Home » Inspiratie » Blog » Weerstand bij afvallen

Weerstand bij afvallen

Gepubliceerd op 20 juni 2019 om 11:30

Je bent er klaar voor om het echt anders aan te pakken. Gezonder eten, minder snoepen en klaar om de kilo´s echt kwijt te raken. Je bent helemaal enthousiast en gemotiveerd, maar dan voel je toch opeens een bepaalde weerstand.

 

Angst...
Twijfel...
Onzekerheid...

.. om je eetpatroon te veranderen, om je leefstijl te veranderen, om de stappen te zetten die nodig zijn om af te vallen. Gevolg: je gaat jezelf onbewust saboteren, waardoor het tegenovergestelde gebeurd. Je blijft in je comfortzone zitten ook al voelt deze totaal niet comfortabel, want in je hoofd ben je een enorme strijd aan het voeren.

 

Ik kom het regelmatig tegen in mijn praktijk. Mensen willen heel graag afvallen en dingen anders doen, maar toch lukt het niet. Niet omdat ze het niet graag genoeg willen of niet genoeg gemotiveerd zijn, maar omdat ze een bepaalde weerstand ervaren. Weerstand om het vertrouwde los te laten.

 

Waar komt die weerstand precies vandaan?

 

Zelfbescherming

Het klinkt misschien vreemd, maar die weerstand heeft te maken met zelfbescherming. Gek genoeg zijn we als mens geneigd om voor het ‘bekende onprettige’ te kiezen, in plaats van voor het ‘onbekende prettige’. Het onbekende is altijd spannend en eng.

 

We zijn bang…

  • Dat het niet zal lukken
  • Dat we geen resultaten behalen
  • Dat we falen
  • Dat we mensen om ons heen teleurstellen
  • Dat we mensen verliezen in het proces
  • Dat we de controle kwijtraken
  • Dat het leven verandert

 

We zijn bang voor alles wat onbekend is. Dat is helemaal niet erg, zo is ons brein nu eenmaal geprogrammeerd. Het is een manier om onszelf te beschermen en dat is prima!

 

Maar zelfbescherming kan ook heel destructief zijn. Het kan er voor zorgen dat je vast blijft zitten in een situatie die je eigenlijk helemaal niet prettig vindt.

 

Naar het ‘onbekende prettige’

Op het moment dat je er bewust van wordt dat je brein op deze manier werkt. Op het moment dat je merkt dat je jezelf aan het saboteren bent, dan kun je het volgende doen.

 

Bedenk wat de beste keuze zou zijn wanneer je een objectief persoon tijdelijk in je hoofd zou plaatsen. Iemand zonder voorkennis over je eerder gemaakte keuzes, vorige dieetpogingen, je angsten en onzekerheden. Welke keuze zou je dan maken?

 

Zou je dan blijven zitten in de situatie waar je nu inzit? Nadenken en piekeren over afvallen, maar geen acties ondernemen. Of zou je actie gaan ondernemen? Stappen zetten om je eetpatroon te veranderen en om die kilo’s kwijt te raken?

 

Bedenk dat het onbekende, hoe beangstigend het soms ook kan zijn, ontzettend bevrijdend, leuk en fijn kan zijn! En dat het bekende juist heel onprettig, benauwend en ongelukkig kan voelen.

 

Het vergt wat omdenkwerk, maar het levert je heel veel op. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Mij helpt het in ieder geval heel goed, wanneer ik vastloop.

 

Succes met het onderzoeken van je weerstand en gedachtepatroon!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.