Mental health looks different on everybody

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 om 11:14

Mentale gezondheid ziet er bij iedereen anders uit. Daarom is het zo belangrijk om vriendelijk te blijven voor elkaar (en voor jezelf). Je weet nooit hoe iemand zich voelt en waar iemand op dit moment doorheen gaat. Vandaag, 10 oktober, is het World Mental Health Day. Het is een dag om aandacht te besteden aan mentale gezondheid en stil te staan bij het feit dat er mensen zijn die op dit moment een zwaar mentaal gevecht aan het leveren zijn.

 

Het leven gaat niet om het creëren van een perfect lichaam, het bereiken van een ideaalgewicht of een perfect eetpatroon. Het belangrijkste is dat je een gelukkig leven kan leiden, inclusief de ups en downs die erbij horen. Helaas zijn er mensen die op dit moment in een diepe down zitten en het leven even niet zien zitten. Daarom wil ik vandaag deze metafoor met jullie delen:

 

“We hebben allemaal onze eigen mentale stoel waar we elke dag in zitten. Deze stoel heb je al je hele leven. Alleen jij, de persoon die de stoel heeft, kan zien in welke staat de stoel verkeerd - voor anderen is het een dood normale stoel. De ene persoon zorgt goed voor zijn stoel. De stoel bevindt zich in een goede conditie en werkt prima. De ander heeft misschien een krakkemikkige stoel, of een stoel waar nooit echt goed voor is gezorgd. Misschien weten sommigen niet eens dat hun stoel uit elkaar aan het vallen is. Totdat er iemand langs komt en erop gaat zitten ... en de stoel breekt. Diegene weet niet dat jou stoel gammel is ... hij of zij weet niet dat jij misschien hulp nodig hebt om hem weer in elkaar te zetten – We ontdekken vaak pas dat onze stoel in slechte staat is op het moment dat hij kapot gaat.”

 

Als jouw mentale stoel een beetje gammel aanvoelt, ben dan niet bang om hulp in te schakelen. Je bent echt niet gek of zwak wanneer je iemand om hulp vraagt. En nog belangrijker, je bent zeker niet alleen! Ik heb zelf flinke downs gehad. Ik schaam me niet voor de dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt waarvoor ik hulp heb gezocht. Sterker nog, het inschakelen van hulp en het werken aan mijn mentale stoel, zijn waarschijnlijk de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt.

 

Als je het gevoel hebt dat je iemands mentale stoel hebt gebroken, of als je ziet dat iemands stoel uit elkaar dreigt te vallen, help hem of haar dan. Sommigen van hen weten misschien niet eens dat hun stoel op het punt van breken staat, of ze weten niet hoe ze hulp moeten zoeken. Je mentaal niet lekker in je vel voelen is één, je daarnaast ook nog eens alleen en eenzaam voelen is misschien nog veel erger.

 

Mocht je met iemand willen praten over je mentale struggels of ben je op zoek naar iemand die gewoon even luistert, mijn inbox (info@liekecoaching) staat altijd voor je open!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.