Home » Inspiratie » Blog

Dit is de grootste valkuil bij afvallen

Er is één grote valkuil waar vrijwel iedereen intrapt als het aankomt op afvallen, namelijk het krampachtig vasthouden aan het verlangen om af te vallen. Dat klink misschien ontzettend paradoxaal, maar hoe groter die wens is hoe strenger jij bent voor jezelf. Hoe strenger jij voor jezelf bent, hoe groter de kans is dat je zult ‘falen’ en je weer meegesleurd wordt in de welbekende vicieuze cirkel van lijnen en overeten. Het grootste obstakel die je zult moeten overwinnen is het loslaten van de wens om af te vallen. Ik weet dat dit wellicht je levensdoel is op dit moment, maar de wens om af te vallen is de belangrijkste oorzaak waarom jij niet afvalt. Bovendien gaat het hebben van een gezonde relatie met eten vrijwel nooit samen met een krampachtig verlangen om af te vallen. Afvallen zal wellicht een gevolg hiervan zijn, maar moet nooit het primaire doel zijn!

 

Lees meer »

Tips om te stoppen met eten uit verveling

Eten uit verveling is het irritante broertje van stress-eten en emotie-eten. Verveling kan - net zoals stress of andere ‘vervelende’ emoties - eetbuien (of snaaibuien) uitlokken. Je wilt eigenlijk niet eten, maar de eetdrang is op een gegeven moment zo sterk dat je niets anders kan dan eraan toe geven.

Achteraf komen schuldgevoelens weer om de hoek kijken en voel je je vaak nog slechter dan ervoor. Kortom, eten uit verveling kan echt een ‘pain in the ass’ zijn als je wilt afvallen en heeft bovendien een negatieve invloed op jouw relatie met eten en jezelf. Ik geef je een aantal tips om eten uit verveling tegen te gaan.

 

Lees meer »

Wanneer sporten niet meer gezond is

Voordat Corona ons leven binnen sloop, was ik een fanatieke sporten. Ik was gemiddeld 4 dagen per week in de Crossfitbox te vinden en vond het lekker om zo nu en dan ook nog een rondje te rennen. Toen kwam corona en viel het hele sporten weg. Ik dacht dat het een hel zou worden, want sporten was mijn leven. Het was een groot onderdeel van mijn identiteit! Wie ben ik zonder sporten? Maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn. Corona heeft mij veel inzichten gegeven. Een daarvan is dat ik sporten niet nodig heb om mij fit, gezond en gelukkig te voelen. Maar voordat ik dat kon inzien en kon accepteren, was er eerst een harde confrontatie met mezelf nodig. 

 

Lees meer »

5 Tips tegen emotie-eten als gevolg van stress

Heb jij last van (vr)eet- of snaaibuien als je stress hebt? Of ben jij iemand die juist geen hap door de keel krijg tijdens stressvolle periodes? Beide scenario’s zijn heel goed mogelijk.

Het verschil in eetgedrag van mensen tijdens stressvolle periodes heeft enerzijds te maken met hoe je stress beleefd (acuut of chronisch). Anderzijds heeft het te maken met de manier waarop jij geleerd hebt om met emoties – zoals stress – om te gaan (emotieregulatie).


In deze blog geef ik je een aantal tips tegen emotie-eten als gevolg van stress.

 

Lees meer »

Bang om dik te worden

Mijn problemen met eten en mijn gewicht zijn niet ontstaan doordat ik vond dat ik te dik was. Mijn problemen met eten zijn juist ontstaan vanuit een angst om dik te worden.

 

Dik zijn is namelijk een van de ergste dingen die je kan overkomen tegenwoordig. Binnen onze westerse samenleving wordt het hebben van een slank lichaam verheerlijkt en wordt je als dik persoon gediscrimineerd.

 

Het verlangen om af te vallen, komt eigenlijk altijd voort vanuit de angst om dik te worden. Terwijl dat verlangen, juist vaak de oorzaak is van overgewicht. 

 

Lees deze inleiding nog een paar keer voordat je verder gaat.

Lees meer »

Honger negeren is NIET oké!

Het hebben van honger, of beter gezegd het hongergevoel kunnen weerstaan, wordt vaak als een prestatie gezien. Honger staat voor veel mensen gelijk aan afvallen, dus het hebben van honger is goed. Sommige dieetgoeroes zeggen zelfs: ‘Je moet van het hongergevoel leren houden’. Maar dat is echt bull shit (sorry). Het hebben van honger is een teken van het lichaam dat het iets nodig heeft. Wanneer je dat negeert, doe je je lichaam en jezelf tekort. Ik ga je uitleggen waarom het luisteren naar het hongergevoel ontzettend belangrijk is. 

 

Lees meer »