Hoera! Ik heb een (eet)probleem!

Gepubliceerd op 29 maart 2021 om 06:55

Dit is hoe ik er tegenwoordig tegenaan kijk. Hoera! Ik heb een probleem!


Want als ik een probleem ervaar, is dat voor mij een teken dat er iets aan de hand is waar ik mij niet prettig bij voel of wat ik graag anders zou willen zien. Heel waardevol dus. Want daar kan ik iets mee!

Ik zie problemen als een kans om iets te leren!

Echter, we zijn als mens geneigd om onze problemen direct op te willen lossen of juist heel hard te negeren. En daar ligt juist het echte ´probleem´. Niet bij het probleem zelf, niet bij het vervelende gevoel dat we ervaren als gevolg van het probleem, maar bij onze natuurlijke neiging om alle problemen ofwel te negeren dan wel op te willen lossen. We willen er het liefst zo snel mogelijk vanaf!

 

En dat zorgt voor een gevecht!

 

Eetbuien is daar een ‘mooi’ voorbeeld voor. Ik heb daar in het verleden hard tegen gevochten. En in mijn praktijk heb ik ook een aantal keiharde vechtertjes.

Het gaat ongeveer zo: Je belandt in een eetbui, voelt je daarna ontzettend schuldig, probeert jezelf bij elkaar te rapen en je neemt je voor om vanaf NU geen eetbuien meer te hebben. En je gaat weer een poosje in de door-zet-stand (ofwel de vechtstand), tot de volgende eetbui. Je houdt jezelf voor dat het aan jou ligt, dat je niet sterk genoeg bent. Je gaat nog harder vechten!... Resultaat: je hobbelt van eetbui naar eetbui.

Herkenbaar?

Deze vechtmodus is een strategie om niet te hoeven dealen met onderliggende gedachten en emoties. Maar het is in de meeste gevallen geen helpende of nuttige strategie. Want de oorzaak van jouw (eet)probleem blijft bestaan. Het doorbreken van dit patroon lijkt misschien onbegonnen werk, maar is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Je hoeft niet te vechten, je hoeft het niet op te lossen, je hoeft alleen maar te begrijpen.

Begrijpen waarom je dit probleem ervaart.
Begrijpen waarom je eetbuien hebt.
Begrijpen waarom je steeds weer tegen dezelfde problemen aanloopt.
Begrijpen waarom vechten niet de oplossing is.
Begrijpen

Want als je begrijpt waarom je doet zoals je doet, waarom jij voelt wat je voelt, waarom je denkt zoals je denkt. Dan hoef je niet meer te vechten.

Hoera ik heb een probleem! Er valt weer iets te leren!

Dit is het uitgangspunt van de Lichter Leven methode die ik heb ontwikkeld op basis van mijn eigen ervaring met (eet)problemen en mijn achtergrond in de Psychologie (van eetgedrag) en Sociologie.

Ben jij ook helemaal klaar met vechten en wil je leren begrijpen?

Doe dan mee met mijn Lichter Leven programma. Je kunt deze zelfstandig doorlopen, maar je kunt ook voor 1-op-1 begeleiding kiezen.

 

Liefs, Lieke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.