Lichaamsbeeld verbeteren – 3 praktische tips!

Gepubliceerd op 5 december 2019 om 13:02

Wat zie jij als je naar jezelf in de spiegel kijkt? Ben je trots of walg je van jezelf?

 

De manier waarop jij naar jezelf kijkt heeft namelijk invloed op je relatie met voeding. In deze blog sta ik stil bij het concept ´lichaamsbeeld´ en welke factoren hier invloed op hebben.

 

Daarnaast geef ik je 3 praktische tips voor een positief zelfbeeld. 

 

Het lichaamsbeeld wordt bepaald door het beeld dat jij van je eigen lichaam hebt én de gedachtes en gevoelens die hieruit voortvloeien.

 

Het gaat dus niet alleen over het beeld dat jij van jezelf hebt – deze kan realistisch of onrealistisch zijn - maar ook over hoe jij over je lichaam denkt en welke gevoelens hierbij komen kijken. Dit heeft vervolgens weer invloed op je gedrag, bijvoorbeeld je eetgedrag. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die op een positieve manier naar hun lichaam kijken, gelukkiger zijn, positievere gedachtes over zichzelf hebben en daardoor ook gezondere (eet)gewoontes hebben.

 

Een essentiële stap in het creëren van een gezond eetpatroon en het krijgen van een gezonde relatie met eten, is het creëren van een positief zelfbeeld. Accepteren hoe je lichaam eruit ziet en vooral je lichaam leren waarderen!

 

Alleen, dit is ook de moeilijkste stap. De meeste vrouwen die ik ken hebben al jaren een negatief lichaamsbeeld. Niet slank genoeg, niet strak genoeg, niet mooi genoeg, ga zo maar door. Die manier van kijken naar jezelf verander je niet zomaar. Als coach bied ik tools aan die helpen bij het creëren van een positief zelfbeeld. Er zijn namelijk drie factoren die een grote invloed hebben op jouw zelfbeeld: eigenwaarde, positieve houding en emotionele stabiliteit.

 

1. Eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect

De belangrijkste factor is denk ik wel het hebben van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect. Wanneer je zelfverzekerd bent en tevreden bent met je prestaties in het leven, zit je ook automatisch lekkerder in je vel. Klinkt heel simpel, maar we leven in een maatschappij waarin het altijd beter kan en moet. Wanneer je van nature ook al perfectionistisch bent, is het veel makkelijker om kritisch naar jezelf en je eigen lichaam te kijken dan de ‘imperfecties’ te accepteren en waarderen. Perfectionisme wordt vaak gezien als een sterke eigenschap, maar in dit geval kan het ook een beperkende factor zijn. Het zorgt ervoor dat het nooit ‘goed genoeg’ is en dat het altijd beter kan.

Door jezelf te vergelijken met anderen, wordt je eigenwaarde beïnvloed. We zijn geneigd om onszelf te vergelijken met mensen die -  in onze ogen - mooier zijn, slanker zijn, rijker zijn, sterker zijn, succesvoller zijn….. in ieder geval …-er zijn dan ons. Hierdoor krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, niet waardevol genoeg bent. Social media maakt dit ontzettend makkelijk. Je hoeft Instagram of Facebook maar te openen en de meest perfecte plaatjes komen voorbij. De illusie ontstaat dat andere mensen het allemaal veel beter voor elkaar hebben. Maar vrijwel niemand laat de zware, moeilijke en lelijke momenten van zichzelf zien op social media. En weetje, er zijn altijd mensen die …-er zijn dan jij op sommige vlakken. Zo ben jij ook ….-er dan andere mensen. That’s life!

Het hebben van voldoende eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect lijkt (in deze tijd) heel lastig. Ik ben echter van mening dat het ook totaal niet haalbaar is om altijd gelukkig, trots en vol zelfvertrouwen te zijn. Je hebt nu eenmaal minder goede dagen. Life sucks soms ontzettend hard en het leven is nooit perfect. Jij bent niet perfect. Je lichaam is niet perfect (sorry, maar het is echt zo). Ik denk dat we dat ook niet moeten nastreven. Het leven gaat vooral over leren tevreden te zijn met wie je bent, trots zijn op de dingen die je (hebt) bereikt en jezelf waarderen met alle perfecte imperfecties!

 

Oefening: Maak een lijst van 5 dingen waar je trots op bent en/of dankbaar voor bent. Dat mag van alles zijn: dingen die je hebt bereikt, fysieke kenmerken, sociale kenmerken, vaardigheden, enz. Doe dit een paar keer per week.

 

2. Positieve houding

Tegenwoordig zijn er heel veel coaches die focussen op positief denken en de  ´law of attraction´: je trekt datgene naar je toe waar je op focust. Ligt de focus op negatieve dingen, dan trek je negatieve dingen aan. Focus je op de positieve dingen, dan gebeuren er ook positieve dingen in je leven. Je moet dus positieve gedachtes hebben. Maar laten we even heel eerlijk zijn, het is onmogelijk om alleen maar positieve gedachtes te hebben.

Met het hebben van een positieve houding bedoel ik daarom niet dat je altijd maar positief bent. Accepteer zowel je mooie en minder mooie kenmerken. Benadruk je sterke en mooie kanten en gebruik je kwaliteiten om jezelf beter te voelen, je productief te voelen en een positieve sfeer om je heen te creëren. Inzicht krijgen in je sterke punten is van vitaal belang voor het creëren van een positieve attitude ten aanzien van jezelf. Deze kun je inzetten in je leven. Je kunt je kwaliteiten bijvoorbeeld inzetten om anderen te helpen (dit geeft je vervolgens weer een positief gevoel).

Daarnaast is het belangrijk dat je ook bewust bent van je minder sterke kanten en schaduwkanten. Zie ze niet als iets negatiefs maar als dingen waar je aan kunt werken, dingen waar je van kunt leren of hulp voor kunt vragen. Bovendien kun je je ze ook gebruiken om anderen te helpen. Ik zet bijvoorbeeld mijn eigen gevecht met voeding en mijn eigen struggels in het leven in om anderen te ondersteunen. Door het delen van mijn proces en mijn kwetsbaarheid, hoop ik althans dat anderen hier ook energie en vertrouwen uit putten. Niet alles hoeft goed en positief te zijn, maar je kunt wel leren om er op een zachte manier mee om te gaan. 

Onthoud dat iedereen zijn ´zwakheden´ heeft, ook al ziet hun leven op Instagram er perfect uit. Iedereen voelt zich wel eens onzeker, eenzaam, anders dan anderen, of niet goed genoeg. Dat hoort nu eenmaal bij het menszijn (helaas pindakaas).

Door een positieve houding aan te nemen ten aanzien van zowel je mooie en minder mooie kanten, zonder te kritisch te zijn, zul je merken dat je niet alleen naar jezelf maar ook naar andere mensen minder veroordelend en milder wordt.

Oefening: Schrijf 3 sterke punten en 3 minder sterke punten van jezelf op. Schrijf vervolgens op hoe jij je sterke punten kunt inzetten om iemand anders te helpen. Schrijf ook op wat je kunt leren van je minder sterke punten. Op welke manier kun je aan je zwaktes werken zodat je een gelukkiger, gezonder, behulpzamer persoon kunt zijn?

 

3. Emotionele stabiliteit

Het leven bestaat uit ups en downs, maar als je constant het gevoel hebt dat je in een achtbaan zit die over de kop gaat inclusief loopings, dan is er werk aan de winkel. Emotionele instabiliteit zorgt namelijk voor veel verwarring, negatieve gedachtes en gevoelens. Dit heeft invloed op je productiviteit op je werk, thuis en je sociale relaties. Dit heeft vervolgens een negatieve invloed op je zelfbeeld. Vaak leidt dit tot ongezonde (voedings)keuzes.

Het is belangrijk dat je voldoende energie hebt om je emoties in balans te houden. Dit doe je door regelmatig te eten en voldoende te eten (naar je energiebehoefte). Ik wordt bijvoorbeeld behoorlijk ‘hangry’ als ik honger heb.

Als je onvoldoende energie hebt, is het een uitdaging om een goed humeur te blijven houden en een positieve houding aan te nemen. De kans is groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt: te weinig eten >  lage bloedsuikerspiegel > negatieve gedachtes  >  jezelf vergelijken met andere mensen > focus op je eigen tekortkomingen > minder eten > …..

Het verbeteren van je emotionele stabiliteit begint dus bij het verhogen van je energie door goed te eten, goed te slapen en voldoende rust en ontspanning in te plannen in je leven. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je gezonde gewoontes creëert. Gewoontes zorgen voor rust, zorgen voor een veilig gevoel en verminderen stemmingswisselingen.

Wanneer ik negatieve gedachtes heb over mezelf, probeer ik altijd terug te pakken naar de dingen waar ik trots op ben, waar ik tevreden mee ben, waar ik dankbaar voor ben. Hierdoor kan ik mijn negatieve gedachtes beter relativeren. Dit helpt mij om weer het gevoel te krijgen dat ik ‘goed genoeg ben’. Het voorkomt dat ik irrationeel ga handelen of mij mee laat trekken in de negatieve cirkel.

Oefening: Maak voor jezelf een eet- en beweegplan zodat je regelmaat creëert in je leven en ervoor zorgt dat je gedurende de dag voldoende energie hebt om je emoties stabiel te houden. Schrijf je eetmomenten op en wat je op die momenten wilt eten. Zet in je agenda op welke dagen je gaat sporten. Doe dit elke week, totdat je merkt dat het een routine is geworden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.