Psychosociale basisbehoeften & eetgedrag

Gepubliceerd op 6 juni 2019 om 11:01

Een verstoorde relatie met eten en het hebben van eetbuien kan verschillende oorzaken hebben. In mijn coachtrajecten en online programma geef ik inzicht in die verschillende factoren en leer ik je hoe je hiermee om kan gaan. 

 

Naast een frustratie van de biologische basisbehoeften (slaap, eten, enz.), zie ik bij mijn coachklanten vaak een frustratie van de psychosociale basisbehoeften:

  1. Het missen van betekenisvolle relaties en verbinding
  2. Het gevoel hebben nergens goed/competent in te zijn 
  3. Het ervaren van te weinig autonomie

 

In deze blog ga ik in op de relatie tussen eetgedrag en het missen van binding, competentie en autonomie.

 

We zijn allemaal, zonder uitzondering, op zoek naar verbinding en betekenisvolle relaties, veiligheid, waardering en autonomie. Uit recente onderzoeken blijkt dat als deze basisbehoefte gefrustreerd zijn, dit vaak samengaat met een gebrek aan zingeving, lage eigenwaarde en verstoord eetgedrag.  Doordat de basisbehoeften gefrustreerd zijn, ervaren mensen vaak een bepaalde leegte in hun leven. Eten kan een manier zijn om deze leegte (tijdelijk) te vullen, of om bepaalde gevoelens te onderdrukken. Een zogenaamd coping- of compenstatiestrategie. Maar uiteindelijk is het niet eten waar we zo naar verlangen.

 

We verlangen niet naar pizza en chocolade (oké misschien ook wel een beetje). Maar bij een verstoorde relatie met eten, is eten vaak niet het échte probleem. We verlangen naar verbinding, naar iemand waarmee we onze angsten kunnen delen. We verlangen naar steun en liefde om moeilijke momenten door te komen, we verlangen naar een waardig leven, iets dat ons leven zin geeft.

 

Door alle technologie en onze welvaart hebben we de illusie dat we andere mensen niet nodig hebben om goed te functioneren. Maar we vergeten vaak dat wij, mensen, van nature sociale wezens zijn. We kunnen niet overleven zonder elkaar. Hierdoor voelen veel mensen zich tegenwoordig juist heel alleen en kan het leven heel eenzaam zijn.

 

Niemand weet wat jij voelt, niemand voelt jouw strijd, niemand kent jouw diepe dalen. Niemand weet waar jij écht doorheen gaat, omdat we het niet écht delen met elkaar.

 

Het probleem ligt bij het feit dat we ons alleen en onbegrepen voelen, door anderen maar vooral door onszelf. Het probleem ligt bij het feit dat we niet goed genoeg voor onszelf zorgen en luisteren naar wat we echt nodig hebben. We vallen terug op eten, op die zak chips of die hele rol koekjes omdat we niet weten waar we anders op terug moeten vallen. We weten niet hoe we met dat ongemakkelijke gevoel, dat nu eenmaal bij het leven hoort, om moeten gaan.

 

Eten geeft ons tenminste even een goed gevoel, heel even tevreden zijn, heel even een voldaan gevoel hebben, heel even geen zorgen, heel even…..

 

Het probleem is niet onze drang naar eten. Het probleem is dat we niet goed weten hoe we om moeten gaan met het leven en alles wat er bij komt kijken. We leven in een wereld waarin kwetsbaarheid als zwakte wordt gezien, waarin je het niet goed doet als je het niet druk hebt, waarin het niet toegestaan is om je gewoon even klote te voelen en waarin alles perfect moet.

 

Maar laten we even heel eerlijk zijn. Het leven is soms ontzettend zwaar. IK vind het leven soms echt ontzettend zwaar. Maar ik zie dat niet als iets negatiefs. Wij mensen denken dat lijden slecht is, het is een taboe, iets wat niet hoort. Maar lijden hoort bij het leven en lijden kan ook ontzettend mooi en waardevol zijn. Het probleem is, dat we het gevoel hebben dat we hier alleen in staan en dat we dit niet mogen voelen. Die eenzaamheid, leegte en negatieve lading vullen we op met het verkeerde: eten!

 

We verlangen niet naar eten. We verlangen naar begrip, (h)erkenning, verbinding en autonomie. Dus laten we dat elkaar meer geven. Laten we dingen bespreekbaar maken. Want we hebben allemaal onze worstelingen… jij niet alleen.

 

Het maakt het leven niet alleen lichter, maar het zorgt er ook voor dat je meer ruimte en vrijheid ervaart om keuzes te maken. Zoals de keuze om goed voor jezelf te zorgen, jezelf te voeden in plaats van te vullen, enz.

 

 

Deel deze blog als je vindt dat meer mensen dit horen te lezen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.