Eettriggers: welk type eter ben jij?

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 08:37

We hebben allemaal onze eigen triggers die bepaald eetgedrag uitlokken. We eten niet alleen omdat we honger hebben, maar ook omdat het ons een fijn gevoel geeft, omdat het voor gezelligheid zorgt, omdat het eten zo lekker ruikt. Kortom, er zijn verschillende redenen waarom je op bepaalde momenten naar eten grijpt en geen weerstand kunt bieden aan de eetdrang. Binnen de psychologie worden er diverse ‘eters’ van elkaar onderscheiden, met daarbij horende prikkels en triggers. De meest bekende is de emotionele eter, maar weet jij welk type eter jij bent?

Jouw eetgedrag wordt door meerdere factoren beïnvloed, zoals je opvoeding, de gewoontes die je aangeleerd hebt, aanleg, je kennis over voeding, door sociaal-culturele factoren of door bijvoorbeeld emoties. Psycholoog Tatjana van Strien, heeft zich gespecialiseerd in de psychologie van eetstijlen. Zij maakt onderscheidt in drie soorten eetgedrag en type eters. 

 

1. De externe eter

Stel, je loopt door de stad en er komt een heerlijke wafelgeur voorbij. Kun jij de verleiding weerstaan en het wafelkraampje voorbij lopen? Of ben je iemand die dan ook die wafel moet kopen en natuurlijk op moet eten? Of je bent op een verjaardag en er worden allemaal lekkere hapjes op tafel gezet. Kun je deze hapjes weerstaan of blijf je snaaien? In dit laatste geval kan het goed zijn dat je een externe eter bent.

 

Externe eters worden snel verleid bij het zien, ruiken en proeven van eten. In het geval van de wafel, kan de geur een externe prikkel zijn om te eten. Op een verjaardag is het zien van de hapjes de externe prikkel. Je laat je leiden door deze externe prikkels en niet door je eigen gevoel voor honger of verzadiging. Externe eters worden ook wel gezelligheidseters of gelegenheidseters genoemd. Eten is gekoppeld aan gezelligheid en ook hier is het de omgeving de prikkel om te eten. Eten en drinken is in dit geval gekoppeld aan gezelligheid.

 

Tip: Weerstand bieden aan eten wanneer alles zo lekker ruikt en eruit ziet is lastig, maar niet onmogelijk!! Je kunt jezelf trainen om externe prikkels te weerstaan. Je kunt beginnen met het kleiner maken van de porties. Dus in plaats van te blijven snaaien tijdens een verjaardag, houd je het bij één stukje vlaai of bijvoorbeeld een handje chips. Als je steeds vaker de drang om te eten weerstaat, zul je zien dat het steeds makkelijker gaat. Maar het vergt wel tijd en energie in het begin. Leer bewuste keuzes te maken in plaats van gedachteloos te eten. Overige tips: ga niet met honger boodschappen doen. Maak een boodschappenlijstje en haal geen voeding in huis waarvan je weet dat je de verleiding niet kunt weerstaan. 

 

2. De lijngerichte eter

Misschien ken of ben je wel iemand die altijd aan lijnen is. Je bent continu bezig met afvallen, bezig met wat je eet, hoeveel je eet en misschien heb je een lijstje met ‘verboden voedsel’. Helaas overwint de honger het ALTIJD. Het overlevingsmechanisme van je lichaam is zo sterk, dat je die uiteindelijk niet meer kan negeren. De drang om af te vallen schuift naar de achtergrond en de kilo’s vliegen er weer aan. Dit heeft een jojo-effect tot gevolg, want vervolgens wil je de kilo’s weer kwijt en breekt er weer een periode van streng lijnen aan. De vicieuze cirkel continues. Bij de lijngerichte eter is het hebben van 'honger' de grootste trigger om te eten. 

 

Tip: De alles-of-niets gedachten is bij een lijngerichte eter sterk aanwezig. Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je jezelf niets verbiedt. Hoe meer je iets niet mag, hoe meer zin je er in krijgt. Iedereen kent het verhaal van de roze olifant toch (of de paarse krokodil)? Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende blijft eten, zodat je lichaam niet in de overlevingsstand terecht komt. Je hersenen snappen niet dat jij minder eet omdat je wilt afvallen. Zolang jij te weinig eet, blijven je hersenen seintjes afgeven dat je moet eten. Je hersenen zetten je aan tot overeten om maar zo snel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is een normale reactie van een gezond stel hersenen. Je kunt dit vergelijken met een handboog die op spanning staat. Hoe strakker die boog gespannen is (hoe meer regels, restricties, tekorten), hoe harder de pijl wegschiet als jij de spanning niet meer aan kan (overeten, eetbuien). Dit is ook de reden waarom crash diëten (op de lange termijn) niet werken. 

 

3. Emotionele eter

Eten als beloning, eten omdat je een vervelende situatie hebt meegemaakt, eten omdat je een spannende week hebt, eten uit eenzaamheid, eten omdat je verdrietig bent. Emotionele eters eten als reactie op een prikkel van binnenuit, op een bepaalde emotie. Emotie-eters worden dus net als externe eters niet door het hongergevoel gedreven, maar door cravings. Voedsel wordt geassocieerd met een bepaalde emotie en kan dan dienen als troost, afleiding, warmte en geborgenheid.

 

Tip: Emotie-eters gaan eten om bepaalde emoties niet te hoeven voelen. Het geeft ontspanning, een ontsnapping aan een vervelend gevoel. De enige manier om emotie-eten tegen te gaan is door je gevoelens en gedachtes onder ogen te komen. Ga eens bij jezelf na bij welke situaties, gevoelens en gedachtes jij naar eten grijpt. Je kunt hiervoor een dagboek bijhouden. Als je dit helder hebt kun je vervolgens gaan oefenen om bepaalde emoties en gedachtes los te gaan koppelen van eten. Maak voordat je naar eten grijpt een bewuste keuze om wel of niet te eten. Gaat eten jou helpen? Of vergroot het alleen maar jou probleem? Daarnaast is het goed om op de momenten dat je eetdrang ervaart, afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld een frisse neus halen of douchen, bel je beste vriend of vriendin op, ga sporten, ruim je kledingkast op. Ben creatief! Door iets anders te doen, distantieer je jezelf van het verlangen naar eten. Wat ook goed helpt is het poetsen van je tanden.

 


Wat voor type eter ben jij?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.