Visie 

Eten lijkt in theorie eenvoudig: "gewoon eten wat je nodig hebt en klaar". Maar uit eigen ervaring weet ik dat het in de praktijk vaak veel ingewikkelder is.

Eten is voor veel mensen geen kwestie van gewoon 'gezond eten'. Het is geen kwestie van meer wilskracht, discipline of beter je best doen.

Ons eetgedrag is complex. Het ontstaat en wordt in stand gehouden door een samenspel van verschillende factoren die elkaar beïnvloeden en versterken.

Daarom geloof ik niet in symptoombestrijding, zoals het volgen van strikte eetschema's of diëten. Tenminste, niet wanneer je een verstoorde relatie met eten hebt en last hebt van bijvoorbeeld eetbuien en emotie-eten. In dat geval is het belangrijk om te begrijpen wat er écht achter je eetgedrag schuilgaat.


Waarom grijp je naar eten, terwijl je helemaal geen honger hebt?

En wat maakt dat je de grip verloren bent over je eetgedrag?


 

Ik bekijk eetproblemen vanuit een neurobiopsychosociaal perspectief: je lichaam, hersenen, psyche én omgeving spelen allemaal een rol in het ontstaan en in stand houden van patronen zoals emotie-eten, overeten, eetbuien en diëten.

  • Lichaam: hormonen, honger- en verzadigingssignalen, slaap, stress en energiehuishouding vormen de basis van je eetgedrag

  • Brein: automatische gewoontes, de aansturing van beloning, dreiging en impulsregulatie spelen een cruciale rol

  • Psyche: emoties, overtuigingen, perfectionisme, zelfkritiek en oude patronen hebben vaak een sterke invloed op je eetgedrag

  • Omgeving: maatschappelijke schoonheidsidealen, eetverleidingen en sociale druk kunnen het gedrag versterken


Ik geloof dat eetvrijheid ontstaat wanneer je jezelf leert begrijpen, met nieuwsgierigheid leert kijken naar wat er onder je eetgedrag verscholen ligt, en vervolgens stap voor stap met die onderliggende behoeften leert omgaan op een gezondere, liefdevollere manier.

Mijn coaching draait niet om perfect eten of het bereiken van een bepaald gewicht. Het gaat om het opbouwen van een ontspannen, respectvolle en compassievolle relatie met eten – én met jezelf.

Voor een lichter leven