Deze drie woorden zitten jou stiekem heel erg in de weg

Gepubliceerd op 19 december 2023 om 10:12

'Ik snap niet waarom ik dat niet kan? Ik zou dat toch gewoon moeten kunnen? Stom hè'

 

ZOU MOETEN KUNNEN...

Dit soort zinnetjes hoor ik vrijwel élke sessie. Of het nu gaat over het doorbreken van eetbuien, het aangeven van grenzen, het loslaten van dieetgedachten, het verbeteren van zelfbeeld, het verliezen van een paar kilo, het stoppen met snaaien in de avond, enz.

Dit is hoe ik vervolgens aan de slag ga:

Het eerste wat ik zeg en benadruk, is: 'Nee, dat is niet stom!' Want er is een reden waarom het niet lukt om datgene te doen wat jij van jezelf denkt te moeten kunnen.

En dat kunnen er een paar zijn, zoals:

1️⃣ Datgene wat je denkt te moeten kunnen, is NIET REALISTISCH. Het is veel te groot om in één keer voor elkaar te krijgen.

2️⃣ Datgene wat je denkt te moeten kunnen is NIET HAALBAAR (in het tempo waarin je denkt het te moeten kunnen)

3️⃣ Datgene wat je denkt te moeten kunnen, is eigenlijk helemaal NIET IETS WAT JOU GELUKKIG MAAKT. Je doet het niet voor jezelf, maar om externe redenen. Daarom voelt het ook zo ontzettend zwaar en moeilijk.

4️⃣ Datgene wat je denkt te moeten kunnen, vraagt om VAARDIGHEDEN die nog aangeleerd moeten worden.

En dat maakt het allemaal volkomen normaal dat het niet lukt. Frustrerend, maar normaal. Het feit dat het (nog) niet lukt, betekent enkel dat je het op een andere manier moet gaan aanpakken, want: 'Als je blijft doen zoals je het altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.' En dat is nu juist wat je niet wilt.

In de coachsessie bepalen we samen wat nodig is om het wél te laten slagen (als het überhaupt nog steeds echt iets is wat je zou WILLEN kunnen)? We maken de stappen overzichtelijk, behapbaar, realistisch en haalbaar.

Ik vind het altijd zo heeeeeeerlijk om iemand vervolgens vol vertrouwen, rust en opgeruimd hoofd naar buiten te zien lopen.

'Je maakt het altijd weer zo simpel en licht' hoor ik dan.

Klopt, maar dat kan alleen doordat ik het van een afstand bij jou kan zien. Geloof mij maar, dat mijn hoofd soms net zo rommelig, chaotisch en vol 'zou moeten kunnen' zit als dat van jou.

We hebben simpelweg de ander nodig om dingen te zien en lichter te maken. En dat is oké.

Liefs 🦋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.