Eetbuien tijdens schakelmomenten

Gepubliceerd op 28 augustus 2023 om 10:21

Schakelmomenten - de momenten waarop je van de ene situatie naar de andere situatie overstapt – zijn voor veel mensen een trigger om te snaaien. In het verleden waren dat voor mij ook vaak de momenten dat ik een eetbui kreeg. In deze blog lees je wat schakelmomenten zijn, hoe zin invloed hebben op je eetgedrag en hoe je hiermee om kunt gaan. 

 

  • Na een drukke werkdag/schooldag weer thuiskomen
  • Na een gezellige avond met vrienden weer alleen zijn
  • Nadat je partner het huis verlaat en je alleen thuis bent

Alle drie de voorbeelden van schakelmomenten.

 

Van zo’n loze momenten waar even niets is. Het moment dat je van spanning naar ontspanning gaat, of na een hele dag rennen opeens stil staat en van de ene emotie in een andere emotie rolt. Je bent ‘opeens’ in een totaal andere situatie.

De ene persoon heeft daar meer moeite mee dan de ander (joe 🙋‍♀️).

Dit soort schakelmomenten kunnen veel onrust met zich meebrengen. Laat eten nu net een manier zijn om die onrust te vermijden en te onderdrukken. Dit kan vervolgens een gewoonte worden. 

 

Schakelmoment = eten.

 

De oplossing hiervoor is eigenlijk heel simpel. Gebruik schakelmomenten om BEWUST te schakelen:

➡ Ga na wat jouw schakelmomenten zijn 

➡ Bereid je voor op deze schakelmomenten zodat je voorkomt dat je overvallen wordt door de onrust en terugvalt op gewoontegedrag (eten). Maak een zogenaamde implementatie-intentie van (als-dan plan): 
ALS situatie x zicht voordoet, DAN doe ik x. In mijn coachtrajecten en online programma leer ik je hoe je dit het beste op kunt stellen.


➡ Maak er een bewust schakel moment van. Sluit de ene situatie af en geef jezelf de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie.

Herken jij de onrust van schakelmomenten? Hoe ga jij hier mee om?

Liefs 🦋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.