Informatie voor huisartsen en zorgverleners

 

Als toegepaste psycholoog gespecialiseerd in (verstoord) eetgedrag, begeleid ik vrouwen die een verstoorde relatie met eten en zichzelf hebben. Hierdoor ervaren zij een beperkte vitaliteit d.w.z. ze zitten in een 'overleefstand' (stress, coping, lage graad inflammatie) in plaats van de 'leefstand' (passie en zingeving).  

 

Meer weten? 

 

De vrouwen die ik begeleid, ervaren klachten op gebied van eetgedrag, zelfbeeld en eigenwaarden. U kunt hierbij denken aan:

  • Vrouwen die obsessief gedrag vertonen op het gebied van eten en bewegen
  • Vrouwen die veel last hebben van oncontroleerbare snaai- of eetbuien
  • Vrouwen die een verstoord zelfbeeld en lichaamsbeeld hebben
  • Vrouwen die al veel diëten hebben gevolgd en als gevolg daarvan gevangen zitten in het jojo-effect en hun gewicht niet gestabiliseerd krijgen. 
  • Vrouwen die eten inzetten als coping mechanisme of zelfs als een manier om de werkelijkheid te kunnen ontvluchten. 

 

Vrouwen met deze klachten vallen vaak tussen wal en schipBij een diëtiste of voedingsdeskundige zijn ze niet op hun plek, want eten is niet het primaire probleem en het voorschrijven van voedingsadvies, een dieet of eetschema is dus niet de oplossing.  Tegelijkertijd is de eetproblematiek niet zodanig ernstig dat er sprake is van een eetstoornis (er wordt niet voldaan aan alle criteria van een eetstoornis). Echter ervaren zij wel dagelijks een slopend eetgevecht. 

 

Gezien de lange wachtlijsten bij GGZ-instellingen behandel ik ook cliënten ter overbrugging van de wachttijd. 

 

De behandeling

Ik heb een holistische, maar down-to-earth, aanpak waarin ik kijk naar de (neuro)biologische, psychologische en sociale factoren van eetgedrag. Samen met de cliënt onderzoek ik welke factoren invloed hebben op het eetgedrag en gaan we vervolgens aan de slag met de achterliggende oorzaak d.m.v. gespreksvoering en concrete opdrachten. 

 

Goed om te vermelden is dat deze aanpak niet als doel heeft om gewicht te verliezen. Het doel is het verhogen van de vitaliteit en het creëren van een gezonde relatie met eten en zichzelf. De ervaring is wel dat veel mensen tijdens en/of na het volgen van een traject een stabiel (leef)gewicht bereiken.

 

Ik bied zowel online als offline trajecten aan: een-op-een trajecten (online & in de praktijk), en een zelfstandig te doorlopen online programma.

 

Vergoeding door zorgverzekeraar mogelijk (tot 06-03-2024)De coaching wordt vaak (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. Doordat deze vergoeding vanuit de aanvullende verzekering komt, hoeven cliënten niet eerst hun eigen risico te betalen. Klik hier voor een overzicht. 

 

Patiënten kunnen zichzelf aanmelden en een vrijblijvend gesprek aanvragen. In samenspraak met de patiënt wordt het voorkeurstraject bepaald.