De (neuro)biopsychosociale aanpak van eetgedrag

Mijn moeder en ik vinden het heerlijk om samen te filosoferen over het leven. Over persoonlijke levensvragen en vragen die groter zijn dan onszelf. Tijdens het wandelen vorige week, hadden we het over het thema 'waarheid'.

 

Over de vraag of 'waarheid' bestaat. Mijn moeder gelooft dat er een waarheid is. Dat er ergens in de kern van 'het bestaan', één waarheid verscholen ligt.

 

Ik denk daar enigszins anders over. Ik geloof namelijk niet in één waarheid. Ons bestaan is zo ontzettend complex en vol tegenstrijdigheden, dat het niet vast te grijpen valt. Iets is wit, maar tegelijkertijd ook zwart en daarmee dus ook grijs (of oranje? Of toch paars? Ik bedoel maar 🤷‍♀️).

Lees meer »

Intuïtief eten: zin of onzin?

Intuïtief eten is op dit moment heel hip. Eten wanneer je trek hebt en stoppen met eten als je genoeg hebt. Het klink natuurlijk ook fantastisch!

 

Maar intuïtief eten is niet perfect! Ons brein maakt namelijk constant voorspellingen om te overleven. Maar die voorspellingen zijn niet altijd correct. Zo kan je vermoeidheid en dorst bijvoorbeeld heel makkelijk verwarren met honger.

 

Het mooie is dat je brein wel leert van deze voorspellingsfouten, waardoor je intuïtie steeds beter gaat werken. Je gaat lichamelijke signalen steeds beter herkennen en begrijpen.

 

Maar uiteindelijk blijf je je hele leven bezig met 'leren eten'. Waarbij de connectie tussen lichaam, geest en omgeving essentieel is. 

 

Lees meer »

De norm is de uitzondering

Een van mijn belangrijkste waarden is 'eerlijkheid'. Ik stel mij op social media regelmatig kwetsbaar op door mijn worstelingen met het leven te delen. Ik ben heel open en eerlijk over het feit dat ik het leven soms verrekte lastig vind. En dat vind ik belangrijk, omdat in onze maatschappij de lat om perfect te zijn ontzettend hoog ligt.

Zodanig hoog dat sommigen er ziek van worden. Denk aan burn-out, verstoord eetgedrag (!) en andere psychische en ook lichamelijke problemen.

 

We worden constant geconfronteerd met het perfecte plaatje, dat ons vertelt dat we er slank en mooi uit moeten zien, dat we succesvol moeten zijn, veel geld moeten verdienen, de perfecte moeder, partner, vriendin moeten zijn, dat we op z’n minst een passie moet hebben en het liefst daar ook ons werk van moeten maken, enz., enz.

Lees meer »

Lichaamsbeeld verbeteren: 5 tips

Een positief lichaamsbeeld is méér dan alleen tevreden zijn met hoe je lichaam eruit ziet.⁣ Het is namelijk opgebouwd uit verschillende componenten. 

 

Dat verklaart ook waarom je lichaamsbeeld in een *split second* kan veranderen van 'het is oké' naar 'mijn lichaam is afschuwelijk'

 

  • door een reflectie van jezelf in een etalageraam
  • door het aantrekken van een spijkerbroek die net uit de was komt en dus opeens heel strak zit
  • door een opmerking die iemand maakt over je lichaam
  • door een negatieve overtuiging die opeens weer actief wordt
  • door hormonen die door je lijf gieren.

 

Lees verder voor de vijf verschillende componenten die invloed hebben op je lichaamsbeeld + één tip die je kunt toepassen om elk onderdeel te verbeteren.⁣

 

Lees meer »

Eetbuien als gevolg van ingesleten hersenroutes

Heb jij al eens gehoord van olifantenpaadjes? Dat zijn van zo’n ingesleten paadjes die ontstaan doordat wij mensen zo snel mogelijk van punt A naar punt B willen en dus een stuk van de route afsnijden.

 

Het is tijdbesparend, energiebesparend én het is lekker gemakkelijk!

 

Zulke olifantenpaadjes maken wij ook aan in onze hersenen. Alleen heet het dan geen olifantenpaadje, maar een hersenroute.

Lees meer »

Eetbuien als gevolg van een onbalans tussen Id, Ego en Superego

Tijdens mijn studie heb ik altijd gefascineerd zitten luisteren als het over de grote Sigmund Freud ging, de grondlegger van de psychoanalyse. Zijn theorieën over persoonlijkheidsontwikkeling vond ik altijd zeer interessant.

 

Als student vond ik uiteraard ook zijn theorieën met betrekking tot de psychoseksuele ontwikkeling erg - hoe zal ik het noemen - indrukwekkend? Van het Oedipuscomplex en elektracomplex, de penisnijd bij meisjes, de castratieangst van jongens, van de orale fase, anale fase tot de genitale fase. 

Maar afgelopen tijd ben ik weer eens in zijn theorie over het Es, Ich en Über-ich gedoken. En ik kwam tot de conclusie dat die theorie eigenlijk zo gek nog niet is. En heel goed te koppelen aan (verstoord) eetgedrag. Dus ik heb een poging gedaan…

Lees meer »