Kalmeer je innerlijke criticus met deze tips

Gepubliceerd op 11 mei 2023 om 15:55

Waarschijnlijk heb je al eens gehoord van de termen self-fulfilling prophecy en confirmation bias

 

= De neiging van ons brein om te zoeken naar zaken die in lijn zijn met onze gedachten, overtuigingen en waarden. En als je dat gevonden hebt, is dat wat je dacht weer bevestigd. 

 

Je brein gaat daar ontzettend goed op. Lekker die gedachtepatronen en breinroutes flink erin slijten, zodat het meer op de automatische piloot kan handelen.

 

Maar wat als jouw gedachtepatronen jou constant vertellen dat je niet goed genoeg bent?

 

In deze blog geef ik je tips hoe je dat negatieve brein een beetje kan kalmeren. 

Je ziet wat je zoekt
Bevalt het niet wat je ziet?
Dan moet je misschien eens ergens anders naar zoeken?

Magisch hoe dat brein van ons werkt hè, alleen niet altijd handig. 

 

Zeker niet als je brein vol zit met negatieve beperkende gedachtes & overtuigingen over jezelf, over je lichaam over eten.

 

Want dan ga je automatisch op zoek naar dingen die deze negatieve sh💩t bevestigd.

 

'Zie je wel, ik kan ook helemaal niks'

'Zie je wel, ik ben ook gewoon te dik'

'Zie je wel, ik eet ook altijd ongezond'

 

WAARDELOOS

 

Het wordt tijd om die 'miep kritiek' in jou eens een beetje te kalmeren, zodat je niet constant je negatieve gedachtes en overtuigingen blijft bevestigen én je weer een beetje liever voor jezelf wordt. 

 1. Realiseer dat 'miep kritiek' het beste met jou voor heeft.
  Jouw negatieve gedachtes en overtuigingen hebben een goedbedoelde functie. Ze zijn er om je te BESCHERMEN, om je te voorzien van (korte termijn) GENOT en te zorgen voor GEMAK. Allemaal dingen die positief zijn toch?  De grootste reden waarom we zo'n negatief ingesteld brein hebben, is omdat het evolutionair gezien van LEVENSBELANG is  >> lees hier waarom 

 

Maar dit betekent niet dat deze gedachtes kloppen of je ook daadwerkelijk helpen. 

 

 1. Ga daarom het gesprek aan met je innerlijke criticus.
  Wees nieuwsgierig en onderzoek eens waar het jou voor wilt beschermen. Waar ben je bang voor? Ben je bang om afgewezen te worden? Ben je bang om er 'niet bij te horen'? Waarom moet alles zo perfect en is het nooit genoeg? Bedank je innerlijke criticus vervolgens voor de goede bedoelingen, maar ga voor jezelf na of je daarin mee wil gaan.

 

 1. Stop met vechten tegen je gedachtes, maar ga er ook niet automatisch in mee
  Het is een illusie om te denken dat je jouw gedachtes zomaar kunt veranderen of ont-denken. Ik vind de hele 'positief denken hype' ook grote ONZIN. Want die innerlijke criticus is een waardevol onderdeel van jou, ook al is 'tie een pain in the ass.  Bovendien zijn de gedachtes en overtuigingen die je hebt, al van kleins af aan ingesleten in je brein. Vaak heb je ze (indirect) meegekregen vanuit je opvoeding. Ze zijn er zo ingesleten dat ze automatisch gaan. Daarom is het doel ook niet om ze niet meer te denken of er simpelweg een positieve gedachte tegenover te zetten. Het doel is om ze te toetsen en realistischer te maken door middel van NUANCEREN

 

 1. Toets en nuanceer je gedachtes
 • Toetsen op waarheid: Is het waar wat ik denk? Of is iets anders ook mogelijk? Kun je ook situaties herinneren waarin iets wel goed is gegaan? 

 • Toetsen op werkbaarheid: Gaat deze gedachte mij helpen? Werkt deze gedachte voor mij? Geeft deze gedachte mij een goed gevoel? Of zou een andere gedachte veel meer helpend zijn? 

 • Nuanceren: Kan ik de gedachte misschien nuanceren? Het zien als een gedachte, in plaats van een harde waarheid. Ik denk deze gedachte nu, maar het betekent niet dat iets ALTIJD zo is of NOOIT anders kan. Dus kan ik van deze gedachte een momentopname maken in plaats van iets dat altijd zo zal blijven?

 

 1. Ga van zelfkritiek naar zelfcompassie
  Realiseer je dat jij ook maar 'gewoon' een mens bent. Jij bent niet perfect en je maakt fouten, net zoals elk anders mens. Je bent dus niet automatisch een slecht persoon als je iets 'verkeerds' hebt gedaan. Het betekent alleen dat je iets gedaan hebt, waar je niet blij mee bent. Het feit dat jij je schaamt of schuldgevoelens ervaart, is omdat er iets is gebeurd, dat WAARDE voor je heeft en daar mag je naar kijken.  

 

En repeat...

 

Omarm de innerlijke criticus in jou. Het zal altijd onderdeel van jou zijn, dus leer er mee samen te werken. Dus niet meer vechten en ook niet blind vertrouwen, maar ga samen op zoek naar de meest realistische, haalbare en helpende optie.

 

En als je hier graag hulp bij wilt, omdat je innerlijke criticus bijvoorbeeld té overheersend is. Dan ben ik hier om je te helpen. Gek genoeg luistert 'miep kritiek' soms beter naar een buitenstaander 😉

 

Liefs 🦋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.