Home » Inspiratie » Blog » Waarom ik trots ben op mijn lichaam

Waarom ik trots ben op mijn lichaam

Gepubliceerd op 26 april 2018 om 08:50

Het hebben van een gezond en fit lichaam lijkt tegenwoordig een belangrijke plaats in te nemen binnen de samenleving. Veel aandacht wordt besteed aan een healthy lifestyle waarbij gezond eten, sporten en het vormgeven van het lichaam centraal staat.Op social media wordt je dagelijks geconfronteerd met foto’s van mannen en vrouwen zwoegend in de sportschool en worden de meest culinaire en gezonde gerechten getoond. Met before en after foto’s wordt de nieuwe gezonde en fitte ‘ik’ aan de hele wereld getoond en met de hele wereld gevierd. 


Er lijkt sprake te zijn van een ware lichaamscultus. Een cultuur waarin het lichaam verheerlijkt wordt en waarin de maakbaarheid van het lichaam een prominente rol inneemt. Klinkt goed toch!? Want dit betekent dat alles mogelijk is en dat iedereen het perfecte lichaam kan krijgen…. Of toch niet? Want wat als jij, ondanks je harde werk in de sportschool en ondanks je strak eetschema toch niet dat ideaal plaatje gerealiseerd krijgt? Wanneer is het goed genoeg? Wanneer ben jij tevreden?

 

Het lijkt wel alsof we alleen nog maar bezig zijn met het veranderen van dingen aan ons uiterlijk waar we niet tevreden over zijn. Ook ik maak mij hier schuldig aan helaas, maar gelukkig al een stuk minder dan een paar jaar terug. Ik heb mijn lichaam en mezelf niet altijd geaccepteerd. Laat staan dat ik er trots op was. Maar ondanks dat ik niet perfect ben, kan ik nu oprecht zeggen dat ik trots ben op mijn lichaam. Ik zal je vandaag vertellen waarom.

 

"Jarenlang heb ik de signalen van mijn lichaam genegeerd"

Mijn lichaam signaleert

Mijn lichaam geeft signalen af wanneer ik bijvoorbeeld moe ben, trek heb, dorst heb, slaap nodig heb, gestrest of gespannen ben. Mijn lichaam weet heel goed wat ik nodig heb, nog voor ik het zelf door heb. Het probleem is dat ik hier niet altijd naar luister. We denken zelf heel goed te weten wat goed voor ons is. Maar in een prestatiemaatschappij waarin alles beter, mooier en sneller moet, nemen we vaak niet de tijd om echt naar ons lichaam te luisteren. Jarenlang heb ik de signalen van mijn lichaam genegeerd, omdat mijn irrationele gedachten vonden dat ik moest afvallen. Nu ben ik trots op mijn lichaam omdat het mij vertelt wat ik nodig heb om goed te kunnen functioneren en in balans te zijn.

 

"Op sommige dagen kijk ik liever niet in de spiegel"

 

Mijn lichaam functioneert

Wie mij goed kent weet dat ik actief ben. Zonder mijn goed functionerend lichaam zou ik niet kunnen sporten zoals ik dit nu doe. Mijn lichaam stelt mij in staat om dingen te doen die ik leuk vind. Ik kan werken, sporten, wandelen, enz.. Actief bezig zijn is belangrijk voor mij en zorgt ervoor dat ik lekker in mijn vel zit en gelukkig ben. Ik ben gezond en op een verkoudheid of een griepje na, heeft het mij nog nooit in de steek gelaten. Tijdens mijn eetstoornis heeft mijn lichaam veel te verduren gehad. Daarom ben ik extra dankbaar en trots dat ik de dingen kan doen die ik graag wil doen.

 

"Als ik lekker in mijn vel zit, voel ik mij mooi en straal ik dit ook uit"

 

Mijn lichaam is mooi zoals het is

Ik zou liegen als ik zeg dat ik nooit onzeker ben over mijn lichaam. Op sommige dagen kijk ik liever niet in de spiegel. Dit zijn dagen dat ik niet lekker in mijn vel zit en eigenlijk over alles onzeker ben. Schoonheid is iets wat je uitstraalt en van binnenuit komt. Als ik lekker in mijn vel zit, voel ik mij mooi en straal ik dit ook uit. Dan is het veel makkelijker om mijn imperfecties te omarmen.

Vasthouden aan een ideaalbeeld en je vergelijken met anderen zorgt ervoor dat jij je eigen schoonheid niet kan zien. Accepteer je lichaam zoals het is met al haar imperfecties. Want juist deze imperfecties maken jou uniek en zorgen ervoor dat alles wat mooi is nog duidelijker naar voren komt.

Wees trots op je lichaam, weest trots op wat het allemaal kan, op wat het jou allemaal vertelt. Ben trots op al je imperfecties die jou zo mooi maken. Je lichaam is kostbaar dus zorg er goed voor!

 

Waarom ben jij trots op je lichaam? 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.