Home » Inspiratie » Blog » De innerlijke saboteur

De innerlijke saboteur

Gepubliceerd op 4 april 2019 om 08:10

We hebben er allemaal een, de innerlijke saboteur. Hij of zij bedoelt het goed, maar schiet vaak zijn doel voorbij. Zo’n innerlijke saboteur kan jouw relatie met eten flink saboteren, maar ook op andere facetten in je leven kan hij je uitdagen en tegenwerken. Het is belangrijk dat je jouw saboterende gedachten leert te herkennen en leert hoe jij de baas blijft en de leiding blijft houden over je eigen eetgedrag en leven. In deze blog laat ik je kennis maken met verschillende soorten saboteurs. Welke herken jij?

In de Mindset Maandag post schreef ik dat een oude vriend van mij weer is opgedoken:

 

Confession time….Ik ben in een oude valkuil gestapt. De afgelopen paar weken zat ik totaal niet lekker in mijn vel. Zo’n gevoel van onbehagen. Iets klopte niet, maar ik wist niet wat.

 

Het probleem was echter niet dat ik slecht in mijn vel zat, want iedereen heeft wel eens mindere periodes toch!? Het probleem was dat ik dat gevoel probeerde te onderdrukken: ‘gewoon door gaan, dan komt alles vanzelf wel weer goed!’ Maar afgelopen weekend werd ik even keihard met mezelf geconfronteerd…

 

Ik had namelijk de rol van de ‘machteloze’ aangenomen, de slachtoffer rol. Ik had mezelf wijs gemaakt dat ik geen invloed kon uitoefenen op de situatie waar ik in zat, dat ik maar moest wachten tot alles vanzelf weer goed zou komen. Ik had mezelf wijs gemaakt dat ik geen invloed had op de eetdrang die ik ervaarde. ‘Ik heb het nu gewoon even nodig’ dacht ik…

 

‘Arme ik’….

 

Zaterdag realiseerde ik mij dat ik mijn innerlijke saboteur de vrije hand had gegeven. Long time no see old friend! Dat kwam even kei hard binnen.. Maar gelukkig gaf het mij vrij snel weer ontzettend veel kracht, want ik realiseerde mij dat ik alles behalve machteloos ben, ik realiseerde mij dat ik ALTIJD een keuze heb. Dus vanaf nu neem ik het heft weer in eigen handen!

 

Once you get your mind right... everything else follows!!!”

 

De functie van de innerlijke saboteur

Zoals je kan lezen, was er een stemmetje in mijn hoofd actief geworden. Iedereen heeft helaas zo'n stemmetje, een innerlijke criticus. Deze innerlijke saboteur is in eerste instantie in jouw leven gekomen om je te helpen. Vaak is het een deel van jezelf dat je wil beschermen tegen pijn, verdriet en ongewenste gevoelens. Het is jouw beschermingsmechanisme.

 

Positief bedoeld dus, maar helaas schiet de innerlijke saboteur vaak zijn doel voorbij. Het verraderlijke van saboterende gedachten is dat ze soms positief lijken, maar als ze dominant worden, gaan ze ons juist tegenwerken. Ze hebben de neiging om te overdrijven, om bazig en drammerig te worden. Doodmoe kun je ervan worden!

 

Goed bedoelde adviezen zijn niet altijd gezond en pakken lang niet altijd goed uit!

 

Welke saboteur woont er in jouw hoofd?

Je innerlijke saboteur kan op verschillende manieren van zich laten horen:

 • De perfectionist vindt dat het altijd beter kan. Het is nooit goed genoeg en wijst je constant op datgene wat niet perfect is

  Met dat ene koekje verpest je alles! Het is alles of niets, dus geen koekjes, geen snoepjes en alleen maar gezond eten. Oh, dat 1 x per week sporten zet ook geen zoden aan de dijk, dus vanaf nu elke dag!

 • De imagogevoelige vindt dat alles draait om uiterlijkheden en is voortdurend bezig met wat anderen van haar of hem denken.

  Ik zie er echt niet uit! Iedereen kan zien dat ik aangekomen ben. Wat moeten ze wel niet van mij denken?

 

 • De machteloze denkt zelf geen invloed te hebben.

  Ik kan er niets aan doen dat ik me nu zo voel. Eten is gewoon sterker dan ik nu, dus ik kan niets anders doen dan eraan toegeven.

 • De controleur probeert de touwtjes in handen te houden door alles eeuwig te overdenken. In het hoofd zitten is veilig. Het is een manier om overzicht te houden en niet te hoeven voelen.

 • De onzekere is bang om fouten te maken en gaat van de slechtste scenario’s uit.

  Het lukt mij toch nooit om mijn eetpatroon te veranderen.

 • De gemakzuchtige denkt dat het allemaal wel meevalt en houdt vast aan zijn vellige gewoontes ook al ben je daar niet helemaal gelukkig mee.

  Ach, het valt nog best mee. Waarom zou ik mijn eetpatroon veranderen.

 • De bazige legt zijn wil op en legt de lat altijd wat hoger. Hij neemt zijn taak serieus en blijft doordrammen tot hij krijgt wat hij wil.

  Je moet een maaltijd overslaan anders val je nooit af. Honger? Niks mee te maken!

 • De verleider vindt dat hij wel een koekje verdient heeft. Heel sneaky probeert hij jou te overtuigen om alles bij het oude te laten.

  In plaats van te gaan sporten kun je ook lekker een avondje op de bank ploffen met een heerlijke reep chocolade. Hoe heerlijk is dat!

 

Welk stemmetje hoor jij wel eens in je hoofd? Het kunnen er ook meerdere zijn. Mijn innerlijke saboteur neemt soms de rol van de ‘machteloze’ aan, maar vind het ook leuk om als ‘controleur’ de touwtjes in handen te nemen. Ook de ‘perfectionist’ komt wel eens langs. Wat een verrekkeling is het ook!

 

De vicieuze cirkel

De innerlijke saboteur kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Wat aanvankelijk begon als een onschuldige manier om jezelf te beschermen tegen pijnlijke gevoelens zoals verdriet en teleurstelling, kan op ten duur een zelfgecreëerde gevangenis worden.

 

De innerlijke saboteur verleidt je om door te gaan met je onevenwichtige eetgedrag. Zolang je het stemmetje van de innerlijke saboteur blijft geloven, heeft het de macht over jou. Vaak voelt het alsof je er geen grip op hebt en dat de innerlijke saboteur veel sterker is dan jij. Maar geloof me, je kunt er voor kiezen om niet te handelen naar deze saboterende gedachten.

 

Je hebt een innerlijke saboteur, maar je bent het niet

Om meer vat te krijgen op je innerlijke saboteur is het allereerst belangrijk om erachter te komen welke gedachten jou het meest gevangen houden in de vicieuze cirkel. Houd eens een week een dagboekje bij en schrijf hier jouw belemmerende gedachtes in. Zo kom je er ook achter welk type saboteur jij hebt.

 

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat je een saboteur hebt, maar dat je hem niet bent. Accepteer dat de innerlijke saboteur zich zo nu en dan eens laat horen. Bij mij komt hij ook nog wel eens opdraven, dat is normaal. Meestal heb ik dat meteen door en kan ik er goed mee omgaan. Ik luister er naar, maar doe er  verder niets mee. Daardoor kan hij ook geen invloed uitoefenen.

 

Dit keer had ik mijn ‘machteloze saboteur’ onbewust te veel macht gegeven, waardoor hij even lekker los is kunnen gaan. Hoe meer ik hem negeerde, hoe meer macht hij kreeg. Maar ik heb nu geluisterd naar wat hij te zeggen had, hem bedankt voor zijn advies en vertelt dat ik het op mijn manier ga doen. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik de baas ben en heb de leiding genomen.

 

En nu is hij weer weg, heerlijk!

 

Ben jij je bewust van je innerlijke saboteur? Zo ja, welke type saboteur is dat dan?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.