Je ploft na een lange dag werken, voor de kinderen zorgen en het huishouden regelen op de bank. Even rust! Maar als snel begint de onrust weer.
Je voelt de drang om te eten steeds sterker worden en direct begint het mentale eetgevecht. Wel eten, niet eten, wel eten, niet eten...
De angst om door te slaan is groot, omdat dit inmiddels elke avond gebeurt. En ook op andere momenten als je alleen thuis bent.
En ondanks dat je niet wilt eten, grijp je toch naar eten. Klinkt dit herkenbaar, dan is deze blog voor jou.
Het ervaren van eetdrang is een doelgerichte impuls van je hersenen (het heeft dus een doel). De reden waarom je hersenen die impuls afgeeft, kan zeer uiteenlopend zijn:
-
Omdat je een energietekort hebt als gevolg van te weinig eten of vermoeidheid en je lichaam dit energietekort wilt aanvullen
-
Omdat je dorst hebt en je lichaam dit verwart met honger
-
Omdat je zenuwstelsel overprikkeld is als gevolg van ongemakkelijke emoties, gedachtes, stress, vervelende gebeurtenissen en je lichaam op zoek is naar een snelle manier om jouw zenuwstelsel te kalmeren
En op die laatste wil ik even inzoomen.
Want vaak is impulsief eetgedrag (eerst eten en achteraf pas nadenken en spijt hebben) een manier om emoties los te laten, te ontsnappen, te verdoven of te kalmeren.
Dat betekent niet dat jij als persoon impulsief bent of geen wilskracht hebt. Het betekent dat jij nog(!) niet ontdekt en geleerd hebt:
-
Wat bij jou die eetimpuls uitlokt waardoor die eetdrang je constant overvalt en niets anders meer kan dan mee te gaan met die eetimpuls (= eten)
-
Hoe jij je zenuwstelsel kunt reguleren en kalmeren zonder daar altijd eten voor hoeft in te zetten
Die eetimpuls is een beschermingsmechanisme, welke je lichaam gebruikt om je veiliger en rustiger te laten voelen.
Het is een alarmbel 🚨 van je lichaam die jou duidelijk probeert te maken dat er iets niet helemaal lekker gaat. Het is een manier van je lichaam om zich aan te passen aan de staat van je zenuwstelsel, die ofwel over- of onderprikkeld is.
In plaats van deze lichamelijke reactie te veroordelen en een mentaal gevecht met jezelf aan te gaan, is het belangrijk dat je leert met je lichaam samen te werken.
Waar komt deze eetimpuls vandaan? En wat kan ik doen om mijn zenuwstelsel te reguleren en met de oorzaak van de eetimpuls om te gaan?
Dat is waar mijn coaching op gericht is. Ik leer mensen om hun lichaam te gaan samenwerken, zodat ze:
- minder vaak overvallen worden door een eetimpuls door je biologische en psychosociale basisbehoeften te bevredigen en daarmee eettriggers zoveel mogelijk weg te nemen, en
- weten wat ze kunnen doen als dit toch gebeurt, zoals oefeningen om het zenuwstelsel te reguleren, emoties te reguleren of andere copingstrategieën toepassen.
Wil jij graag leren om met je lichaam samen te werken? Plan dan een gratis kennismaking in om te ontdekken wat ik voor jou kan betekenen.
Liefs 🦋
Reactie plaatsen
Reacties