De norm is de uitzondering

Gepubliceerd op 27 februari 2023 om 08:56

Een van mijn belangrijkste waarden is 'eerlijkheid'. Ik stel mij op social media regelmatig kwetsbaar op door mijn worstelingen met het leven te delen. Ik ben heel open en eerlijk over het feit dat ik het leven soms verrekte lastig vind. En dat vind ik belangrijk, omdat in onze maatschappij de lat om perfect te zijn ontzettend hoog ligt.

Zodanig hoog dat sommigen er ziek van worden. Denk aan burn-out, verstoord eetgedrag (!) en andere psychische en ook lichamelijke problemen.

 

We worden constant geconfronteerd met het perfecte plaatje, dat ons vertelt dat we er slank en mooi uit moeten zien, dat we succesvol moeten zijn, veel geld moeten verdienen, de perfecte moeder, partner, vriendin moeten zijn, dat we op z’n minst een passie moet hebben en het liefst daar ook ons werk van moeten maken, enz., enz.


De media zet dat perfecte plaatje neer als norm, door alleen dat perfecte beeld te tonen. Terwijl het in werkelijkheid de uitzondering is. Wat je ziet, is vaak een eenzijdig (en soms nep) beeld van de werkelijkheid. En het algoritme doet er een schepje bovenop door je vervolgens alleen dát te laten zien wat je wil zien (jij hebt er immers zelf op geklikt).

Vanochtend realiseerde ik mij, dat ik net zo hard meedoe aan deze leugen van de (social) media.

Je ziet hieronder twee versies van mij. En hoewel beide versies écht zijn, is er eentje de uitzondering en eentje de norm.


FOTO 1

FOTO 2

 

3 × raden welke de uitzondering is 🤪

In het dagelijkste leven zie ik er vaker uit zoals op foto 1. Maar als je door mijn feed scrolt op social media, zie je alleen foto 2. Ik laat je doen geloven dat mijn uitzondering mijn norm is. En dat is een leugen. En daar wil ik mijn excuses voor aanbieden. Ik heb het niet bewust gedaan, maar het is wel het gevolg van de keuzes die ik maak in wat ik laat zien.

Tegelijkertijd moet ik ook eerlijk zijn. Waarschijnlijk gaat er niks veranderen. Deze realisatie gaat er niet voor zorgen dat ik nu vaker mijn ‘norm’ laat zien. Dat hoeft ook niet. Het een sluit het ander niet uit. Ik ben nog steeds eerlijk!

Ik wil alleen dat je weet dat het beeld dat je van mij hier op social media ziet, NIET mijn norm is. Soms zie ik er zo uit, maar meestal niet! En dat geldt voor ALLES wat je ziet op (social) media. Dus wees je bewust waar jij je mee vergelijkt. 

 

Want de norm is in werkelijkheid de uitzondering. 

Liefs 🦋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.