Mijn mening over er goed uit willen zien ÉN eetvrijheid willen ervaren.

Ik benoem regelmatig, dat *willen afvallen* en *werken aan een fijne relatie met eten*, niet zo goed samengaat. En hoewel ik daar nog steeds 100% achter sta (het zijn immers twee verschillende doelen, die om een andere aanpak vragen), wil ik daar toch iets belangrijks over zeggen EN ook mijn excuses aanbieden.

De afgelopen zes jaar heb ik in de coachtrajecten prachtige vrouwen mogen begeleiden bij het doorbreken van eetbuien, emotioneel overeten en het creëren van een lichter leven (ontzettend dankbaar 🦋🙏🏻!)

Maar steeds vaker merk ik tijdens de gesprekken, dat velen zich schamen en schuldig voelen als ze mij vertellen dat ze nog steeds graag willen afvallen of andere fysieke doelen hebben. En dat vind ik verontrustend.

Dus ik wil daarin graag iets rechtzetten en ook mijn excuses aanbieden. Mocht ik jou ooit het gevoel hebben gegeven, dat het ‘slecht’ is om te willen afvallen of andere fysieke doelen na te streven, dan sorry, sorry, sorry!

 

Lees meer »

Eetbuien als gevolg van een onbalans tussen Id, Ego en Superego

Tijdens mijn studie heb ik altijd gefascineerd zitten luisteren als het over de grote Sigmund Freud ging, de grondlegger van de psychoanalyse. Zijn theorieën over persoonlijkheidsontwikkeling vond ik altijd zeer interessant.

 

Als student vond ik uiteraard ook zijn theorieën met betrekking tot de psychoseksuele ontwikkeling erg - hoe zal ik het noemen - fascinerend? Van het Oedipuscomplex en elektracomplex, de penisnijd bij meisjes, de castratieangst van jongens, van de orale fase, anale fase tot de genitale fase. 

Maar afgelopen tijd ben ik weer eens in zijn theorie over het Es, Ich en Über-ich gedoken. En ik kwam tot de conclusie dat die theorie eigenlijk zo gek nog niet is. En heel goed te koppelen aan (verstoord) eetgedrag. Dus ik heb een poging gedaan…

 

Lees meer »

Tips om te stoppen met eten uit verveling

Eten uit verveling is het irritante broertje van stress-eten en emotie-eten. Verveling kan - net zoals stress of andere ‘vervelende’ emoties - eetbuien (of snaaibuien) uitlokken. Je wilt eigenlijk niet eten, maar de eetdrang is op een gegeven moment zo sterk dat je niets anders kan dan eraan toe geven.

Achteraf komen schuldgevoelens om de hoek kijken en voel je je vaak nog slechter dan ervoor (nevenschade). Bovendien heeft het een negatieve invloed op jouw relatie met eten en jezelf. In deze blog geef ik je een aantal tips om eten uit verveling tegen te gaan.

 

Lees meer »

15 oorzaken waarom je een eetbui hebt na je werk (+ de oplossingen)

Heb jij de neiging om na je werk de keukenkastjes te plunderen? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben.

Vaak is het een combinatie van verschillende oorzaken, die elkaar in stand houden.

 

Ik ben benieuwd of jij je in één of meerdere oorzaken kunt herkennen. Laat ook vooral een reactie achter met de cijfertjes waarin jij jezelf herkent. Ik weet zéker dat je niet de enige bent 😉

 

Wil je aan de slag met het doorbreken van je eetbuien? Stuur mij gerust een berichtje om een gratis en geheel vrijblijvend gesprek in te plannen. Ik heb deze maand weer 3 plekjes vrij 🙏

 

 

 

Lees meer »

De dopamine rush bij lijnen/diëten en overeten/eetbuien

Is het bij jou leeg, als je even niet aan het lijnen of aan het overeten bent? Dan is deze blog voor jou 🙏

 

Voldoening, opwinding, excitement, dopamine rush

 

Dat is waar zowel restrictie (afvallen) als overeten voor zorgen.

 

>> Instant genot en beloning als het cijfertje op de weegschaal omlaag is gegaan

>> Instant genot en beloning als je die rol koekjes (enz.) naar binnenwerk

 

Maar wat als die rush is uitgewerkt?

 

Lees meer »

(Zelf)compassie: de basis voor een fijne relatie met eten, jezelf en je lichaam

Zelfcompassie is een begrip dat vaak verkeerd begrepen wordt en daardoor ook verkeerd wordt toegepast. 

 

Het is echter een hele krachtige vaardigheid, die de basis vormt voor het kunnen ontwikkelen van een fijne relatie met eten, jezelf en je lichaam. 


Bovendien is het een vaardigheid die relatief makkelijk aan te leren is, véél makkelijker dan bijvoorbeeld eigenwaarde en zelfwaardering (waar helaas negatieve bijwerkingen aan vast zitten). 

 

Lees meer »