Weegschaal black-out

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 13:50

Onze hond Saar hebben we opgevoed volgens het principe ‘VOORKOMEN, NEGEREN & BELONEN’. Als Saar goed gedrag laat zien, dan belonen we haar met iets lekkers of met een balletje.

 

Dat werkt goed, maar soms krijgt Saar een zogenaamde ‘beloning black-out’. Saar is namelijk zo onwijs gek op balletjes, dat ze soms hyper gefocust raakt op de bal (de beloning), waardoor ze zich niet meer goed kan concentreren op de taak die ik van haar vraag.

 

 

Een simpel commando ‘zit’ lukt dan bijvoorbeeld niet meer. Ze is alleen maar gefocust op die bal en ‘hoort’ het commando niet. Het gevolg: Ze gaat alles doen wat ze ooit aan commando’s geleerd heeft in de hoop dat er iets tussen zit wat ik heb gevraagd.

 

Liggen, rollen, pootjes geven… het hele scala komt voorbij, terwijl ik alleen maar ‘zit’ van haar heb gevraagd. Hierdoor kan ze gefrustreerd raken en heeft ze de neiging om op te geven.

 

Nu vraag jij je misschien wel af: 'wat heeft dit in hemelsnaam met eetgedrag en de weegschaal te maken?' Dat leg ik je graag uit. 

 

Dit fenomeen doet mij denken aan wat ik vanaf nu de *weegschaal black-out* noem. Dit ontstaat wanneer afvallen het doel is en een dalend cijfertje op de weegschaal de beloning is.

 

Er ontstaat een hyperfocus op dat cijfertje. Het hele scala aan dieetregels, dieetboeken, superfoods, afslankthee, beweegdoelen, dieetpillen wordt uit de kast getrokken om dat cijfertje omlaag te krijgen.

 

Als echter die beloning uitblijft – cijfertje is niet gedaald - terwijl je voor je gevoel de hele week goed bezig bent geweest, ontstaat er enorme frustratie en is de kans groot dat je opgeeft.

 

'Zie je wel, het lukt toch niet'

 

Dat is één van de redenen waarom ik nooit focus op dat cijfertje op de weegschaal en waarom afvallen dus niet het (primaire) doel is in mijn trajecten.

 

Je kunt de focus veel beter leggen op goed voor jezelf zorgen, luisteren naar wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten, enz. Want dat is toch waar het om draait? Dat is toch wat je uiteindelijk wilt bereiken? Dus waarom niet daarop focussen? Daarmee voorkom je automatisch die *weegschaal black-out*

 

En laat ik je ook nog een geheimpje vertellen: Dat hele scala aan dieetregels, dieetboeken, superfoods, afslankthee, dieetpillen is dan niet eens nodig (niet tegen de dieetindustrie zeggen hè 🤫🖕).

 

Mocht je geïnteresseerd zijn om het op een andere manier aan te pakken, dan weet je mij (en Saar) te vinden.

 

Liefs 🦋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.