Bang om dik te worden

Gepubliceerd op 11 juni 2020 om 10:03

Mijn problemen met eten en mijn gewicht zijn niet ontstaan doordat ik vond dat ik te dik was. Mijn problemen met eten zijn juist ontstaan vanuit een angst om dik te worden.

 

Dik zijn is namelijk een van de ergste dingen die je kan overkomen tegenwoordig. Binnen onze westerse samenleving wordt het hebben van een slank lichaam verheerlijkt en wordt je als dik persoon gediscrimineerd.

 

Het verlangen om af te vallen, komt eigenlijk altijd voort vanuit de angst om dik te worden. Terwijl dat verlangen, juist vaak de oorzaak is van overgewicht. 

 

Lees deze inleiding nog een paar keer voordat je verder gaat.

 

De reden waarom ik je vraag om het inleidend stukje een paar keer opnieuw te lezen is omdat je eerste reactie waarschijnlijk was: Hè wat zeg jij nou voor iets belachelijks. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je het nog één of twee keer leest, je beseft dat er misschien wel een kern van waarheid in zit. Ik begrijp het ook als je ‘m nu nog steeds niet ‘voelt’ of begrijpt, maar ik ga mijn best doen om het meer tastbaar te maken.

 

Het woord ‘dik’ 

Het woord ‘dik’ is bedoeld als een neutrale term om iets te omschrijven. Denk bijvoorbeeld aan ‘een dikke jas’ of ‘een dik boek’. Maar op het moment dat ‘dik’ op een lichaam van toepassing is, worden hier vreemd genoeg waarden en oordelen aan gekoppeld.

 

Waar denk je aan bij het woord ‘dik’? De kans is groot dat je het geen prettig woord vindt. Logisch, want het woord ‘dik’ wordt vaak geassocieerd met lui, ongedisciplineerd, lelijk, slordig, zwak,  ongezond, onaantrekkelijk, enz. Er zit kortom een negatieve lading op.

 

 

Dit brengt vooroordelen en overtuigingen met zich mee, zoals:

  • Dikke mensen eten te veel en bewegen te weinig.
  • Dik worden door een ongezonde leefstijl is je eigen schuld.
  • Afvallen is een kwestie van discipline en wilskracht.
  • Dunne mensen zijn gezonder, gelukkiger en meer succesvol.

 

Het woord dik heeft door de jaren heen een negatieve lading gekregen. Dit is niet altijd zo geweest overigens. Er zijn tijden geweest waarin een mollig (nu ook wel dik) lichaam het schoonheidsideaal was. Hoe dan ook, het woord dik spreekt niemand graag uit. Zoals Hermelien Griffel uit Harry Potter het mooi zegt: ‘Angst voor een woord vergroot de angst voor het ding zelf’. Dus daarom gebruik ik in deze blog gewoon het woord ´dik´, als neutrale term.

 

Gediscrimineerd omdat je dik bent

Op dit moment is er, terecht, veel aandacht voor racisme (#blacklivesmatter). Iemand beoordelen, veroordelen en afrekenen op uiterlijke kenmerken is nooit oké. Helaas maakt iedereen zich hier schuldig aan ook al zitten er niet altijd kwade bedoelingen achter. Erkennen dat je dit doet en dat dit dagelijks (onbewust) gebeurd, is een belangrijke stap om hier verandering in aan te brengen.

 

Racisme, discriminatie, stigmatisering komt helaas ontzettend veel voor. Ook dikke mensen worden elke dag bewust of onbewust geconfronteerd met vooroordelen. Ze worden benadeeld in uiteenlopende situaties: Ze worden gepasseerd voor banen (want ze zijn lui?), worden niet serieus genomen door artsen (eerst maar eens je best doen om af te vallen, kijken we dan wel verder) en krijgen dagelijks kritiek op hun eetgedrag (ze moeten meer wilskracht tonen). Omdat ‘dik zijn’ gezien wordt als je eigen schuld, wordt deze ongelijke behandeling als ‘terecht’ of ‘acceptabel’ gezien.

 

Maar het is natuurlijk niet terecht of acceptabel!

 

  • Je gewicht zegt niets over hoe gezond je eet. Er zijn ongezonde dikke mensen en gezonde dikke mensen, ongezonde dunne mensen en gezonde dunne mensen. Dik zijn zegt niets over hoe gezond iemand is.
  • Je gewicht zegt ook niets over hoe intelligent je bent.
  • Je gewicht zegt ook niets over hoe gedreven je bent in je werk.
  • Je gewicht zegt ook niets over hoe waardevol je bent als persoon
  • Je gewicht zegt niets over hoe gedisciplineerd je bent.
  • …..

 

En toch maken we deze aannames met z’n allen.

 

Schoonheidsideaal: een slank lichaam

Het grote verlangen om slank te zijn en de angst om dik te worden, wordt door onze westerse cultuur in stand gehouden. Door de corona kwam dit nog eens heel duidelijk naar voren. PAS OP DAT JE NIET DIK WORDT! DANGER!!

 

De dieetindustrie verdient miljarden per jaar door in te spelen op de angst om dik te worden en door het schoonheidsideaal er nog even lekker in te wrijven. Hoeveel dieetboeken heb jij al gekocht? Hoeveel superfoods heb jij al eens geprobeerd? Hoeveel detox kuren heb je al gedaan? hoeveel afvalthee heb je al gedronken? Hoeveel sportscholen heb jij al gesponsord? En wat heeft dit alles je opgeleverd?

 

Diëten zoals Weight Watchers en Power Slim hebben er baat bij als wij ons onzeker voelen, bang zijn en het schoonheidsideaal nastreven. Zolang wij blijven geloven dat dik zijn slecht is en we gelukkig worden als we dun zijn, zullen zij geld blijven verdienen aan hun dieetproducten. Eigenlijk heel triest.

 

Dun zijn maakt niet gelukkig. Dun zijn lost jouw problemen niet op. Dun zijn maakt je geen waardevoller persoon. Daarom vind ik het zo belangrijk dat afvallen of dun willen zijn NOOIT het doel moet zijn. Een fijne relatie met eten, met je gewicht en met je lichaam wel.

 

Angst door ‘fatshaming’

Ik vind het heel logisch dat we zo bang zijn om dik te worden/zijn, heel logisch dat we allemaal zo bezig zijn met ons gewicht en ook heel logisch dat afvallen tegenwoordig een levensmissie is! Het gaat hier niet om de angst om dik te worden, maar de angst om gediscrimineerd te worden, om ongelijk behandelt te worden, om belachelijk gemaakt te worden, om niet te voldoen aan het schoonheidsideaal, om niet als waardevol persoon gezien te worden.

 

 

Deze diepgewortelde angst om dik te worden, is een van de belangrijkste oorzaken van onze verstoorde relatie met eten en onze obsessie met afvallen. Sterker nog, ik denk dat het streven naar een dun lichaam verstikkend en vergiftigend werkt en overgewicht juist in de hand werkt.

 

De stigma’s over dik zijn, zijn misschien wel gevaarlijker voor de gezondheid dan dik-zijn zelf.

 

F*CK IT!

Misschien heb je gemerkt dat ik de afgelopen tijd veranderingen heb doorgevoerd binnen Lieke Coaching. De berichten die ik plaats zijn niet meer gericht op afvallen maar op het creëren van een gezonde relatie met eten, je lichaam, je gewicht en met jezelf. De recepten die ik plaats zijn niet meer allemaal ‘gezond’ of ‘caloriearm’, maar vooral gericht op lekker eten. Ook zet ik vanaf nu geen voedingswaarde meer bij recepten. Bovendien ben ik op dit moment bezig met het opzetten van een nieuw coachtraject (daarover later meer)

 

Waarom deze veranderingen? Omdat ik vind dat we onszelf meer mogen waarderen zoals we zijn ongeacht het gewicht of wat we die dag gegeten hebben. Dat we weer mogen leren dat het toegestaan is om te genieten van minder voedzaam eten. Dat we mogen leren dat we gelukkig kunnen zijn, ook al is het ideaalgewicht niet bereikt. Omdat ik vind dat we moeten stoppen met wachten op die magische, denkbeeldige dag waarop we eindelijk voorgoed slank en tevreden zullen zijn.

 

F*CK IT! het leven hoort niet te draaien om afvallen of het streven naar een onrealistisch schoonheidsideaal. Je bent niet op de wereld om constant bezig te zijn met calorieën, afvallen en je schuldig te voelen. Heb jij ook dat F*CK IT gevoel? blijf me dan vooral volgen en ga dit proces samen met mij aan. Als je besluit mij niet meer te volgen, no hard feelings. Iedereen heeft zijn of haar eigen visie en dat is oké.

 

Doe je met mij mee?

Bekijk resultaten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.