Nieuwe eetgewoontes volhouden doe je zo

Gepubliceerd op 22 oktober 2023 om 11:05

Ik weet inmiddels dat mijn coachees in het begin vaak in een 'honeymoon fase' terechtkomen, waarin alles goed en makkelijk gaat en afvallen misschien toch mogelijk is?

 

'Het ging echt heel goed afgelopen week' hoor ik ze dan zeggen.

 

Natuurlijk is dat fantastisch om te horen. Maar als ik vraag wat dan zo goed ging, gaan vaak een aantal alarmbellen in mijn hoofd rinkelen.

 

Antwoorden die ik dan krijg zijn:

 

  • Ik heb helemaal niet gesnoept
  • Ik heb veel bewogen/gesport
  • Ik heb mij geen enkele keer laten gaan
  • Ik heb na 20u niks meer gegeten
  • Ik heb veel minder suiker gegeten
  • Ik heb alleen in het weekend chips gehad

 

Klinkt (en is) niks mis mee natuurlijk. Ik ben ook oprecht blij dat ze zich goed voelen.

 

'Fijn dat het zo goed is gegaan', zeg ik dan. Maar vervolgens word ik een 'vervelende' coach die 'vervelende' vragen stelt. Waarvan de belangrijkste:

 

'Is dit iets wat je de rest van je leven zou kunnen volhouden?

 

Vaak zeggen ze in eerste instantie volmondig JA!, maar als ik dan doorvraag, blijkt dat ze stiekem best streng voor zichzelf zijn geweest. Want de rest van je leven niet meer snoepen, niks meer mogen eten na 20u, alleen maar in het weekend chips eten, 5x per week sporten.... klinkt best wel als een flinke opgave, niet?

 

Voor even houd je dat vol, maar dat betekent ook dat je maar voor even resultaat hebt.

 

Na - pak 'm beet - 3 weken wordt het toch opeens zwaar. Honeymoon fase is voorbij. Je hebt geen zin om 5 x per week te sporten. Pffff. En het is toch ook wel eens lekker om met wat chips (na 20u) op een doordeweekse dag op de bank te ploffen. En soms is het leven gewoon even shit en lopen dingen anders dan gepland.

 

Wat dan!?

 

Het is helemaal oké om richtlijnen te hebben (zolang ze niet extreem en rigide zijn). We hebben allemaal een stukje houvast nodig in het leven. Maar het moet wel realistisch, haalbaar en daarmee duurzaam zijn.

 

Iets wat je tijdelijk kunt volhouden, geeft tijdelijk resultaat.

Iets wat je voor altijd kunt volhouden, geeft voor altijd resultaat.

 

 

Hoe dat eruitziet, verschilt overigens per persoon. Voor de een is 5x per week sporten normaal en realistisch. Voor iemand anders is 1x per week sporten/bewegen realistisch. Beiden zijn prima, als het maar voor jou werkt en je het met de juiste redenen doet.

 

Liefs 🦋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.