Eigenwaarde vergroten

Gepubliceerd op 8 september 2022 om 12:10

Lage eigenwaarde gaat vaak gepaard met negatieve en irreële gedachten. Op het eerste gezicht lijkt het een goed idee om met eigenwaarde aan de slag te gaan. Toch kan het nastreven van eigenwaarde schadelijk zijn. Het is geen kwestie van in de spiegel roepen dat je er mag zijn en dat iedereen je maar moet accepteren zoals je bent.

Een van onze basisbehoeften is behoren tot een groep. Dat verhoogt onze overlevingskansen en zit daarom diep geworteld in alle cellen van ons lichaam. We scannen constant hoe goed we in de groep liggen (gezin, familie, vrienden werk, maatschappij, online enz.).

Eigenwaarde gaat niet zozeer over de waarde die jij jezelf toekent, maar over hoe jij denkt dat anderen jou waarderen. Eigenwaarde is een interne meter die jou vertelt hoe goed je in de groep ligt. En dat is ontzettend nuttig.

Dit betekent dat eigenwaarde voortvloeit uit behoren tot een groep. Daar zitten wel twee belangrijke eisen aan.

 

  1. Je moet je gewaardeerd en begrepen voelen door die groep (binding & competent voelen).
  2. Je moet het gevoel hebben dat je jezelf kunt zijn zonder dat er gevaar dreigt dat je 'verstoten' wordt (veiligheid & autonomie).


Begrijp mij niet verkeerd. Het is nog steeds ontzettend belangrijk om je eigenwaarde te verhogen. Maar het is belangrijk om bewust te zijn van de valkuilen. Het nastreven van eigenwaarde brengt het gevaar met zich mee dat je:

  • Te veel gaat vergelijken (en dat brengt je eigenwaarde vaak omlaag)
  • Te veel bezig bent met presteren om je waarde te vergroten
  • Te veel nadruk legt op je uiterlijk

 

Focus dus niet te veel op het vergroten van eigenwaarden, maar:

  1. Op het creëren van een fijne omgeving om je heen. Als jij het gevoel hebt dat je gewaardeerd en begrepen wordt door de mensen om je heen en jij je veilig genoeg voelt om jezelf te zijn, dan schiet je eigenwaarde als een racket de lucht in 🚀

  2. Ga aan de slag met het toepassen van zelfcompassie

 

Als je eigenwaarde nastreeft vanuit het idee dat dit los moet staan van wat anderen van je denken, kan dat juist schadelijk zijn voor je eigenwaarde. Er komt een hyperfocus op jezelf te liggen. Hoe meer jij op jezelf focust, hoe meer je bewust wordt van de dingen waar je niet tevreden over bent. Meer zelfkritiek, minder zelfcompassie, ergo minder eigenwaarde.

Je eigenwaarde vergroten doe je door:

  1. je te omringen met de 'juiste' mensen (ook op sociale media)

  2. je interne meter goed af te stellen (klopt het wat ik denk? en waar blijkt dat uit?)

 

In het online programma en in het coachtraject gaan we hiermee aan de slag

Liefs 😘

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.