Laten we gewoon lekker normaal doen!!

Gepubliceerd op 1 augustus 2019 om 10:13

Ik ben het een beetje moe en ik denk jij ook!? Al die berichten over gezond eten, over wat wel mag en niet mag, wat wel gezond is en wat niet, wat goed is en wat fout is. Er is zo ontzettend veel geschreven over voeding en gezondheid, dat je het gewoon niet meer weet. Dat je zelfs bang bent om een appel te eten, want misschien bestaat er eventueel wel een kans op een verhoogd risico op kanker?

 

Ik merk dat ik de laatste tijd moeite heb met het schrijven van blogs over voeding. Als ik schrijf dat fruit gezond is krijg ik de opmerking dat er te veel suiker in zit, als ik schrijf dat je moet oppassen voor de fruitsuikers, krijg ik mensen over me heen die zeggen dat fruitsuikers wèl gezond zijn.

 

Ja, te veel fruit is niet gezond en ja, te weinig fruit is ook ongezond. Zo simpel is het. We maken het onszelf gewoon veel te moeilijk. We focussen te veel op details en verliezen daardoor het grotere geheel uit het oog. Ik denk dat we met z’n allen moeten loslaten dat we 100% perfect gezond moeten eten. Dat bestaat gewoon niet!!

 

Mensen die beweren dat uitsluitend plantaardig eten het gezondst is liegen. Mensen die beweren dat vlees eten gezond is liegen ook. Mensen die beweren dat je onbeperkt fruit mag eten liegen. Mensen die beweren dat je dik wordt van koolhydraten liegen het hardst ;-). Of spreken ze allemaal de waarheid? Of zal de waarheid ergens in het midden liggen?

 

Het is nooit zwart wit. Het is niet ofwel gezond danwel ongezond. Het is eerder en-en. Iets kan gezond zijn, maar tegelijkertijd ook ongezond zijn. Vaak heeft dat te maken met de hoeveel waarin je het consumeert. Neem bijvoorbeeld water: Je lichaam kan niet zonder water, want dan ga je dood. Maar je lichaam kan ook niet tegen te veel water, want dan ga je ook dood. Zo ingewikkeld dit…pff

 

Ik weet dat je dit misschien niet wilt horen. Het is veel fijner als iemand zou zeggen: ‘Als je dit en dit eet ben je gezond en wordt je niet dik.’ Maar zo werkt het gewoon niet helaas.

 

Ik was eigenlijk van plan om vandaag een blog te schrijven over gezonde tussendoortjes.

 • Rijstwafels met mager (vlees) beleg
 • Magere kwark met fruit
 • Rauwkost (paprika, tomaten, komkommer, e.d.)
 • Noten
 • Gekookt ei
 • Volkoren crackers met mager (vlees) beleg
 • Fruit

Dit zijn voorbeelden van tussendoortjes die ik mensen adviseer die bij mij in de praktijk komen. Maar het schrijven van die blog lukte niet, want rijstwafels zijn eigenlijk niet echt gezond (maar wel calorie-arm) en er zijn onderzoeken die beweren dat je beter volle kwark in plaats van magere kwark kunt eten. Oh, en noten kunnen ook schadelijk zijn als je er te veel van eet. En laat me vooral niet beginnen over het gevaar van eten van eieren (cholesterol!!).

 

Ik weet dat velen van jullie het fijn vinden om tips over gezonde voeding te lezen in mijn blogs en in de berichten op mijn social media kanalen. We zijn allemaal op zoek naar een houvast, ergens waar we ons aan vast kunnen klampen, iets wat we vol vertrouwen kunnen volgen. Het liefst een kant en klaar plan, want het is zo chaotisch en verwarrend allemaal. Maar het probleem met zulk soort blogs is dat ze nooit helemaal kloppen, want:

 

 • Wat voor de een werkt, werk niet voor de ander
 • Wat voor de een gezond is, kan schadelijk zijn voor de ander (allergieën, diabetes, enz.)
 • Gezond eten betekent niet per se dat je er mee afvalt
 • Afvallen kun je ook bereiken door alleen maar pizza te eten, maar dat is dus niet gezond
 • Je voelt je niet gelukkiger door alleen maar gezond te eten en ook niet door af te vallen
 • Te veel eten van wat men zogenaamd gezond noemt, is niet meer gezond
 • ......

Dus vanaf nu: Als ik blogs schrijf over gezonde voeding zie het niet als dé waarheid, maar als een leidraad, een inspiratiebron en als mijn visie waar jij je wel/niet in kunt vinden. Als ik bijvoorbeeld schrijf dat het goed is om peulvruchten toe te voegen aan je voedingspatroon, ga dan niet als een gek elke dag kikkererwten naar binnen werken… snap je?

 

Ik zal nooit beweren dat ik de waarheid in pacht heb. Ik weet ook niet wat 100% gezond is en wat niet. Ik zal mensen adviseren om voldoende fruit en groente te eten, maar niet te veel. Ik raad sporters aan om meer eiwitten te eten, maar ook weer niet te veel. Ik promoot zelfs het eten van een frietje en oreo’s, maar niet te veel. Gewoon lekker normaal, en niet overdrijven!

 

In mijn coaching gaat het vrijwel nooit over eten, maar over de invloed van (neuro)biopsychosociale factoren op jouw eetgedrag. Wat en hoeveel je eet is daar ook een klein onderdeel van, maar waarom je eet is eigenlijk veel belangrijker. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.