HALT: een eenvoudige tool om een snaaiaanval te voorkomen

Gepubliceerd op 16 april 2020 om 08:09

 

 

Ik heb in de afgelopen twee jaar al een aantal blogs geschreven over eetbuien. Ik heb een blog geschreven over de oorzaak van eetbuien, hoe je ze kunt overwinnen én ik heb mijn persoonlijk verhaal met jullie gedeeld. Vandaag deel ik een hele simpele tool met je. Een tool die jou op sommige momenten kan helpen een eetbui te voorkomen. Het is geen magische tool die ervoor zorgt dat je nooit meer eetbuien hebt, want daar is vaak meer voor nodig. Maar elke eetbui die je kunt voorkomen is er één en kan al helpen om de vicieuze cirkel van eetbuien te doorbreken.

 

Je voelt de eetdrang opkomen, je hebt een kort (voor je gevoel lang) gevecht met jezelf over wel of niet eten, maar uiteindelijk is de drang te sterk en zit je met je reep chocolade op de bank. Het eerste stukje chocola leidt vervolgens tot meer stukjes en wellicht nog tot een zak chips en een rol koekjes. In eerste instantie lucht het enorm op, maar meestal heb je achteraf heel veel spijt. Je hebt er waarschijnlijk niet eens bewust van genoten. Het had puur als doel om even van dat ongemakkelijke gevoel verlost te zijn. Herkenbaar?

 

HALT….

Eetbuien of overeten komen voort vanuit een bepaalde behoefte. Die behoefte kan fysiek, mentaal of emotioneel zijn. De kans op een eetbui of op overeten is het grootst wanneer je in een HALT-situatie zit. Daarom is het belangrijk dat je eerst bij jezelf nagaat waar die eetdrang vandaan komt.

 

  • Ben je Hungry?

‘Honger’ is een van de grootste uitlokker van eetbuien. Wil je eetbuien doorbreken, dan is de eerste belangrijke stap STOPPEN MET LIJNEN. Veel mensen luisteren niet meer bewust naar de signalen van hun lichaam, waardoor ze hongersignalen niet meer opmerken. Het lichaam staat altijd op overlevingsstand, dus als jij te weinig hebt gegeten zal je brein jouw aansturen om te eten. Het liefst iets suikerrijks want dat geeft snel veel energie, of iets vetrijks want dat geeft de meeste calorieën. Vraag jezelf daarom altijd eerst af: heeft mijn lichaam behoefte aan lekkers of aan iets voedzaams?

 

  • Of je bent Angry?

Eetbuien worden ook uitgelokt door bepaalde emoties, zoals boosheid, irritatie en stress. Eten kan een manier zijn om boosheid en irritatie los te laten. Maar zoals je wellicht wel hebt ervaren, lost het uiteindelijk het probleem niet op. Vaak komen er uiteindelijk nieuwe gevoelens bovenop zoals angst, spijt en schuldgevoelens. Stel jezelf daarom altijd de vraag: gaat eten mij helpen om dit probleem op te lossen?

 

  • Misschien ben je wel Lonely?

Eenzaamheid en de eventueel daarbij horende verveling en verdriet is ook bij veel mensen een trigger voor eetbuien en overeten. Voel jij je alleen of geïsoleerd dan kan eten jou misschien comfort of troost bieden (comfort food). Eten kan misschien aanvoelen als je beste vriend op dat moment, maar uiteindelijk heb je behoefte aan een echte vriend waarbij jij je verhaal kwijt kan. Stel jezelf daarom eerst de vraag: Waar heb ik nu écht behoefte aan?

 

  • Of ben je gewoon Tired?

Vermoeidheid is tenslotte ook een hele belangrijke uitlokker van overeten en eetbuien. Als je moe bent of slaaptekort hebt, dan zijn de hormonen in je lichaam een beetje van slag. Eten zal je heel kort energie opleveren want je bloedsuikerspiegel schiet omhoog, maar dit is altijd maar van korte duur. Je vermoeidheid en slaaptekort zal er niet door verdwijnen. Dus vraag jezelf af wat jou op langere termijn meer op gaat leveren de snelle maar korte energiepiek van de reep chocolade of slaap?

 

….en weer verder

Voel je een eetbui of een snaaiaanval aankomen? neem dan eerst de tijd om na te gaan of je misschien wel gewoon ‘honger’ hebt, je boos bent, je eenzaam voelt of misschien wel heel erg moe bent. Vraag je vervolgens af of een grote hoeveelheid suikerrijk of vetrijk eten jouw onderliggende behoefte gaat vervullen.

 

H: in plaats van een reep chocolade, een zak chips en een rol koekjes op te eten. Is het misschien verstandiger om een voedzame maaltijd voor jezelf te maken (ook al is het pas drie uur ’s middags of al negen uur ’s avonds). Geniet van je maaltijd en kijk of je na 20 minuten nog steeds zin hebt om te snaaien.

 

A: In plaats van je ontlading te zoeken in eten, is het misschien verstandiger om op een andere manier je boosheid en irritatie te ontladen. Misschien door lekker te sporten of even keihard te schreeuwen. Of misschien helpt het om gewoon je boosheid en irritatie te uiten bij de persoon waarop het betrekking heeft.

 

L: Als jij je eenzaam of alleen voelt is de enige duurzame oplossing contact te zoeken met iemand. Bel of whatsapp een vriend, vriendin of familielid. Of investeer in het opbouwen van betekenisvolle relaties (verbinding) 

 

T: Voel je je moe, heb je geen energie of voel je je futloos? Dan is het misschien een betere optie om gewoon even een dutje te doen of op een ander manier je rust nemen. Kijk ook eens kritisch naar je slaappatroon, wellicht kun je daar nog iets verbeteren.

 

Disclaimer: Wanneer er een dieperliggende oorzaak ten grondslag ligt aan je eetbuien zal deze tool niet je eetbuiprobleem oplossen. Dan is het verstandig om samen met een coach te onderzoeken waar jouw eetbuien vandaan komen. In mijn coachtraject en online programma gaan we hiermee aan de slag.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.