Ik pas niet in het leven dat heel veel mensen leven

Gepubliceerd op 6 maart 2018 om 14:00

Ik ben een angsthaas, ik vind het moeilijk om keuzes te maken en ben een kei in denken en piekeren. Het starten van mijn eigen coaching praktijk vind ik dan ook doodeng. Bang om het niet goed te doen, bang om te falen, bang om de mensen om mij heen teleur te stellen. Maar toch heb ik het gedaan.

 

Want één ding weet ik zeker: ik pas niet in het leven dat heel veel mensen leven.


Als klein meisje was alles mogelijk, niets was te gek en angsten kende ik niet. Zonder na te denken klom ik in bomen, maakte ik salto’s en stapte ik op mensen af. Kinderen leggen zichzelf namelijk weinig beperkingen op. Ze beginnen gewoon en genieten van alles om zich heen. De wereld is een grote speeltuin! Maar op het moment dat je naar school gaat, verdwijnt deze onbezonnenheid beetje bij beetje. Althans bij mij.


Wat als je het gevoel hebt dat dit allemaal niet klopt?

 

Op het moment dat je naar school gaat leer je wat ‘normaal’ is. Je leert hoe jij je moet gedragen en wat er van je verwacht wordt. Je gaat naar school, doet een opleiding en gaat werken. Je gaat samenwonen, trouwen en krijgt kinderen. Maar wat als je niet aan dit plaatje kan voldoen? Wat als je het gevoel hebt dat dit allemaal niet klopt?

 

Ik heb geprobeerd het ‘normale’ pad te bewandelen. Ik ben naar school gegaan, heb hard gestudeerd en een diploma gehaald. Maar al die tijd heb ik het gevoel gehad dat ik vast zat. Ik heb mij laten meesleuren in wat normaal is. Hoe het hoort. Maar ik liep uiteindelijk vast. Want na het afronden van mijn opleidingen (toegepaste psychologie en master sociologie) wist ik het opeens niet meer. Wat moet ik nu? Waarom heb ik eigenlijk deze opleidingen gevolgd? Heb ik de keuzes die ik heb gemaakt vanuit mezelf gemaakt of omdat het zo hoorde? Omdat ik het leuk vond of omdat ik iets moest bewijzen?   

 

Ik ervaarde alleen maar angst

 

Na mijn afstuderen heb ik een aantal maanden niks gedaan, echt helemaal niks!! Ik vond het doodeng, maar het was nodig om verder te kunnen. Door al het studeren, presteren en bewijzen was ik mezelf kwijtgeraakt. Ik moest mezelf weer herontdekken. Wie ben ik? Wat wil ik? waar ligt mijn hart? en welke plek wil ik innemen in deze wereld?  


Ik vond het lastig om mij niet te laten beïnvloeden door mensen uit mijn omgeving. Iedereen, maar echt iedereen kwam met adviezen. Want het is echt niet ‘normaal’ om na je studie niks te doen. Je hoort zo snel mogelijk te gaan werken en fulltime bezig te zijn met solliciteren. Alweer die druk om mee te moeten, druk om het ‘juiste’ te doen. De paniek sloeg toe. Niet bij mezelf, maar bij de mensen om mij heen. Ik ervaarde alleen maar angst, want ik deed iets wat niet normaal was.

 

Je hart volgen betekent lef hebben

 

Ik ben nog steeds een angsthaas. Ook al lijkt het heel stoer dat ik mijn eigen onderneming heb opgestart. Elke dag ben ik bang dat het mij niet gaat lukken, dat ik zal falen en dat ik mensen teleur ga stellen. Maar ik doe dit omdat ik weet dat ik niet in het ‘normale’ leven wil blijven hangen. Dus ik ben uit mijn comfortzone gestapt. Ik ben de uitdaging aangegaan, niet wetende hoe het allemaal gaat lopen. Maar ik weet dat leven vanuit angst, keuzes maken vanuit angst mij niet gelukkig zal maken. Je hart volgen betekent lef hebben, je hart volgen betekent schijt hebben, je hart volgen is vooral jezelf zijn. En dat ga ik doen……

 

 IMG_0677-3.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Fenna
6 jaar geleden

Leef je eigen leven..
Volg je dromen!
En dat doe je ontzettend goed..
Alles wat in je rugzakje zat heb je om kunnen zetten in dat wat je nu geworden bent en daar mag je meer dan trots op zijn Lieke!

Imke Gerits
6 jaar geleden

Jeetje... wat herkenbaar! Ik ben hier ook veel over aan het nadenken. Ben continu bezig met wat anderen vinden en denken en kom tot het besef dat de normen/waarden/gedachten die ik heb vaak niet van mij zijn of ik me er helemaal niet in kan vinden! Het lef hebben om te denken en te doen wat IK zelf wil is voor mij een grote maar zeer belangrijke stap die ik aan het zetten ben. Super trots op jou Lieke! Ik vind wat je doet heel inspirerend en haal er uit wat mij weer verder gaat helpen!! Dikke knuffel

Lonneke
6 jaar geleden

Be as much you as you can be...
Je bent verantwoordelijkheid voor je eigen geluk, dat betekent loslaten en lef hebben. Mooi Lieke!

wilma
6 jaar geleden

Je bent een voorbeeld en steun voor veel mensen Lieke! Laten we onze authenticiteit VIEREN!

Claudia
6 jaar geleden

Vanuit je hart geschreven...mooi!!
Herkenbaar ook

marjan
6 jaar geleden

Mooie blog, Lieke. Helemaal jij.

Stella
6 jaar geleden

Mooi geschreven en stoer dat je deze keuze gemaakt hebt! Ik heb er ‘iets’ langer over Gedanken 😉 Kies voor jezelf en leef je mooiste leven! Suc6 met alles 🍀