15 oorzaken waarom je een eetbui hebt na je werk (+ de oplossingen)

Gepubliceerd op 1 mei 2024 om 16:33

Heb jij de neiging om na je werk de keukenkastjes te plunderen? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben.

Vaak is het een combinatie van verschillende oorzaken, die elkaar in stand houden.

 

Ik ben benieuwd of jij je in één of meerdere oorzaken kunt herkennen. Laat ook vooral een reactie achter met de cijfertjes waarin jij jezelf herkent. Ik weet zéker dat je niet de enige bent 😉

 

Wil je aan de slag met het doorbreken van je eetbuien? Stuur mij gerust een berichtje om een gratis en geheel vrijblijvend gesprek in te plannen. Ik heb deze maand weer 3 plekjes vrij 🙏

 

 

 

1. Je hebt onvoldoende gegeten gedurende de dag.

 

2. Je hebt voldoende gegeten, maar je maaltijden waren niet voedend.

 

3. Je hebt te lang niks gegeten (er zit te veel tijd tussen lunch en avondeten)

 

4. Je maaltijden zijn saai en je ervaart geen mentale verzadiging.

 

5. Je hebt te weinig gedronken en verwart dorst met honger.


OPLOSSING >> 
Eet en drink voldoende gedurende de dag. Maak je maaltijden voedend en verzadigend, door zowel eiwitten, koolhydraten en vetten te eten. Maak LEKKERE maaltijden, zodat ze ook mentaal bevredigen. Neem een vullend tussendoortje, zodat je niet uitgehongerd thuiskomt.

 

 

6. Je slaapt te weinig/slecht, waardoor je vermoeid bent aan het einde van de dag en eten inzet om energie bij te tanken

 

7. Je komt overprikkeld thuis en gebruikt eten om te ontladen

 

8. Je doet jezelf anders voor dan je bent op je werk, waardoor je gesloopt thuis komt en eten inzet

om bij te tanken/jezelf te belonen

 

9. Je ervaart te veel stress op je werk

 

10. Je ziet op tegen de thuissituatie en wat er de rest van de avond nog op je af gaat komen (huishouden, kinderen, andere verplichtingen)

 

OPLOSSING >> Zorg dat je voldoende en goed slaapt (prioriteit #1). Plan ontspanningsmomenten in doorheen de dag (oefeningen, activatie van parasympathisch zenuwstelsel). Blijf (trouw aan) jezelf en luister naar je behoeftes, respecteer je grenzen. Als je introvert bent: stop met doen alsof je extravert bent. Zorg dat je prioriteiten helder zijn (stressmanagement!!!).

 

 

 

11. Het is een gewoonte geworden

 

12. Je hebt moeite met het toepassen van impulscontrole

 

13. De eetdrang is een allesoverheersend gevoel dat op zichzelf een eetbui uitlokt

 

14. Je voelt je overweldigd door alle gevoelens en gedachtes die door je heengaan aan het einde van je werkdag en vlucht weg in eten.

 

15. Je weet niet wat je met de ‘loze tijd’ (lees: jezelf) moet doen en vult deze met eten.

 

OPLOSSING >> Ga aan de slag met het aanleren van gezonde coping en emotieregulatie techniekenPas zelfcompassie toe en accepteer dat je aan het einde van je werkdag vervelende gevoelens en gedachtes kunt ervaren. Doorbreek je eetbuigewoonte door te oefenen met impulscontrole en het toepassen van DOEN- en LAATKRACHT.

 

 

BONUS:

16. Je biologische & psychosociale basisbehoeften zijn gefrustreerd en eten is het enige wat jou op dit moment een fijn, voldaan en bevredigend gevoel geeft.

 

OPLOSSING >> Ga aan de slag met het bevredigen van je basisbehoeften, zodat je uit de overleefstand komt en eten niet meer nodig hebt om het leven leuk en dragelijk te maken.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.