De uitdagingen bij intuïtief eten

Gepubliceerd op 9 april 2020 om 16:30

Nadat ik herstelt was van mijn eetstoornis heb ik nog heel lang de behoefte gehad om mijn voedselinname en gewicht te controleren. Dit deed ik door vrijwel dagelijks mijn eten te tracken in een voedingsapp en elke week op de weegschaal te staan.

 

Dit gaf mij een fijne houvast en heeft mij ook zeker veel inzicht en bewustwording gebracht. Maar dat controleren bracht ook veel onrust met zich mee en ik merkte dat ik voorbij ging aan de signalen van mijn lichaam.

 

Naarmate ik meer vertrouwen kreeg in mijn eetgedrag, besloot ik meer te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en de voedingsapp en weegschaal los te laten. Ik schreef eerder al een blog over intuïtief eten.

 

Wat betekent intuïtief eten voor mij?

Intuïtief eten vind ik persoonlijk een zweverig en een misleidende term. De invulling van intuïtief eten kan namelijk voor iedereen iets anders betekenen. Intuïtief eten betekent voor mij dat ik een gezonde relatie heb met eten waarbij ik vertrouw op de signalen van mijn lichaam, eet zonder eetregels, zonder oordelen en zonder schuldgevoelens.

 

  • Ik eet wanneer ik honger heb en eet waar ik op dat moment behoefte aan heb/ zin in heb. Dit doe ik door hongersignalen niet te negeren. 

 

  • Ik eet om fysieke maar soms ook om mentale/emotionele honger te stillen. Eten uit emotie wordt vaak als negatief gelabeld, maar zolang eten niet je enige manier is om met emoties om te gaan, is het oké om soms bij bepaalde emoties te eten.

 

  • Ik vertrouw op interne honger- en verzadigingssignalen van het lichaam om te bepalen wanneer, wat en hoeveel te eten.

 

  • Ik geniet van eten ongeacht of het voedzaam of minder voedzaam is.

 

  • Ik sta zelden (maximaal eens per 6 weken) op de weegschaal.

 

Intuïtief eten – of het hebben van een fijne relatie met voeding – betekent overigens niet dat je enkel voedzame dingen eet (an oreo a day keeps de doctor away!). Het gaat er meer om dat je luistert naar je lichaam (body) en op basis daarvan bewuste voedingskeuzes maakt (mind) die voor jou goed voelen.

 

Moeilijke momenten bij intuïtief eten

 

Misschien denk je na het lezen van het eerste stukje: ‘Nou, die Lieke heeft het mooi voor elkaar.’ In zekere zin is dat ook zo. Mijn relatie met eten is daardoor nog beter geworden. Maar ik heb ook mijn moeilijke momenten (gehad), waarin ik de neiging had terug te grijpen naar mijn ‘veilige’ voedingsapp, eetregeltjes en wekelijkse weegmomenten. Het menselijk brein is nu eenmaal zo ingericht dat het de voorkeur geeft aan veiligheid en zekerheid. De weg van de minste weerstand is altijd aantrekkelijker, zeker wanneer het leven even tegenzit.

 

Er zijn een aantal triggers die ervoor kunnen zorgen dat je terug wilt grijpen naar ´controle’:

 

  • De wens om af te vallen

De wens om af te vallen en het ontwikkelen van een fijne relatie met eten gaat vrijwel nooit goed samen. Als je wilt afvallen, dan luister je automatisch minder goed naar de signalen van je lichaam. Cijfertjes, regeltjes en restricties nemen dan snel de overhand. 

 

  • Spanning, onzekerheid en wegvallen van structuur

In periodes waarin je veel onzekerheden en spanning ervaart (bijvoorbeeld in je werk), kun je de behoefte ervaren om ergens ‘controle’ over te hebben. Eten volgens cijfertjes of regeltjes kan je dan een bepaald houvast en controle geven. Ook bij het wegvallen van structuur kun je hier last van hebben. 

 

 

De invloed van intuïtief eten op je gewicht

 

Dan het puntje waar je waarschijnlijk het meest nieuwsgierig naar bent. Welke invloed heeft ‘intuïtief eten’ op je gewicht?  Veel mensen durven hun eetregels niet los te laten omdat ze bang zijn dat ze dan volledig doorschieten en dat cijfertje op de weegschaal alleen nog maar (verder) omhoog gaat.

 

Jouw lichaam is ontzettend slim. Zo zijn er verschillende systemen die honger, verzadiging en ook je gewicht reguleren. Je lichaam heeft maar een doel: de balans (homeostase) in het lichaam bewaken zodat het zo optimaal mogelijk kan functioneren en waarbij de kans op overleving het grootst is. Je lichaam functioneert daarom het beste bij een stabiel gewicht (en die hoeft niet per se binnen je bmi te liggen) en zal daar ook altijd op aansturen. 

 

Als jij eet naar wat jouw lichaam nodig heeft, krijgt jouw lichaam ook de ruimte om de balans te herstellen en daarmee ook je gewicht stabiel te houden. Dat betekent dat jouw gewicht 'vanzelf' stabiliseert bij een normaal en regelmatig eetpatroon. Het kan zijn dat je gewicht zich stabiliseert op een lager gewicht dan dat je nu hebt, maar dat hoeft dus niet per se het geval te zijn. 

 

Wanneer je luistert naar de signalen van je lichaam en je eetgedrag dus minder laat leiden door je hoofd, kom je uiteindelijk uit op een gewicht dat bij jou past.

 

Jouw natuurlijk LEEFgewicht 🤎

 

Dit gewicht kan dus afwijken van het ideaalgewicht wat jij in je hoofd hebt. Maar het is uiteindelijk wel het gewicht waarbij jij confortabel kunt leven, zonder strikte eet- en beweegrelgels en zonder extreme uitschieters (eetbuien en lijnen). Hoe fijn is dat!? 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.