Dit is de meest effectieve en duurzame manier om eetbuien te stoppen

Gepubliceerd op 23 oktober 2023 om 11:05

Mijn hond Saar (Mechelse herder) ziet er aan de buitenkant misschien stoer en indrukwekkend uit, maar eigenlijk is het een zachtgekookt eitje.

 

Saartje is, wat ze noemen, een REACTIEVE hond. Ze is een beetje angstig en daardoor snel overweldigd en overprikkeld. Als een situatie te spannend wordt, reageert ze door hard te blaffen: 'Blijf uit mijn buurt, ik vind dit spannend!!!'

 

Eetbuien zijn ook een vorm van reactief gedrag.

 

In deze blog, lees je hoe ik Saartje hierin begeleid zodat ze niet meer uitvalt... én nog veel belangrijker hoe jij dit ook kunt toepassen om je eetbuien te doorbreken.

 

Saartje is een reactieve hond. Dit betekent dat ze heftig kan reageren op prikkels en situaties (vaak honden) die ze spannend vindt. Dit gebeurt gelukkig niet meer zo vaak. Inmiddels weet ik welke situaties zij spannend vindt én ik kan haar goed lezen. Ik herken de eerste SUBTIELE STRESSSIGNALEN.

 

Als ik deze signalen bij haar zie, is het aan mij om haar in een zo veilig mogelijke positie te brengen. En dat is door haar....

 

Uit de situatie te halen.

 

Afstand nemen en daarmee VOORKOMEN dat het escaleert. Vanaf een veilig afstand kan ze de situatie bekijken en aan haar voorbij laten gaan.

 

Dat is een levensles die ik van Saartje heb geleerd en toepas in mijn eigen leven en in de coaching. Het is namelijk een hele effectieve manier om eetbuien te doorbreken.

 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dus waar we in de coachsessies veel aan werken is KEN JEZELF en respecteer je grenzen:

  •  Weet wat jouw triggers zijn en probeer deze waar mogelijk te voorkomen of te minimaliseren.
  • Weet waar jouw mentale, fysieke, sociale grenzen liggen en wees daarin empathisch assertief.
  • Weet met welke subtiele signalen jouw lichaam aangeeft: 'Let op! Het wordt te veel'

 

Voorkomen is de meest ideale situatie. De realiteit is echter ook wel eens anders. Mocht je onverhoopt toch in de situatie terechtkomen dat je al aan het graaien bent?

 

STAP DAN UIT DE SITUATIE

 

Ga even naar een andere ruimte, stap de tuin in, spring onder de douche. Maakt niet uit wat.... en stel jezelf vervolgens de vraag: Wat is er aan de hand? Welke signalen heb ik gemist? Waar heb ik (of een ander) mijn grenzen niet gerespecteerd? 

 

Hiermee koop je jezelf tijd. Tijd om een bewuste keuze te maken. Wat ga ik doen? Wie of wat heb ik nu nodig?

 

Is dit makkelijk? NEE

Is dit fijn? NEE

Wil je dit op dat moment doen? NEE

 

Een makkelijke oplossing voor het doorbreken van eetbuien bestaat namelijk niet, omdat eetbuien complex eetgedrag is. Tegen je eetimpuls - die enorme alles overheersende eetdrang -  ingaan is niet makkelijk en comfortabel. Maar wel nodig om eetbuigewoontes te doorbreken.

 

Gelukkig hoeft dit niet in één keer, dat kan ook niet. Ik begeleid je hier stap voor stap bij. Het enige wat ik aan jou vraag als we beginnen, is: heb vertrouwen, heel veel geduld en geef niet op.

 

Liefs 🦋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.