Lichaamsacceptatie

We moeten elke dag oneindig veel keuzes maken en er zijn ook nog eens ontzettend veel opties . Maar als het op je lichaam aankomt, zijn er naar mijn mening maar twee:

1. Accepteer het

2. of niet.

 

Het lijkt misschien alsof alles in het leven 'maakbaar' is, dat als je maar hard genoeg je best doet, je alles kan creëren wat je wilt. Maar veel in het leven berust op toeval. Je bent op deze aarde gekomen met dit lichaam en hoewel er natuurlijk altijd wel kleine dingetjes zijn die je kunt veranderen, heb je dat lichaam nu eenmaal. En dat zul je moeten accepteren.

 

Lees meer »

Deze 3 stappen zijn essentieel als je eetbuien wilt doorbreken

Het is helemaal NORMAAL om het ‘fijn’ te vinden om eetbuien te hebben én tegelijkertijd er ook een hekel aan te hebben. Noem het een haat-liefde verhouding. Je zou namelijk niet ‘kiezen’ voor eetbuien als het niks zou opleveren.

 

Er is een deel van je hersenen, o.a. nucleus accumbens, dat beloning zoekend gedrag versterkt en ervoor zorgt dat eetbuien in stand worden gehouden en er een eetbuigewoonte ontstaat.

Lees meer »

Eigenwaarde vergroten

Lage eigenwaarde gaat vaak gepaard met negatieve en irreële gedachten. Op het eerste gezicht lijkt het een goed idee om met eigenwaarde aan de slag te gaan. Toch kan het nastreven van eigenwaarde schadelijk zijn. Het is geen kwestie van in de spiegel roepen dat je er mag zijn en dat iedereen je maar moet accepteren zoals je bent.

Een van onze basisbehoeften is behoren tot een groep. Dat verhoogt onze overlevingskansen en zit daarom diep geworteld in alle cellen van ons lichaam. We scannen constant hoe goed we in de groep liggen (gezin, familie, vrienden werk, maatschappij, online enz.).

Lees meer »

Verbeter je relatie met eten door te denken in overvloed

Tijdens de coronapandemie sloegen mensen massaal aan het hamsteren. Geen enkele wc rol, handzeep of paracetamol lag langer dan 10 minuten in het schap. De reden hiervoor is heel simpel. Het gevoel van schaarste zorgt ervoor dat we in een tunnelvisie terecht komen en niet meer rationeel keuzes maken. ‘Ik moet het NU inslaan, want anders heb ik straks niks meer.’ Deze denkwijze - denken in schaarste en tekorten – is ook een van de grootste valkuilen met betrekking tot eetgedrag. Hoe dit precies werkt, leg ik uit in deze blog.  

 

Lees meer »

Een geheim wapen voor slechte dagen

We zijn allemaal mensen met onze ups en downs, onze sterktes en zwaktes en onze eigenaardigheden. Dat is juist ontzettend mooi vind ik. Maar binnen onze cultuur waarin alles beter, sneller en mooier moet, is het lastig om ook je zwaktes onder ogen te komen en deze te accepteren.

 

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar wanneer je door je social media kanalen scrolt lijkt het wel alsof andere mensen hun leven volledig op orde hebben. Ze lijken gelukkiger, productiever, opgeruimder, succesvoller en blijven zonder enige moeite slank. En jij loopt maar te worstelen en te ploeteren om de dagen enigszins fatsoenlijk door te komen.

 

De enige optie is nog harder je best doen! Of toch niet?

 

Lees meer »

Interoceptief bewustzijn & eetgedrag

De meeste mensen voelen vrij goed aan wanneer het tijd is om een bezoek te brengen aan het toilet. Een volle blaas voelt namelijk niet zo comfortabel en de consequentie van niet tijdig gehoor geven aan deze sensatie wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen (Lees: in je broek plassen). 

 

Het vermogen om deze fysieke sensatie (volle blaas) van het lichaam van binnenuit waar te nemen, wordt ook wel interoceptie genoemd.

 

Ook honger en verzadiging zijn zulke signalen die jouw lichaam je kan geven. Maar als gevolg van diëten en lijnen is het interoceptief bewustzijn bij veel mensen verstoord. Gelukkig kun je dit bewustzijn weer verhogen door het doen van een aantal oefeningen die je in dit artikel kunt lezen. 

 

Lees meer »