10 levenslessen die ik geleerd heb door crossfit te doen

Gepubliceerd op 27 februari 2020 om 15:37

Sporten is mijn manier van ontspannen. Even mijn hoofd leeg maken en mezelf resetten. Door te sporten kan ik mij losmaken van alle gedachtes die dagelijks door mijn hoofd gaan. Ik heb mijn passie gevonden in crossfit. Crossfit is namelijk meer dan alleen een sport. Crossfit is een manier van leven. Crossfit maakt je bewust van (de mogelijkheden van) je lichaam. Crossfit laat je voelen hoe belangrijk het is om goed voor je lichaam te zorgen. Crossfit geeft je een community waar je altijd op terug kunt vallen. Vandaag deel ik 10 levenslessen die ik geleerd heb door crossfit te doen.

 

Wat is crossfit?

Afgelopen weekend heb ik een cursus gevolgd voor crossfit level 1 trainer. Een van de onderwerpen die aan bod kwamen is ‘Wat is crossfit?’ Het lijkt een hele simpele vraag, maar lastig om te beantwoorden. De definitie van crossfit is:

Crossfit is “constantly varied, high-intensity, functional movement.”

Bij crossfit worden functionele bewegingen (bewegingen die je in je dagelijkse leven ook doet, zoals duwen, trekken, knie buigen, tillen en (hard)lopen) op een zo gevarieerd mogelijke manier in een hoge intensiteit uitgevoerd. 

 

Met constant gevarieerd wordt bedoelt dat elke training anders is. Tijdens crossfittrainingen werk je aan je uithoudingsvermogen, kracht, explosiviteit, flexibiliteit, lenigheid, snelheid, coordinatie, agility, balans en precisie.

 

Dit train je door middel van drie onderdelen:

 • Gewichtheffen: hierbij moet je denken aan tillen, duwen, trekken en stoten van gewichten op een veilige manier. Hierbij worden materialen gebruikt zoals barbells, kettlebells, medicijnballen, zandzakken, enz.
 • Gymnastiek: hierbij moet je denken aan oefeningen waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht, zoals opdrukken, optrekken, springen, kruipen, enz.
 • Duursport: hierbij moet je denken aan roeien, fietsen, zwemmen met korte intensieve intervallen. Dit wordt meestal gecombineerd met bovenstaande oefeningen

 

Wil je echt weten wat crossfit is? Neem dan eens een kijkje bij een crossfit box bij jou in de buurt. Of kom kijken bij de crossfit box waar ik train (Crossfit0475). Dan pas zul je zien en ervaren hoe geweldig het is!

Mijn 10 levenslessen

Dan nu door naar de 10 levenslessen die ik geleerd heb van crossfit. Zoals ik al zei is crossfit niet zomaar een sport. Het zorgt er ook voor dat je fysiek en mentaal sterker in het leven komt te staan.

 

1. Niet elke dag is een goede dag

Allereerst een reality check. Ik heb geleerd dat je niet kan verwachten dat elke trainingssessie even goed gaat. De ene keer voelt 10 kg extra op je barbell aan als 5 kg extra, de andere keer heb je het gevoel alsof je 20 kg extra omhoog aan het tillen bent. Dat is soms heel frustrerend.

 

Zo gaat het ook in het dagelijks leven. De ene dag ben je het gelukkigste mens op aarde, de andere dag zit alles tegen. Crossfit heeft mij geleerd om ook de minder positieve dagen te waarderen. Accepteer als het vandaag geen goede dag is en probeer juist de positieve punten van die dag te zien. Dit klinkt misschien heel cliché, maar je hebt slechte dagen nodig, om het goede te waarderen.

 

2. Jij bent je eigen tegenstander én cheerleader 

….met andere woorden, je bent verantwoordelijk voor je eigen successen. Wil je sterker worden? dan moet je zwaardere gewichten pakken. Wil je sneller worden? dan moet je jezelf motiveren om sneller te gaan. Andere mensen in de box zullen je altijd aanmoedigen om het beste uit jezelf te halen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Wat ik vooral heb geleerd, is dat ik mij niet te veel moet vergelijken met anderen. Er is namelijk altijd wel iemand die sterker of sneller is dan ik en dat is oké. Het enige wat ik kan doen is te focussen op mezelf en mijn eigen progressie in de gaten houden. 

 

Ook in het dagelijks leven zijn er altijd mensen die succesvoller zijn dan jij. Vergelijk je niet met anderen die wellicht al meer ervaring hebben, want dan zal je nooit tevreden zijn met de stappen die je zet. Bovendien is de kans groot dat jij op andere gebieden beter bent. Leef je eigen leven. Focus op je eigen vooruitgang en op hoe jij jezelf kunt verbeteren.

 

3. Zet je ego aan de kant

Bij crossfit kan je niet anders dan je ego loslaten, want er is altijd wel iets waar je slecht in bent. Het leuke - en tegelijkertijd het frustrerende - van crossfit is dat je nooit uitgeleerd bent. Er valt altijd wel iets te verbeteren. Door je open te stellen voor nieuwe kennis, ervaringen en vaardigheden kun je juist groeien en jezelf te verbeteren. meer groeien dan wanneer je denkt alles al te weten. In een crossfit box zul je bovendien nooit spiegels tegen komen. Het gaat bij crossfit niet over hoe je eruit ziet, maar om je inzet! De instelling ‘kijk mij eens gespierd zijn’ is echt not done!

 

Net zoals bij crossfit, ben je in het ‘echte’ leven nooit uitgeleerd. Je kunt altijd nieuwe dingen leren van andere mensen. Zet je ego aan de kant, want dan leer je het meest. 

 

"Wanneer je iets wilt bereiken in het leven, moet je gewoon af en toe een enorme sukkel zijn."

 

4. Omarm je mislukkingen

Voor mij is dit wellicht de belangrijkste levensles: wees niet bang om te falen. You either win or you learn. Om heel eerlijk te zijn vind ik het nog steeds lastig om ‘fouten´ te zien als iets positiefs. Ik wil het liefste alles meteen goed doen en vind het vreselijk als iets fout gaat. Ik ben bijvoorbeeld niet zo goed in coördinatie oefeningen zoals loopladder oefeningen. Ik voel me dan echt een ongelofelijke sukkel. Het liefste ga ik deze oefeningen uit de weg, maar ik merk dat hoe meer ik het doe, hoe makkelijker het mij af gaat.

 

Ook in het ‘echte’ leven leer je het meeste van fouten maken en niet door ze te vermijden. Wanneer je iets wilt bereiken, moet je gewoon af en toe een enorme sukkel zijn. Even door dat enorm ongemakkelijke gevoel heen. Dus maak fouten, leer van je fouten en raap jezelf weer op!

 

5. Toewijding

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik gemotiveerd blijf om 4x per week te sporten. Mijn antwoord is: NIET. Motivatie is iets wat komt en gaat. Soms ben ik enorm gemotiveerd, soms totaal niet. Crossfit is iets wat ik ontzettend leuk vind. Geen enkele workout is hetzelfde en ik kan mezelf altijd blijven uitdagen. Die uitdaging en de mogelijkheid om mezelf te blijven verbeteren vraagt om toewijding en niet om motivatie. Je kunt namelijk niet verwachten ergens beter in te worden als je er niets voor doet. De toewijding wat ik voor crossfit heb, probeer ik ook te gebruiken op andere vlakken van mijn leven: werk, gezond eten, relatie, enz.

 

Blijf gefocust op datgene wat je graag wilt bereiken. Het is belangrijk dat de keuzes die je in het leven maakt, vanuit een bepaalde intrinsieke motivatie doet. Doe dingen omdat jij het graag wilt, omdat het jou iets oplevert en niet omdat het moet van iemand anders. Dat geldt echt voor alles in het leven.

 

  6. De kracht van (sport)maatjes

  Bij crossfit is de community ontzettend belangrijk. Ben je klaar met je eigen workout? dan ga je de ander aanmoedigen. Merk je dat iemand het zwaar heeft? Dan ga je die persoon motiveren en steunen. Je doet het nooit alleen en dat is super waardevol. Bij crossfit krijg je er - of je het nu wilt of niet - een tweede familie bij jou steunt op zowel de goede als de slechte dagen. Het gaat niet alleen om het sporten, maar ook om de gezelligheid en sociale steun. Mensen die hetzelfde in het leven staan als jou, met vergelijkbare doelen, levensstijl en mentaliteit, verrijken je leven.

   

  Creëer en zoek een omgeving die jou stimuleert, motiveert en steunt. Het helpt enorm om mensen om je heen te hebben die dezelfde passie hebben. Mensen waarmee je kan lachen en jou uitdagen om nog beter je best te doen. Mensen die voor je klaar staan als je ze nodig hebt.

   

  7. Beperkingen zitten in je hoofd

  Mede doordat ik crossfit ben gaan doen, heb ik geleerd dat ik meer kan dan ik zelf denk. Ik ben van nature best wel een pessimist. Mijn eerste reactie is vaak: ‘nee dat kan niet!’ Mijn grootste vijand zit dan ook in mijn eigen hoofd. Maar na 2 jaar crossfit kan ik dingen die ik eerst nooit voor mogelijk had gehouden. Crossfit heeft mij geleerd om positiever te denken over mezelf, over mijn vaardigheden en over mijn capaciteiten. Het heeft mij geleerd om meer vertrouwen te hebben in mezelf zowel binnen als buiten de crossfitbox. 

   

  Wat er in je hoofd gebeurt, heeft invloed op de resultaten die je behaalt. Als je ergens aan begint met de instelling ‘het lukt mij toch niet’, dan is de kans groot dat het je ook echt niet gaat lukken. Maar als je begint met de gedachte ‘ik ga er alles aan doen om dit doel te behalen’, dan gaat het je zeker lukken. Linksom of rechtsom, over 1 week of over 1 jaar, met of zonder hulp. 

   

  "Het is geen zwakte, het is juist een kracht!"

   

  8. Het is oké om hulp te vragen

  Ai, weer zo’n moeilijke maar oh zo belangrijke levensles. Ik doe het liefst alles zelf. Mijn vriend lacht mij regelmatig uit wanneer ik probeer alle boodschappen in één keer naar binnen te dragen, terwijl hij enkel met keukenpapier in zijn handen naar binnen loopt. Niet omdat hij niet de boodschappen wilt dragen, maar omdat ik zo nodig alles alleen wil doen. Soms gaat het goed, meestal niet.

   

  Door crossfit heb ik geleerd dat je sneller stappen kunt zetten, wanneer je hulp vraagt. Sommige bewegingen zijn zo complex dat je feedback van iemand anders nodig hebt om de beweging te verbeteren. Soms heb je letterlijk en figuurlijk een helpende hand nodig om boven de stang uit te komen. 

   

  Het is echt oké om hulp te vragen of dat nu op je werk is, op gebied van voeding of psychische hulp. Het is echt oké! 

   

  9. Lach met jezelf en heb plezier

  Sporten gaat om plezier hebben. Doe iets wat je leuk vindt en dan gaat het vanzelf! Neem jezelf en het leven niet altijd te serieus. Natuurlijk is het goed om jezelf te verbeteren en uit te dagen, maar vergeet niet om ook plezier te hebben.

   

  10. Het is oké om een pauze in te lassen

  Door crossfit heb ik geleerd dat het belangrijk is om voldoende rust te nemen om te herstellen. Je kunt niet 7 dagen in de week intensief sporten, zonder roofbouw te plegen om je lichaam. Rust is ontzettend belangrijk voor herstel én voor opbouw.  

   

  Ook in het dagelijks leven is het oké om een pauze in te lassen. Even resetten en weer terug naar de basis. Dit levert veel meer op dan maar door te blijven gaan. Luister naar je lichaam, luister naar je gevoel en durf ‘nee’ te zeggen als je even wat meer ruimte nodig hebt.

   

  Tot zover mijn top 10 levenslessen. Ik ben benieuwd welke levenslessen jij geleerd hebt door te sporten? Laat het mij weten hieronder in de reacties. 

   

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.