(Eet)vrijheid begint met eerlijk zijn tegen jezelf

Gepubliceerd op 9 april 2021 om 09:17

Ik heb lange tijd een geheim leven geleid. Of beter gezegd, een dubbelleven waarbij ik gevangen zat tussen de ´echte ik´ en de ´ideale ik´. Tussen wie ik vanbinnen ben en wie ik naar buiten toe wilde zijn.

We vervullen in ons leven allemaal verschillende rollen. De rol als dochter, moeder, vrouw, vriendin, werknemer, werkgever, oma,… Die sociale rollen zijn heel handig, want het geeft duidelijkheid en structuur. Mensen weten wat ze van jou kunnen verwachten en jij weet wat anderen van jou verwachten. Het geeft sturing aan je gedrag.

Er is ook helemaal niks mis met het vervullen van die rollen. Maar het is wel belangrijk dat je jezelf niet kwijtraakt of verliest in het spelen van die rollen.

 

Ik heb lange tijd mijn ‘kwetsbare’ kant weggestopt. Want niemand staat de wachten op het ‘gevoelige geneuzel’ in een keiharde prestatiemaatschappij. We worden getraind om onze innerlijke reacties voor ons te houden.

Dus ik hield mijn worstelingen verborgen, mijn imperfecties moffelde ik weg en de dingen die ik voelden mochten er niet zijn. Ik wilde er gewoon bij horen en geaccepteerd worden. Ik schaamde mij voor wie ik werkelijk was.

Maar daarmee ging een deel van mij verloren. Er ontstond een leegte dat opgevuld moest worden en die leegte vulde ik op met eten. Dat was mijn oplossing. Nog een geheim dat ik moest verbergen.

Afgelopen jaren kwam ik erachter hoeveel schade ik mezelf heb toegebracht door al die ‘geheimen’, of eigenlijk delen van mezelf weg te stoppen en te verloochenen. Hoe meer ik probeerde die delen te negeren, hoe wanhopiger ze probeerden mijn aandacht te trekken. Je kunt het vergelijken met een bal die je onder water probeert te houden. Het is vermoeiend om daar dag in en dag uit mee bezig te zijn.

(Eet)vrijheid begint met eerlijk te zijn tegen jezelf, met het vertellen van de waarheid tegen jezelf, met accepteren dat je een mens bent met gevoelens, met jezelf zien zoals je bent, met kwetsbaar durven zijn. Want (delen van) jezelf wegdrukken betekent eigenlijk dat je je voor jezelf schaamt. En schaamte houdt je eetproblemen (of ander vormen van verslaving) in stand.

Welke delen van jezelf stop jij nog weg?

Liefs,

Lieke šŸ˜˜

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.