Hoe weet je of je keuzes maakt vanuit angst of vanuit je intuïtie

Gepubliceerd op 23 mei 2022 om 13:07


INTUÏTIE 


  • Je intuïtie zal je vragen om uit je comfortzone te stappen op een manier die positieve en langdurige groei ondersteunt.


  • Je intuïtie zal je stimuleren om te vertrouwen te hebben in het onbekende (want uiteindelijk weet je nooit iets zeker en is alles onbekend).


  • Je intuïtie zal je uitnodigen om te groeien, jezelf uit te dagen en vanuit je waarden te handelen, ook al voelt het ontzettend spannend.


ANGST


  • angst zal proberen je in je comfortzone te houden, of zal proberen de spanning die je ervaart op korte termijn te verlichten op een manier die op lange termijn schadelijk is.

  • Angst zal je aansturen om te kiezen voor zekerheid, veiligheid en korte termijn genot & gemak door de toekomst te voorspellen door middel van belemmerende gedachtes en overtuigingen.

  • Angst zal je aansturen om jezelf klein te houden (figuurlijk maar soms ook letterlijk), om op veilig te spelen waardoor je eigenlijk maar een half leven kan leiden.


Als we dit toepassen op (het veranderen van) je eetgedrag, kun je jezelf deze vragen stellen

 

Maak ik eetkeuzes door te luisteren naar mijn lichamelijke signalen van honger en verzadiging, of maak ik mijn eetkeuzes vanuit een angst om dik te worden (en daarmee niet te kunnen voldoen aan het cultureel slankheidsideaal)? Zegt mijn intuïtie dat ik moet afvallen en moet lijnen, of zijn deze gedachtes gebaseerd op angst?

 

Eetbuien komen eigenlijk altijd voort uit angst. Het is je angst die jou aanstuurt om te kiezen voor tijdelijke verlichting, om te kiezen voor korte termijn genot en gemak.

 

Maar waar ben je eigenlijk bang voor? Heb je jezelf deze vraag al eens gesteld? Waar ben je écht bang voor?

 

Je intuïtie zal je juist vragen om uit je comfortzone te stappen, om jezelf uit te dagen en te kiezen voor lange termijn geluk. Want diep van binnen weet je dat dit niet is wat je wilt. Diep van binnen weet je dat je maar een half leven aan het leiden bent:

 

  • Tijdens sociale gelegenheden ben je maar half aanwezig, want de andere helft van jou is bezig met eten en je gewicht.

  • Wanneer je met je gezin naar het zwembad gaat, kun je niet volledig genieten van het samenzijn, want de andere helft van jou is bezig met hoe je eruitziet.

  • Gezellig uiteten is eigenlijk onmogelijk, want de andere helft van jou is in gedachte al bezig met de volgende dag: ‘hoe ga ik dit compenseren morgen?’

 

Je bent er wel, maar ook weer niet.

 

De grootste uitdaging is om je angsten onder ogen te komen, ermee aan de slag te gaan en vervolgens te gaan luisteren naar je daadwerkelijke behoeftes. Wat heb IK nodig?

 

De eerste stap is het beantwoorden van deze vraag: ‘Maakt mijn INTUÏTIE deze beslissing, of neemt ANGST deze beslissing?

 

Liefs 😘

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.