Identificeren met je lichaam

Dik, lui en zwak?

Ze vertelt dat ze altijd complimentjes kreeg van mensen. Complimentjes over haar lichaam, omdat ze altijd zo slank en afgetraind eruitzag. Complimentjes over hoe sterk en gedisciplineerd ze was. Respect en waardering.

Maar wat deze mensen niet zagen, is dat ze in het geheim elke dag aan het strijden was. Obsessief bezig was met (niet) eten en sporten. Ja gedisciplineerd was ze zeker, maar ze betaalde er ook een flinke prijs voor. Het ging ten koste van een vrij en onbezorgd leven.

 

Lees meer »

Weegschaal black-out

Onze hond Saar hebben we opgevoed volgens het principe ‘VOORKOMEN, NEGEREN & BELONEN’. Als Saar goed gedrag laat zien, dan belonen we haar met iets lekkers of met een balletje.

 

Dat werkt goed, maar soms krijgt Saar een zogenaamde ‘beloning black-out’. Saar is namelijk zo onwijs gek op balletjes, dat ze soms hyper gefocust raakt op de bal (de beloning), waardoor ze zich niet meer goed kan concentreren op de taak die ik van haar vraag.

 

 

Lees meer »

Kalmeer je innerlijke criticus met deze tips

Waarschijnlijk heb je al eens gehoord van de termen self-fulfilling prophecy en confirmation bias

 

= De neiging van ons brein om te zoeken naar zaken die in lijn zijn met onze gedachten, overtuigingen en waarden. En als je dat gevonden hebt, is dat wat je dacht weer bevestigd. 

 

Je brein gaat daar ontzettend goed op. Lekker die gedachtepatronen en breinroutes flink erin slijten, zodat het meer op de automatische piloot kan handelen.

 

Maar wat als jouw gedachtepatronen jou constant vertellen dat je niet goed genoeg bent?

 

In deze blog geef ik je tips hoe je dat negatieve brein een beetje kan kalmeren. 

Lees meer »

Introvert in een extraverte wereld en de relatie met verstoord eetgedrag

Een beetje zoals een vis op het droge, zo voelt het. Je doet ontzettend je best om mee te lopen (rennen) met de rest. 

Maar er komt altijd een moment waarop je geen lucht meer krijgt, spartelend en happend naar adem.

Verlangend naar de onderwaterwereld, naar de stilte van water om je heen. Waarin je vrij kan bewegen, op je eigen tempo en ritme.

Waar je kunt zijn wie je bent.

Lees meer »