Home » Inspiratie » Blog » Onzeker in de zomer? 5 tips

Onzeker in de zomer? 5 tips

Gepubliceerd op 25 juni 2020 om 15:44

De zomer is nu officieel begonnen. Yes! Afgelopen dagen hebben we al heerlijk mogen genieten van de zon. Echter, niet iedereen kan onbezorgd genieten van dit zomers weer. Voor mij is dat ook niet altijd vanzelfsprekend geweest. Ik kon mij tijdens de zomer juist ontzettend onzeker voelen over mijn lichaam. Hierdoor was ik nog meer bezig met mijn eten en gewicht. Echt voluit genieten was er eigenlijk niet bij. De zomer kan een lastige periode zijn als je niet lekker in je vel zit en onzeker bent over je lichaam. Ik geef je vijf tips hoe je toch onbezorgd kunt (leren) genieten van de zomer.

Helaas zijn er veel mensen die zich onzeker voelen over hun lichaam. In de zomer worden deze onzekerheden uitvergroot omdat je jezelf letterlijk en figuurlijk bloot moet geven. Ik heb cellulitis, striae en psoriasis (huidaandoening als gevolg van een ontregeling van het immuunsysteem). In de winter kan ik dit heel goed verbergen, maar in de zomer - waarin ik korte broeken, shirtjes met korte mouwen en bikini’s draag – is dit niet mogelijk. Tegenwoordig heb ik er gelukkig niet meer zo’n moeite mee als mensen dit zien. Maar toen ik nog ontzettend onzeker was over mijn lichaam en mijn gewicht, was zomer echt drama.

 

Het stemmetje in je hoofd dat je onzeker maakt

De onzekerheden over je lichaam hebben niets te maken met je lichaam, maar alles te maken met hoe jij over je lichaam denkt. Hoe mooi jij je voelt, wordt bepaald door jouw gedachten over je lichaam. Die gedachten worden helaas grotendeels beïnvloed door het culturele schoonheidsideaal (en daarbij horende oordelen) en de media die dit ideaalbeeld verheerlijkt. Als je gevoelig bent voor de invloeden van je omgeving, kan dit jouw onzekerheden versterken.

 

Echter, onzeker zijn we allemaal wel eens. Dat zit gewoon in de aard van het beestje denk ik. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld oprecht heel happy met mijn lichaam, maar over een half uur zie ik opeens weer dingen die ‘beter’, ‘strakker’, ‘mooier’ kunnen. De vraag is niet hoe kom je van je onzekerheden af? Want onzekere gedachtes zullen er altijd zijn. De vraag is wél hoe zorg je ervoor dat deze onzekerheden niet je leven beheersen?

 

Mijn tips voor jou

  1. Afvallen is NIET de oplossing

De druk om af te vallen wordt bij veel mensen groter naarmate de zon zich meer laat zien. Dat snap ik heel goed, maar zoals ik al zei is je lichaam (gewicht) niet het probleem, maar zit het probleem in je hoofd. Je kunt dus wel kilo’s afvallen, maar hoe meer je gefixeerd bent op je lichaam hoe meer de imperfecties van je lichaam worden uitvergroot. Ik was bijvoorbeeld het meest onzeker over mijn lichaam toen ik op mijn slankst en strakst was.

 

  1. Stop met jezelf vergelijken met anderen

Laat ik het maar gewoon eerlijk zeggen. Er zal áltijd iemand slanker, strakker, bruiner, etc. zijn dan jij. Dit zeg ik niet om je pijn te doen, maar om je iets duidelijk te maken. Door jezelf te vergelijken met anderen, zul jij altijd onzeker blijven over je lichaam. Ben je eindelijk net zo dun als persoon X, dan zie je opeens dat persoon Y er veel strakker uitziet. Wat een ellende, het is nooit goed genoeg. Dus stop met vergelijken!

 

  1. Focus op wat je wél mooi vindt

Uit punt 1 en 2 kun je het volgende concluderen: We zijn geneigd om bij onszelf de imperfecties te benadrukken en bij de ander juist alleen de perfecte punten eruit te halen. Dat is toch oneerlijk! Wil je leren je lichaam meer te waarderen bekijk je lichaam eens zoals je naar een ander zou kijken. Ga eens voor de spiegels staan en benoem minimaal 3 punten die je mooi vindt aan jezelf. Morgen doe je weer hetzelfde, maar benoem dan 3 andere punten. Doe dit elke dag en je zult uiteindelijk tot de conclusie komen dat je er eigenlijk best wel goed uitziet.

 

  1. Respecteer je lichaam

Houden van je lichaam klinkt magisch, maar is misschien wel onmogelijk. Belangrijker is dat je in staat bent om je lichaam te respecteren en goed te behandelen, ook al hou je niet van (alle delen van) je lichaam. Dit doe je door goed voor je lichaam te zorgen: Eet als je honger/trek hebt, trek kleren aan die lekker zitten, neem je rust als je vermoeid of gestrest bent, sport omdat het je goed doet, niet omdat je calorieën moet verbranden en waardeer je lichaam voor wat het allemaal kan en doet.

 

  1. Geniet van je zomer!

Zoals ik al zei, zijn er altijd dingen waar jij je onzeker over voelt. Voor de een is dat de benen, voor de ander is het de armen en weer iemand anders voelt zich onzeker over de buik. Dat is oké, maar laat het niet je zomer verpesten. Ga naar het strand met je gezin en geniet van hoe je kinderen in het zand spelen, ga lekker op het terras zitten met vriendinnen en geniet van de waardevolle gesprekken, trek je zomerjurkje aan en OWN IT! Geniet, lach en ben trots op wie je bent. Je ziet er ALTIJD goed uit!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.