BLOG


Welkom op de blogpagina van Lieke Coaching. Hier vind je alles wat je wilt weten over de psychologie achter je eetgedrag en concrete tips om je verstoord eetgedrag (bv eetbuien) en negatief zelfbeeld te doorbreken.

 

Juli 2025

Het spijt mij...

Onderstaande tekst schreef ik 4  jaar geleden voor een cliënt en ik deel de woorden nu ook graag met jou 🦋

_______

Ik had het je zó graag gegeven, dat pilletje waar je naar verlangde.
Ik zag de wanhoop, de pijn, het verdriet en de machteloosheid in je ogen. 

Ik weet dat je ontzettend hard aan het vechten bent. Tegen die eetbuien en vooral tegen jezelf.

 

Ik herken die ogen.

 

Je vertelt me dat je soms het gevoel hebt dat je lichaam wordt overgenomen door iemand anders.
Dat je niet anders kúnt dan naar de kast lopen en alles opeten wat je daar vindt. Alles in jou schreeuwt: ‘Dit wil ik niet!!’
En tóch gebeurt het.

 

Ik herken dit verhaal.

 

Lees meer »
Juni 2025

Het belang van zenuwstelselregulatie bij verstoord eetgedrag

🧠 Regul-eten is een term die ik heb bedacht om de verbinding tussen je zenuwstelsel en (ongewenst) eetgedrag beter uit te leggen en te begrijpen.

Soms voelt het alsof je lichaam het overneemt en eten de enige optie is. En eigenlijk is dat ook precies wat er gebeurt.

In deze blog leg ik je uit hoe dat werkt: hoe jouw zenuwstelsel invloed heeft op je eetgedrag (en andersom), en waarom het reguleren van je zenuwstelsel een belangrijke sleutel kan zijn bij het doorbreken van verstoord eetgedrag — zoals eetbuien en emotie-eten.

Lees meer »
Mei 2025

Gratis tool tegen eetimpulsen

De hele dag door worden we verleid om toe te geven aan impulsen. Impulsen die zorgen voor directe bevrediging en die ons helpen om ongemakkelijke gevoelens tijdelijk te negeren. Impulsen die we soms moeilijk kunnen controleren en weerstaan.

 

Eetimpulsen zijn daar een voorbeeld van, maar denk ook aan de impuls om gedachteloos te scrollen op je telefoon.

 

We hebben ook allemaal excuses om toe te geven aan zo’n impuls.‘Ik heb dit wel verdiend na een dag werken’ of ‘ik heb even ontspanning nodig’ of  ‘morgen ga ik het écht anders doen (dus nu mag het nog)’ en ‘ik kan dat ongemak niet verdragen’. 

 

Zo nu en dan toegeven aan zo’n impuls is natuurlijk geen probleem. Maar als we dit herhaaldelijk doen, creëren we een patroon dat steeds dieper ingesleten wordt in ons brein (neurale paden). Je kunt het vergelijken met een loopgraaf, die in eerste instantie bedoeld was om jezelf te beschermen, maar inmiddels zo diep is dat je er niet meer uit kan.

Lees meer »
Maart 2025

Waarom heb ik eetbuien als ik wil relaxen

3 manieren om te ontspannen, zónder eten daarbij in te zetten.

 

Herken je dit?

 

Je hebt eindelijk een moment voor jezelf. Even een moment van rust en ontspanning.

 

Alleen, zodra je stilstaat...

 

  • voel je je juist heel onrustig en gespannen
  • heb je geen idee wat je met jezelf aan moet

  • verdoof je jezelf met eten, Netflixen of scrollen door social media

  • ervaar je schuldgevoel, omdat je iets 'zou moeten doen’

 



Lees meer »

Moet ik trigger-voedsel juist wel of niet in huis halen als ik eetbuien wil doorbreken.

"Ik wil mijn eetbuien doorbreken. Moet ik mijn 'trigger-voedsel' juist wel of niet in huis halen? Is het verstandig om dit soort voedsel in huis te bewaren als ik van mijn eetbuien af wil?"

 
In deze blog behandel ik deze veel gestelde vraag: moet ik trigger-voedsel juist wel of niet in huis halen als ik eetbuien wil doorbreken? Een hele goede en belangrijke vraag, waar ik graag antwoord op geef. 

 

Laten we allereerst beginnen met het definiëren van trigger-voedsel. Trigger-voedsel verwijst naar al het voedsel dat een gevoel van controleverlies veroorzaakt en vaak leidt tot eetbuien of overeten. Ik noem het ook wel 'eetbuivoedsel', omdat deze producten vaak alleen tijdens een eetbui gegeten 'mogen' worden. In jouw hoofd is bepaald voedsel gekoppeld aan eetbuien.

 

Lees meer »

Waarom heb ik eetbuien terwijl ik voldoende eet?

Je eet regelmatig

Je slaat geen maaltijden over

Je doet alles "goed"...

En toch heb je aan het einde van de dag weer eetbuien?

Één van de eerste stappen die ik tijdens het coachtraject met iemand zet, is zorgen dat er overdag voldoende gegeten wordt. Je lichaam moet zich eerst veilig voelen! 

 

9 van de 10 keer is dat niet het geval, omdat afvallen het doel is en lichamelijke hongersignalen (on)bewust genegeerd worden. 

Maar ook al eet je overdag voldoende, dan nog kan je lichaam een tekort ervaren.

 

Lees meer »