3 tips om je eetbuien te stoppen

Gepubliceerd op 18 oktober 2018 om 11:26

Eetbuien, ik haatte ze en hield van ze. De frustratie van het niet kunnen stoppen, de grote schaamte en walging gingen hand in hand met de verdoving en rust die eetbuien met zich mee brengen.

Mixed feelings: ik wilde er ontzettend graag vanaf, maar tegelijkertijd kon ik ze niet loslaten. Stoppen lukte me niet. Totdat ik doorkreeg dat ik zelf een keuze had. Dat machteloze gevoel dat ik al die jaren had gehad ebde langzaam weg. Ik had de regie weer in handen, ik was weer de baas over mijn eigen eetgedrag.

 

Vorige week kon je in mijn blog lezen wat de échte oorzaak is van eetbuien. Er wordt altijd gedacht dat emoties eetbuien uitlokken. Dat eten een manier is om met je emoties om te gaan. En op zekere hoogte klopt dat ook. Emoties hebben invloed op je eetgedrag. Maar uiteindelijk ga je eten vanwege een (neuro)biopsychosociale oorzaak en een gewoonte die daaruit is ontstaan. De eetdrang wordt in dat geval veroorzaakt door jouw reptielenbrein. Dit deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor overleving, plezier en gewoonten, geeft een impuls af om grote hoeveelheden te eten. Dit komt door twee simpele factoren: overlevingsinstinct (streng lijnen en diëten) en gewoonten. Maar ik heb goed nieuws. Naast dit reptielenbrein die automatisch impulsen afgeeft, heb je ook nog een ‘hoger’ brein dat jou in staat stelt om keuzes te maken.

 

In deze blog geef ik jou een aantal tips om grip te krijgen op je eetbuien.

 

Creëer voor jezelf een keuzemoment

 

Allereerst is het belangrijk dat je het verschil herkent tussen je reptielenbrein en je hogere brein. De eetdrang die je ervaart voorafgaand aan een eetbui, is afkomstig uit je reptielenbrein. Het is een automatische impuls die wordt afgegeven omdat er een connectie is ontstaan tussen bepaalde omstandigheden/gevoelens/gedachtes en eten. Het mooie is, dat jij daar vanuit je hogere brein, invloed op kunt uitoefenen door keer op keer gehoor te geven aan de achterliggende behoefte en daarmee weerstand te bieden aan de eetdrang. Hierdoor maken je hersenen nieuwe associaties en doven de oude langzaam uit.

 

Het is belangrijk dat je op het moment dat je de eetdrang ervaart, een keuzemoment voor jezelf creëert. Ga je er automatisch aan toe geven? Ga je voor die tijdelijke rust en verdoving om je daarna weer verdrietig en schuldig te voelen? Of kies je ervoor om eerst te onderzoeken waar jouw daadwerkelijke behoefte ligt en hoe je die kunt bevredigen op een andere manier dan eten?

 

Tips om de eetbuidrang om te gaan

Het is van essentieel belang om bewust te worden van het feit dat jij de regie in handen hebt. De valkuil is dat jij je identificeert met je eetbuien en denkt dat je geen keus hebt, dat je moet toegeven aan de eetdrang. Door te beseffen dat de eetdrang slechts een impuls is van je reptielenbrein, ontstaat er ruimte. Ruimte om objectief en rationeel naar jezelf te kijken en eigen keuzes te maken.

 

Met onderstaande drie tips help ik je op weg om je eetbuien te doorbreken. Soms kunnen deze tips al voldoende zijn om je eetbuigedrag te doorbreken, maar zoals ik al aangaf zijn eetbuien vaak erg complex. Wil je serieus aan de slag gaan met het doorbreken van dit verstoord eetgedrag, dan raad ik je aan om het online programma te volgen waarin we dieper ingaan op de achterliggende oorzaak van je eetbuien.

 

Tip 1: Eet genoeg, gezond en regelmatig

Ken je Einstein? Deze geniale man zei ooit het volgende: 'We can not solve our problems with the same thinking we used when we created them' Oftewel: ‘Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.’

 

De meeste eetbuien ontstaan doordat mensen in de basis te weinig eten of te rigide (di)eetregels hebben. Om van eetbuien af te komen is het daarom noodzakelijk dat je voldoende eet. Jezelf dingen verbieden of streng lijnen zetten je hersenen en lichaam in een overlevingsmodus. Hierdoor wordt de drang naar eten en vooral de drang naar véél eten alleen maar groter. Je houdt hiermee de vicieuze cirkel van eetbuien in stand.

De allereerste stap om de cirkel te doorbreken, is door voldoende te eten. Dus stop met lijnen, want dat is waarschijnlijk de reden waarom je eetbuien hebt gekregen. Stop ook met het compenseren van eetbuien. Dit is op zichzelf al een hele grote uitdaging. Daarom leer ik je in het online programma hoe je dit stap voor stap kunt doen.

 

Tip 2: Stel de eetbui uit en ga na waar je écht behoefte aan hebt

Als je merkt dat er een eetbui aan zit te komen, wacht dan eerst 10 minuten. Soms is de eetdrang, maar tijdelijk en gaat relatief snel weg. Grijp dus niet meteen naar eten. Gebruik die 10 minuten om na te gaan waar je écht behoefte aan hebt:

  • Heb je honger? Eet dan iets voedzaams.
  • Het je trek? Eet dan iets waar je trek in hebt.
  • Heb je dorst? Drink dan iets.
  • Ben je moe? Neem dan rust.
  • Voel je je eenzaam? Bel een vriendin/vriend op
  • Ben je verveeld? Ga dan iets doen
  • Ervaar je negatieve gedachtes? Toets deze gedachtes 
  • Heb je last van bepaalde emoties? Doorvoel ze eerst.
  • Enz.  

 

Tip 3: Zelfcompassie & acceptatie

We zijn allemaal mensen. Soms lukt het gewoon niet om de verleiding te weerstaan en denk je f*ck it, ik heb verdomme gewoon zin om te eten. Je kunt niet verwachten dat het in één keer goed gaat. Zelfcompassie & acceptatie zijn ontzettend belangrijk. 

 

Zelfcompassie betekent vriendelijk zijn voor jezelf en realiseren dat je net zoals alle andere mensen fouten maakt. Jezelf neerhalen gaat je niet helpen in dit proces.

 

Acceptatie is de volgende stap. Hiermee bedoel ik niet dat je je gedrag goed moet keuren en daarin moet berusten. Want je hebt er last van en je wilt dit natuurlijk graag veranderen. Accepteren betekent simpelweg dat je accepteert dat het gebeurd is en dat je dit niet meer kunt veranderen. Het enige wat je kunt doen is vanuit zelfcompassie leren van de situatie.

 

Waar ging het mis? En wat kun je de volgende keer anders doen? Maak een als-dan plan die je volgende keer kan implementeren en kunt uitproberen. Ieder moment is weer een nieuwe kans. Een veranderingsproces gaat altijd met vallen en opstaan. Heb geduld en blijf oefenen met het achterhalen van de eetdrang.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.