Zelfverzekerd de zomer in: 5 tips

Gepubliceerd op 28 maart 2022 om 08:45

De lente is officieel begonnen. Yes! Afgelopen dagen hebben we al heerlijk mogen genieten van de zon. Echter, niet iedereen kan onbezorgd genieten van dit zomers weer. Voor mij is dat ook niet altijd vanzelfsprekend geweest. Ik kon mij tijdens de overgangsfase van winter naar voorjaar juist ontzettend onzeker voelen over mijn lichaam. De eerste zonnige dagen van het jaar waren een trigger om nog meer bezig te zijn met eten en mijn gewicht. Echt voluit genieten was er eigenlijk niet bij. De zomer kan een lastige periode zijn als je niet lekker in je vel zit en onzeker bent over je lichaam. Ik geef je vijf tips hoe je toch onbezorgd kunt (leren) genieten van de zomer en aan het einde van het artikel kun je een gratis e-book downloaden om aan de slag te gaan met het leren waarderen van je lichaam.

 

Het stemmetje in je hoofd dat je onzeker maakt

In de zomer worden onze onzekerheden uitvergroot omdat je jezelf letterlijk en figuurlijk bloot moet geven. Maar die onzekerheden hebben niets met je lichaam te maken, maar alles te maken met hoe jij over je lichaam denkt. Hoe mooi jij je voelt, wordt bepaald door jouw gedachten over je lichaam. Die gedachten worden helaas grotendeels beïnvloed door het culturele schoonheidsideaal (en daarbij horende oordelen) en de media die dit ideaalbeeld verheerlijkt. Als je gevoelig bent voor de invloeden van je omgeving, kan dit jouw onzekerheden versterken.

 

Echter, onzeker zijn we allemaal wel eens. Dat hoort gewoon bij het 'mens zijn'. De vraag is niet hoe kom je van je onzekerheden af? Want onzekere gedachtes zullen er altijd zijn. De vraag is wél hoe zorg je ervoor dat deze onzekerheden niet je leven beheersen?

 

Mijn 5 tips voor jou

  1. Afvallen is NIET de oplossing

De druk om af te vallen wordt bij veel mensen groter naarmate de zon zich meer laat zien. Dat snap ik heel goed, maar zoals ik al zei is je lichaam (gewicht) niet het probleem, maar zit het probleem in je hoofd. Je kunt dus wel kilo’s afvallen, maar hoe meer je gefixeerd bent op je lichaam hoe meer de imperfecties van je lichaam worden uitvergroot. Ik was bijvoorbeeld het meest onzeker over mijn lichaam toen ik op mijn slankst en strakst was. 

 

  1. Stop met jezelf vergelijken met anderen

Laat ik het maar gewoon eerlijk zeggen. Er zal áltijd iemand slanker, strakker, bruiner, etc. zijn dan jij. Dit zeg ik niet om je te kwetsen, maar om je iets duidelijk te maken. Door jezelf te vergelijken met anderen, zal jij altijd onzeker blijven over je lichaam. Ben je eindelijk net zo dun als persoon X, dan zie je opeens dat persoon Y er veel strakker uitziet. Wat een ellende, het is nooit goed genoeg. Dus stop met vergelijken!

 

  1. Focus op wat je wél mooi vindt

Uit punt 1 en 2 kun je het volgende concluderen: We zijn geneigd om bij onszelf de imperfecties te benadrukken en bij de ander juist alleen de perfecte punten eruit te halen. Dat is toch oneerlijk! Wil je leren je lichaam meer te waarderen bekijk je lichaam eens zoals je naar een ander zou kijken. Met andere woorden, verander jouw selectieve perceptie. Wanneer jij jezelf de vraag stelt: ‘Wat vind ik niet mooi aan mezelf?’ Dan gaan je hersenen op zoek naar het antwoord. Maar hetzelfde gebeurt ook wanneer jij jezelf de vraagt stelt: ‘Wat vind ik wel mooi aan mezelf?’ Ook dan gaat je brein op zoek naar antwoorden. De vraag is dus, naar welke antwoorden wil jij dat je hersenen naar zoeken? Ga eens voor de spiegels staan en benoem minimaal 3 punten die je mooi vindt aan jezelf. Morgen doe je weer hetzelfde, maar benoem dan 3 andere punten. Doe dit elke dag en je zult uiteindelijk tot de conclusie komen dat je er eigenlijk best wel goed uitziet.

 

  1. Respecteer je lichaam

Het kan zijn dat bovenstaande oefening nog te moeilijk is. Dan kun je oefen met het leren respecteren van je lichaam door te kijken naar wat je lichaam allemaal voor je doet. Hoe mooi is het dat je met je ogen kan zien, met je oren kan horen, met je neus kan ruiken, met je mond kan proeven. Hoe mooi is het dat je lichaam je elke dag weer in staat stelt om de wereld om je heen te beleven, om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn, enz. Hoe indrukwekkend is het dat je lichaam 24/7 ervoor zorgt dat je hart klopt, dat er bloed door je lichaam stroomt, dat je kan ademhalen zodat jij kan leven. Dat doet je lichaam allemaal voor jou! Alleen daarom verdient je lichaam al onwijs veel waardering en respect. Het is daarom belangrijker dat je in staat bent om je lichaam te respecteren en goed te behandelen, ook al hou je niet van (alle delen van) je lichaam. Dit doe je door goed voor je lichaam te zorgen: Eet als je honger/trek hebt (honger negeren is echt niet oké!), trek kleren aan die lekker zitten, neem je rust als je vermoeid of gestrest bent, beweeg omdat het je goed doet, niet omdat je calorieën moet verbranden en waardeer je lichaam voor wat het allemaal kan en doet. 

 

  1. Geniet van het voorjaarszonnetje en de zomer!

Zoals ik al zei, zijn er altijd dingen waar jij je onzeker over voelt. Voor de een is dat de benen, voor de ander is het de armen en weer iemand anders voelt zich onzeker over de buik. Dat is oké, maar laat het niet je zomer verpesten. Ga naar het strand met je gezin en geniet van hoe je kinderen in het zand spelen, ga lekker op het terras zitten met vriendinnen en geniet van de waardevolle gesprekken, trek je zomerjurkje aan en OWN IT! Geniet, lach en ben trots op wie je bent. Je ziet er ALTIJD goed uit! 

 

Download het gratis (werk)boek

Leer je lichaam weer waarderen 

 

Wanneer afvallen je levensmissie is (geweest), ben je zeer waarschijnlijk het contact met je lichaam en de waardering voor je lichaam kwijtgeraakt. Je lichaamsbeeld is vertroebeld doordat je alleen maar gefocust hebt op alles wat niet mooi en goed is aan je lichaam.

 

Met dit e-book van 45 pagina’s wil ik je graag inspireren en aan het werk zetten om jezelf en je lichaam weer de waardering en respect te geven wat het verdient.


Alleen wanneer jij jezelf en je lichaam waardeert, zal je ook goed voor jezelf willen zorgen.

Toestemming maillijst*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.