Eetbuien als gevolg van ingesleten hersenroutes

Gepubliceerd op 26 januari 2023 om 11:07

Heb jij al eens gehoord van olifantenpaadjes? Dat zijn van zo’n ingesleten paadjes die ontstaan doordat wij mensen zo snel mogelijk van punt A naar punt B willen en dus een stuk van de route afsnijden.

 

Het is tijdbesparend, energiebesparend én het is lekker gemakkelijk!

 

Zulke olifantenpaadjes maken wij ook aan in onze hersenen. Alleen heet het dan geen olifantenpaadje, maar een hersenroute.

Zo’n olifantenpaadje ontstaat niet in één keer. De eerste keer dat je door het gras loopt omdat je een stukje van de route wilt afsnijden, zul je daar niet veel van zien. Het gras veert weer terug in de oorspronkelijke stand. Maar als je dat paadje nu elke dag neemt, wordt het pad steeds duidelijk. Uiteindelijk ontstaat er een ingesleten pad waar je moeiteloos overheen kunt lopen.

Datzelfde principe gebeurt ook in je hoofd. Heb je al eens gehoord van de term ‘neuroplasticiteit’? De grijze massa in je hoofd lijkt misschien een blok beton, maar is onwijs flexibel. Het verandert continu. Het past zich aan en ontwikkelt zich onder invloed van jouw gedrag.

Jouw brein maakt ook olifantenpaadjes aan (hersenroutes), zodat je sommige dingen automatisch en zonder al te veel energie kunt uitvoeren. Door iets heel vaak te doen, ontstaan er ingesleten gewoontes. Zoals eet(bui)gewoontes.

Die olifantenpaadjes zijn heel erg fijn, totdat je er vanaf wilt. Dan heb je een probleem, want zo’n ingesleten pad (zowel in de natuur als in je hoofd) raak je niet zomaar kwijt. Het kost tijd en energie. Daarom is het veranderen van je (eet)gedrag en gewoontes zo lastig. Want we kiezen liever voor de snelste en makkelijkste route, voor kortetermijngemak en genot.

Niet makkelijk maar zeker niet onmogelijk! Zoals ik al schreef, heb je een plastisch brein en ben je dus in staat om nieuwe olifantenpaadjes (hersenroutes) aan te leggen. Bewustzijn (focus) & herhaling zijn hierbij de twee toverwoorden!!

Hersenroutes die je niet meer gebruikt worden steeds zwakker en nieuwe hersenroutes worden steeds meer ingesleten naarmate je deze vaker gebruikt.

Geef dus niet op! Al het begin is moeilijk, maar onthoud dat het niet altijd zo zwaar zal blijven. Met letterlijk elke keer dat je het nieuwe pad bewandelt, wordt het makkelijker, leuker en fijner. I promise!

Kijk kritisch naar de olifantenpaadjes die jij in je brein hebt aangelegd. Zijn ze nog fijn? Helpen ze je? Of wordt het tijd om van de gebaande paden af te wijken? Lees dan hier verder: 

Deze 3 stappen zijn essentieel als je eetbuien wilt doorbreken.

 

Liefs šŸ˜˜

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.