Afslankpleisters voor gewichtsverlies

Gepubliceerd op 24 november 2022 om 11:45

Homo narratus, dat is wat jij en ik zijn. Ook wel 'de verhalen vertellende mens.'


Wij vertellen onszelf verhalen om het leven zin en betekenis te geven. We zijn altijd op zoek naar verklaringen, het liefst in de vorm van causaliteit (oorzakelijkheid). Een verhaal met kop én staart, want met open eindjes kunnen we niets.

 

We zijn zelfs in staat om patronen te zien in chaos en onsamenhangende ruis. Een prachtige vaardigheid die ons helaas meer dan eens in de weg zit. Want soms kloppen onze verhalen niet en verwarren we samenhang met causaliteit.

 

Een voorbeeld ter verduidelijking...

Stel, je wilt afvallen. Na een paar minuten googelen kom je terecht op een website waar ze afslankpleisters verkopen (ja, het bestaat echt 😪). Deze pleisters bevatten ‘magische’ kruiden die je metabolisme verhogen, waardoor je afvalt. Binnen één week gegarandeerd resultaat. Klinkt goed toch?


De pleister kost € 300. Prijzig, maar de testimonials op de website zijn positief. Dus je besluit de pleister te bestellen. De instructies zijn duidelijk: je moet de pleister op je mond plakken en je mag deze 7 dagen niet verwijderen, behalve voor het drinken van de magische thee die de kruiden in de pleister activeren. En ja hoor, na 7 dagen zijn er een aantal kilo af.


De afslankpleister werkt, daar is geen discussie over mogelijk. Maar niet vanwege de magische kruiden, maar vanwege een ander onderliggend mechanisme > 7 dagen niet eten = negatieve energiebalans.

 

Misschien denk je nu ‘Ja hè hè Lieke, dit snapt iedereen toch?’ Nou nee, anders was de dieetindustrie al lang failliet en that’s not the case. Sterker nog, de dieetindustrie verdient miljarden per jaar met dit soort magische verhalen.

 

Elk dieet of dieetproduct werkt. Kies een willekeurig dieet uit, volg de regels en je hebt resultaat. Als het werkt, wat is dan het probleem? Het achterliggend mechanisme wordt niet erkend en dat is gevaarlijk.

 

Of je nu minder koolhydraten eet, minder vetten, het ontbijt overslaat, shakes drinkt of pilletjes slikt, het maakt niet uit wat je doet. Al deze diëten / dieetproducten werken omdat je:

 

  1. tijdelijk bewustere keuzes maakt (verhoogde focus) en
  2. daardoor minder eet d.m.v. restrictie (en/of meer beweegt)

 

Diëten (in welke vorm dan ook) zijn magische verhaaltjes met een kop en een staart, waarbij de staart meestal niets met de kop te maken heeft.


Dus ik wil je uitdagen om dat verhaal los te laten. Het verhaal dat je koolhydraten moet vermijden omdat het dikmakers zijn, dat je groene thee moet drinken om af te vallen, dat je fatburners moet slikken om vet kwijt te raken of shakes moet drinken om een slank lichaam te krijgen …


Nee, nee en nog eens nee!


Als je in staat bent om dat verhaal los te laten, ontstaat er ruimte om te kijken naar achterliggende mechanismes en om te kijken naar wat JIJ nodig hebt, waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Dat is – in mijn optiek – de enige manier om duurzame resultaten te behalen. 

 

Spoiler: Het heeft vrij weinig met eten te maken en gewichtsverlies is niet de oplossing bij een verstoorde relatie met eten & jezelf.

 

Hulp nodig? dat kan via 1-op-1 coaching 🦋 en je kunt natuurlijk ook aan de slag met het online programma.

 

Liefs 🦋

 

 

Bron: Chivo

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.