Angst voor Coronakilo´s en fat shaming in tijden van de coronacrisis

Gepubliceerd op 27 maart 2020 om 10:30

Het is donderdag 26 maart, inmiddels zitten we al bijna twee weken in een soort van lockdown. Voor velen is de dagelijkse routine weggevallen. Een onwerkelijke situatie met heel veel onzekerheden. Hoe lang gaat dit duren? Gaat de situatie zich nog verergeren of heeft Nederland het onder controle? Ik merk dat mijn hoofd orde probeert te vinden in de wirwar van informatie en emoties. Want de prikkels die ik krijg via social media zijn enorm. Informatie over de verspreiding van het virus en daarbij horende cijfers houden mij bezig. Maar daar kan ik vrij goed mee omgaan. Wat mij meer raakt zijn alle berichten over de coronakilo’s. Soms in de vorm van ‘grappige memes’ soms in de vorm van serieuze berichten. In welke vorm dan ook, ze wakkeren de angst voor gewichtstoename aan en werken fat shaming in de hand.

Je hebt ze waarschijnlijk wel voorbij zien komen. Afbeeldingen waarin grapjes worden gemaakt over de coronakilo´s. In eerste instantie moest ik er ook mee lachen, maar hoe meer afbeeldingen ik voorbij zag komen, hoe meer ik mij realiseerde dat het eigenlijk heel verdrietig is. De angst om in gewicht aan te komen is misschien wel groter dan de angst voor het coronavirus.

 

Het is volkomen normaal om nu bij je lichaam stil te staan. Bij mij sloeg ook de paniek toe toen ik merkte dat ik meer begon te snaaien als gevolg van het wegvallen van mijn vertrouwde structuur. Dit, in combinatie met minder tot vrijwel niet sporten, zorgde even voor kortsluiting. Help, ik ga dik worden. Bang om controle te verliezen over mezelf, over mijn eetgedrag en over mijn gewicht.

 

Dit gevoel werd aangewakkerd door de berichten die op social media werden gedeeld. Zoals ik gisteren al eerlijk toegaf in mijn post op Facebook en Instagram, voelde ik enorme druk om te moeten sporten. Het lijkt namelijk alsof iedereen opeens ontzettend sportief bezig is. Je wordt doodgegooid met thuis workouts en er wordt enorm gehamerd op het feit dat het nu ontzettend belangrijk is om te sporten.

 

Begrijp me niet verkeerd. In beweging blijven is zeker belangrijk. Altijd, maar vooral nu. Sporten houdt je fit en is gezond voor lichaam en geest. Maar de enorme focus op sporten om de coronakilo’s tegen te gaan, was voor mij een teken dat de angst bij velen is toegeslagen. Hetzelfde geldt voor de berichten die gedeeld worden over gezond eten en het tegengaan van snaaidrang. Ja, natuurlijk is het belangrijk om gezond te blijven eten, maar de verhoogde aandacht voor eten op social media gaat daar écht niet bij helpen. Het levert enkel meer druk en stress op en ik denk dat we dat juist in deze onzekere periode niet nodig hebben.

 

Fat shaming en nadruk op het schoonheidsideaal

Fat shaming en het verheerlijken van het schoonheidsideaal is niet nieuw. Het ene naar het andere dieet volgt elkaar af, tijdschriften staan vol met tips hoe je het beste gewicht kunt verliezen of dunner kunt lijken en in films worden acteurs met overgewicht gebruikt om grappen over te maken. Maar ik zie nu pas hoe diepgeworteld het in onze dagelijkse cultuur zit, want de angst om dik te worden wordt  nu extra uitvergroot. Dit maakt mij ontzettend verdrietig.

 

Het ergste is ook nog eens dat fat shaming op dit moment wordt ingezet als verkoopmodel. Er wordt ingespeeld op de angst van mensen om dik te worden. Influencers, dieet- en fitnessgoeroe ’s gebruiken deze angst door online programma’s aan te bieden en hiermee inkomsten te genereren. Ze doen dit, daar ben ik echt van overtuigd, met de beste bedoelingen. Dat is misschien nog wel het ergste, want dat betekent dat we niet eens doorhebben dat we met z’n allen het slankheidsideaal in stand houden. Een dikker lichaam moet ten alle tijden vermeden worden en een slank lichaam wordt verheerlijkt.

 

Wat is dat toch? Ben je echt een minder waardevol mens als je niet voldoet aan het schoonheidsideaal?

 

De onzichtbare slachtoffers van het coronavirus

 Het coronavirus is een vreselijk virus. Het maakt mensen ernstig ziek, zo ernstig dat er mensen aan overlijden. Daarnaast zorgt het virus voor financiële problemen, eenzaamheid, pijn, angst en verdriet. Het coronavirus zorgt dus niet alleen voor zichtbare slachtoffers maar ook voor heel veel onzichtbare slachtoffers die niet in de statistieken worden opgenomen.

 

Mensen die al een eetproblematiek hebben, worden nu nog meer getriggerd. Maar ik weet zeker dat de mensen die over het algemeen een positief lichaamsbeeld hebben, nu ook beginnen te wankelen. Hoe kan het ook anders als je van alle kanten wordt gewaarschuwd voor een nog grotere ramp:  gewichtstoename en lichaamsverandering.

 

Ik ben zeker een voorstander van humor in deze tijd, blijf dat ook zeker doen. Een beetje de spot drijven met deze onwerkelijke situatie is ook gewoon fijn!

 

Echter, wees er bewust van dat ´grapjes´ over de coronakilo´s waarbij het ene lichaam wordt bejubeld en het andere wordt bekritiseerd, onbewust iets bij jou of bij de ander kan aanwakkeren. Eén van de belangrijkste hordes die je moet nemen tijdens het creëren van een gezonde relatie met voeding en je lichaam is namelijk het wegnemen van angst voor gewichtstoename en lichaamsverandering.

 

Van angst naar liefde

Ik moet eerlijk toegeven dat ik moeite heb om mij niet mee te laten slepen in de angst voor de zogenaamde coronakilo’s. Ik zou liegen als ik zeg dat het mij niks doet, want ook ik ben hier nog steeds gevoelig voor. In eerste instantie voelde ik mij ontzettend schuldig over het feit dat ik niet meer intensief sport en meer snaai. Dit bracht ontzettend veel onrust met zich mee en gaf mij het gevoel dat ik enorm faalde.

 

Maar ik heb heel eerlijk gezegd gewoon écht geen zin om het gevecht weer aan te moeten gaan met mezelf, met eten en mijn gewicht. Dat heb ik jarenlang gedaan en daar ben ik echt klaar mee! Het levert mij alleen stress en onrust op en het werkt averechts. Ik weet inmiddels dat hoe meer ik mijn gewicht probeer te controleren vanuit angst, hoe groter de kans op overeten wordt.

 

Hoewel het lijkt alsof er op dit moment ontzettend veel verandert. Blijft één ding ontzettend belangrijk. Zorg goed voor jezelf zowel fysiek als mentaal. Dat betekent inderdaad gezond eten en bewegen, maar doe dit niet vanuit de angst voor coronakilo’s, maar vanuit liefde voor jezelf.

 

Een belangrijke tip voor nu: Vertrouw op (de signalen van) je lichaam, luister naar je gevoel en zet die weegschaal aan de kant. Probeer je niet gek te laten maken door alles wat je op social media ziet. Doe lekker je eigen ding, beweeg op jouw manier, eet op jouw manier en probeer de situatie niet vanuit angst te controleren.

 

Ik heb mij bij het schrijven van deze blog laten inspireren door dit artikel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.