Stel jezelf deze 6 vragen als je honger hebt, maar niet weet WAT te eten.

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 09:00

Als je jaren lang gedieet hebt, dan heb je waarschijnlijk jezelf aangeleerd om hongergevoelens te negeren en vooral te luisteren naar de (dieet)regels.

 

Die regels hebben al die tijd bepaald WAT, WANNEER en HOEVEEL je mag eten.

 

Op het moment dat je die regels loslaat en meer intuïtief wilt leren eten, dan moet je weer opnieuw ontdekken WANNEER jij WAT en HOEVEEL wilt eten. In deze blog help ik je op weg met een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen. 

Het WANNEER en HOEVEEL gaat over luisteren naar de honger- en verzadigingssignalen van het lichaam. Dat vraagt allereerst voor het verhogen van je interoceptief bewustzijn.  Welke signalen geeft jouw lichaam wanneer het honger heeft en wanneer het verzadigd is? Waar voel je dit in het lichaam?

 

In deze blog wil ik echter ingaan op het WAT. Het WAT is specifieker. Waar vraagt jouw lichaam eigenlijk om? Wat heeft het nodig? En waar heb jij zin in? Dit is ook ontzettend belangrijk om bij stil te staan. Als je niet eet naar je werkelijke behoefte, is de kans vrij groot dat je je niet verzadigd voelt na een maaltijd, ongeacht hoeveel je gegeten hebt. Dit kan soms een trigger zijn voor een eetbui.

 

Deze 6 vragen kun je jezelf stellen als je honger hebt, maar niet weet wat je wilt eten:

 

  1. Heb ik zin in iets kouds of warms?

  2. Heb ik zin in iets zoets of hartigs?

  3. Heb ik zin in iets knapperigs of zachts?

  4. Heb je zin in iets pittigs of neutraals?

  5. Heb ik behoefte aan iets wat snel klaar is of heb ik tijd/zin om een uitgebreide maaltijd te maken?

  6. Heb ik überhaupt zin om te koken of wil ik uiteten, of iets bestellen?

 

Heb je na het stellen van deze vragen nog steeds geen idee wat je wilt eten? Waarschijnlijk heb je geen honger, maar is er iets anders aan de hand. 

 

 

  • Heb je misschien dorst? Zowel honger als dorst worden geregeld op vrijwel dezelfde locatie in je hersenen. Omdat de dorstprikkel sterke gelijkenissen heeft met de hongerprikkel, is het gemakkelijk je daarin te vergissen.

  • Ben je misschien moe? Soms kan energietekort door slaapschuld verward worden met hongergevoelens. Eten (m.n. suikers) kan zorgen voor een korte energiepiek, maar is niet de oplossing.

  • Zijn er emotionele/mentale triggers? Ervaar je stress, onrust, spanning of andere gevoelens? Deze kunnen ook zorgen voor een eetimpuls, die makkelijk te verwarren is met honger. 

  • Ben je misschien getriggerd door iets wat ik heb gezien, gehoord of hebt gerokenDit zijn vaak triggers die onbewust een eetimpuls uitlokken. Reclame op tv over eten, de geur die je hebt geroken toen je langs de bakker liep, een huisgenoot die aan het eten is, enz. 

 

Hulp nodig? dat kan via 1-op-1 coaching 🦋 én je kunt natuurlijk ook aan de slag met het online programma.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.