Afslankpleisters voor gewichtsverlies

Homo narratus, dat is wat jij en ik zijn. Ook wel 'de verhalen vertellende mens.'


Wij vertellen onszelf verhalen om het leven zin en betekenis te geven. We zijn altijd op zoek naar verklaringen, het liefst in de vorm van causaliteit (oorzakelijkheid). Een verhaal met kop én staart, want met open eindjes kunnen we niets.

 

We zijn zelfs in staat om patronen te zien in chaos en onsamenhangende ruis. Een prachtige vaardigheid die ons helaas meer dan eens in de weg zit. Want soms kloppen onze verhalen niet en verwarren we samenhang met causaliteit.

 

Een voorbeeld ter verduidelijking...

Lees meer »

Stel jezelf deze 6 vragen als je honger hebt, maar niet weet WAT te eten.

Als je jaren lang gedieet hebt, dan heb je waarschijnlijk jezelf aangeleerd om hongergevoelens te negeren en vooral te luisteren naar de (dieet)regels.

 

Die regels hebben al die tijd bepaald WAT, WANNEER en HOEVEEL je mag eten.

 

Op het moment dat je die regels loslaat en meer intuïtief wilt leren eten, dan moet je weer opnieuw ontdekken WANNEER jij WAT en HOEVEEL wilt eten. In deze blog help ik je op weg met een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen. 

Lees meer »

Hoe maak je de juiste eetkeuzes? Gebruik deze praktische tool

Wanneer is iets goed of slecht? Daar kunnen we een eeuwigheid over discussiëren, omdat we nooit iets met 100% zekerheid kunnen vaststellen. Het enige wat we kunnen doen is iets als waarheid aannemen, omdat het op dat moment het meest waarschijnlijke is. Wat vandaag als voedzaam wordt bestempeld, blijkt over een jaar juist kankerverwekkend te zijn.

> Iets is waar, totdat het niet meer waar is
> Iets werkt, totdat het niet meer werkt
> Iets is gezond, totdat het niet meer gezond is

Maar hoe kom je er nu achter wat goed is voor JOU? In deze blog geef ik je een praktische tool die je kunt inzetten bij het maken van eetkeuzes. 

Lees meer »

Lichaamsacceptatie

We moeten elke dag oneindig veel keuzes maken en er zijn ook nog eens ontzettend veel opties . Maar als het op je lichaam aankomt, zijn er naar mijn mening maar twee:

1. Accepteer het

2. of niet.

 

Het lijkt misschien alsof alles in het leven 'maakbaar' is, dat als je maar hard genoeg je best doet, je alles kan creëren wat je wilt. Maar veel in het leven berust op toeval. Je bent op deze aarde gekomen met dit lichaam en hoewel er natuurlijk altijd wel kleine dingetjes zijn die je kunt veranderen, heb je dat lichaam nu eenmaal. En dat zul je moeten accepteren.

 

Lees meer »

Deze 3 stappen zijn essentieel als je eetbuien wilt doorbreken

Het is helemaal NORMAAL om het ‘fijn’ te vinden om eetbuien te hebben én tegelijkertijd er ook een hekel aan te hebben. Noem het een haat-liefde verhouding. Je zou namelijk niet ‘kiezen’ voor eetbuien als het niks zou opleveren.

 

Er is een deel van je hersenen, o.a. nucleus accumbens, dat beloning zoekend gedrag versterkt en ervoor zorgt dat eetbuien in stand worden gehouden en er een eetbuigewoonte ontstaat.

Lees meer »

Eigenwaarde vergroten

Lage eigenwaarde gaat vaak gepaard met negatieve en irreële gedachten. Op het eerste gezicht lijkt het een goed idee om met eigenwaarde aan de slag te gaan. Toch kan het nastreven van eigenwaarde schadelijk zijn. Het is geen kwestie van in de spiegel roepen dat je er mag zijn en dat iedereen je maar moet accepteren zoals je bent.

Een van onze basisbehoeften is behoren tot een groep. Dat verhoogt onze overlevingskansen en zit daarom diep geworteld in alle cellen van ons lichaam. We scannen constant hoe goed we in de groep liggen (gezin, familie, vrienden werk, maatschappij, online enz.).

Lees meer »