3 redenen waarom je trots mag zijn op je lichaam

Gepubliceerd op 26 april 2018 om 08:50

Het hebben van een gezond en fit lichaam lijkt tegenwoordig een belangrijke plaats in te nemen binnen onze westerse samenleving. Veel aandacht wordt besteed aan een healthy lifestyle waarbij gezond eten, sporten en het vormgeven van het lichaam centraal staat. Op social media wordt je dagelijks geconfronteerd met foto’s van mannen en vrouwen zwoegend in de sportschool en worden de meest culinaire en gezonde gerechten getoond. Met before en after foto’s wordt de nieuwe gezonde en fitte ‘ik’ aan de hele wereld getoond en met de hele wereld gevierd. 


Er lijkt sprake te zijn van een ware lichaamscultus. Een cultuur waarin het lichaam verheerlijkt wordt en waarin de maakbaarheid van het lichaam een prominente rol inneemt. Klinkt goed toch!? Want dit betekent dat alles mogelijk is en dat iedereen het perfecte lichaam kan krijgen…. Of toch niet? Want wat als jij, ondanks je harde werk in de sportschool en ondanks je strak eetschema toch niet dat ideaal plaatje gerealiseerd krijgt? Wanneer is het goed genoeg? Wanneer ben jij tevreden?

 

Het lijkt wel alsof we alleen nog maar bezig zijn met het veranderen van dingen aan ons uiterlijk waar we niet tevreden over zijn. Het is ontzettend makkelijk om je hierin te verliezen. Ook ik heb mijn lichaam en mezelf niet altijd geaccepteerd. Laat staan dat ik er trots op was. Maar ondanks dat ik niet perfect ben, kan ik nu oprecht zeggen dat ik trots ben op mijn lichaam. Ik geef je 3 redenen waarom ook jij trots mag zijn op je lichaam.

 

 

REDEN 1: Je lichaam signaleert

Je lichaam geeft signalen af wanneer je bijvoorbeeld moe bent, trek hebt, dorst hebt, slaap nodig hebt, gestrest of gespannen bent. Je lichaam weet heel goed wat je nodig hebt, nog voor jij het zelf door heb. Het probleem is dat je hier niet altijd naar luister. We denken zelf heel goed te weten wat goed voor ons is. Maar in een prestatiemaatschappij waarin alles beter, mooier en sneller moet, nemen we vaak niet de tijd om echt naar ons lichaam te luisteren. Jarenlang heb ik de signalen van mijn lichaam genegeerd, omdat mijn irrationele gedachten vonden dat ik moest afvallen. Nu ben ik trots op mijn lichaam omdat het mij vertelt wat ik nodig heb om goed te kunnen functioneren en in balans te zijn.

 

REDEN 2: Je lichaam functioneert

Doordat de focus vaak op het uiterlijk ligt, staan we te weinig stil staan bij functionaliteiten van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat je hart klopt, zodat er bloed door je lichaam wordt gepompt. Het zorgt er voor dat je longen zich vullen met zuurstof, zodat je kan leven. Hoe het lichaam functioneert is iets magisch! Je lichaam stelt je in staat om daarnaast dingen te doen die je leuk vindt. Dus misschien kun je nu (nog) niet tevreden zijn met hoe het lichaam eruit ziet, maar misschien kunt je wel waardering hebben voor je lichaam door stil te staan wat het allemaal voor je doet. 

 

REDEN 3: Je lichaam is mooi zoals het is

We leven in een maatschappij waarin het slankheidsideaal overheerst en waarin je pas tevreden mag zijn als je voldoet aan dat ideaalbeeld. Maar vasthouden aan dat onrealistische ideaalbeeld en je vergelijken met anderen zorgt ervoor dat jij je eigen schoonheid niet kan zien. Accepteer je lichaam zoals het is met al haar imperfecties. Want juist deze imperfecties maken jou uniek. Schoonheid - hoe cliché ook - is iets wat je uitstraalt en van binnenuit komt.

 

Wees trots op je lichaam, weest trots op wat het allemaal kan, op wat het jou allemaal vertelt. Ben trots op al je imperfecties die jou zo mooi maken. Je lichaam is kostbaar dus zorg er goed voor!

 

Waarom ben jij trots op je lichaam? 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.