Identificeren met je lichaam

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 14:01

Dik, lui en zwak?

Ze vertelt dat ze altijd complimentjes kreeg van mensen. Complimentjes over haar lichaam, omdat ze altijd zo slank en afgetraind eruitzag. Complimentjes over hoe sterk en gedisciplineerd ze was. Respect en waardering.

Maar wat deze mensen niet zagen, is dat ze in het geheim elke dag aan het strijden was. Obsessief bezig was met (niet) eten en sporten. Ja gedisciplineerd was ze zeker, maar ze betaalde er ook een flinke prijs voor. Het ging ten koste van een vrij en onbezorgd leven.

 

En nu? Nu is ze minder slank en minder afgetraind. En in haar ogen dik en zwak. En daar worstelt ze mee. Want wat zullen mensen nu wel niet van haar denken? Dat ze lui is? Dat ze geen zelfdiscipline heeft?

Een stukje van haar identiteit is weggevallen en dat is ontzettend beangstigend. Want wie blijft er dan over?

Ze mag gaan ontdekken wie ze nog meer is behalve haar lichaam. Ze mag gaan vertrouwen dat mensen haar waarderen om wie ze is als persoon

➡️ zorgzaam, gedreven, een goede en betrouwbare vriendin, iemand die altijd luistert en voor je klaar staat en nog zo veel meer.

Ook mag ze gaan zien dat haar lichaam nog altijd prachtig is. Anders, maar nog steeds fantastisch!

Hier komt ook een stukje rouw bij kijken. Rouwen om de oude IK, die niet meer bestaat. Loslaten. Verdriet, angst, boosheid, frustratie… alle emoties passeren de revue.

Maar daarmee ontstaat er ruimte voor de nieuwe IK en een nieuw leven. De transformatie naar een vlinder, die vrij mag fladderen en stralen.

Ik ben dankbaar dat ik als coach dit proces mag begeleiden 🙏

Wees er alert op dat in de fitness en health wereld een 'obsessieve relatie met eten en bewegen' geprezen en neergezet wordt als 'discipline'. Ontzettend gevaarlijk als je hier niet bewust van bent en de twee met elkaar verwart. 

Vraag jezelf af:

  • Is het discipline?
  • Of ben ik obsessief bezig met eten en sporten?

 

Als je twijfelt, dan is het sowieso dat laatste.

Wees er daarnaast ook bewust van, dat je iemand zomaar kan complimenteren voor zijn of haar verstoorde relatie met eten en sporten ⚠️❌.


Liefs 🦋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.