3 essentiële stappen om eetbuien te stoppen

Gepubliceerd op 21 september 2022 om 10:33

Het is helemaal NORMAAL om het ‘fijn’ te vinden om eetbuien te hebben én tegelijkertijd er ook een hekel aan te hebben. Noem het een haat-liefde verhouding. Je zou namelijk niet ‘kiezen’ voor eetbuien als het niks zou opleveren.

 

Er is een deel van je hersenen, o.a. nucleus accumbens, dat beloning zoekend gedrag versterkt en ervoor zorgt dat eetbuien in stand worden gehouden en er een eetbuigewoonte ontstaat.

Maar gelukkig hebben we ook nog een prefrontale cortex die ons in staat stelt om hier tegenin te gaan. Hier vindt impulscontrole (wilskracht) plaats, wat jou de mogelijkheid geeft om tegen impulsen (zoals eetdrang) in te gaan. Dat is overigens niet makkelijk, want meegaan met een impuls gaat vanzelf, terwijl ingaan tegen een impuls juist bewustzijn, focus en discipline vraagt.

😇 Je prefrontale cortex zegt: "Doe het niet, je weet dat je je er vreselijk door voelt!
😈 Terwijl het beloningscentrum zegt: "FEED MEEEEEE!!!"

Dus als jij een mentale strijd ervaart tussen enerzijds jezelf WILLEN verlossen van eetbuien, maar anderzijds toch een enorme BEHOEFTE aan eetbuien ervaart, weet dan dat dit echt normaal is.

Het GOEDE NIEUWS is dat het wel echt mogelijk is om jezelf te verlossen van eetbuien, doormiddel van deze 3 stappen:

 

1. Onderzoek jouw eettriggers en neem deze waar mogelijk weg of minimaliseer ze.

 

Eetgedrag (zoals eetbuien) begint altijd met een TRIGGER: fysiek, mentaal, emotioneel of een trigger uit de omgeving. Vervolgens ontstaat er een IMPULS - eetdrang - die jou aanzet tot ACTIE. Toegeven aan die impuls, aan die eetdrang, werkt belonend (korte termijn gemak en genot), terwijl het uitstellen van een impuls juist bedreigend is (spanning, onrust). Als er sprake is van een eetbuigewoonte, dan is de automatische actie daarom vaak 'eten'. De eerste stap is bewust worden van je eettriggers en waar nodig deze triggers wegnemen of aanpakken.

 

2. Verhoog je focus & cognitieve brandbreedte, zodat je de eetbui-gewoonte kunt doorbreken

Je hebt ruimte en rust nodig in je hoofd om eetbuien te doorbreken. Het kost energie om bij het ervaren van eetdrang bewuste keuzes te maken i.p.v. automatisch mee te gaan met de impuls. Wanneer je vermoeid bent, veel stress ervaart of aan het multitasken bent, is het vrijwel onmogelijk om tegen die sterke eetdrang in te gaan. Wil je eetbuien voorkomen? Zorg dat de randvoorwaarden voor focus en bewustzijn aanwezig zijn anders is het bij voorbaat een verloren strijd.

 

3. Implementatie intenties zijn je beste vriend op moeilijke momenten

 

Ook als er voldoende cognitieve bandbreedte is, dan is tegen een impuls ingaan niet makkelijk. De eetdrang kan zo sterk zijn, dat het voelt alsof eten je enige optie is. Op dat moment is er geen ruimte om nog na te denken over alternatieve opties. Daarom is het belangrijk om ALS-DAN plannetjes klaar te hebben liggen voor deze momenten, zodat ook je cognitieve flexibiliteit toeneemt en je in staat bent om andere keuzes te maken.

 

ALS (situatie waarin je vaak eetbuien hebt zich voordoet),

DAN (een fysieke actie die je kan doen i.p.v. eten).

 

Wil je hiermee aan de slag? Er zijn weer een aantal 1-op-1 coachplekken beschikbaar 🦋 én je kunt natuurlijk ook aan de slag met het online programma.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.