Visie & aanpak

Op deze pagina deel ik mijn visie en aanpak m.b.t. eetgedrag. En krijg je inzicht in de methode die ik gebruik om mensen te begeleiden naar een fijne en lichte relatie met eten.

Mijn visie

Eten lijkt in theorie eenvoudig: "gewoon eten wat je nodig hebt en klaar". Maar uit eigen ervaring weet ik dat het in de praktijk vaak veel ingewikkelder is.

Eten is voor veel mensen geen kwestie van gewoon 'gezond eten'. Het gaat niet om meer wilskrachtdiscipline of harder je best doen.

Ons eetgedrag is complex. Het ontstaat en wordt in stand gehouden door een samenspel van verschillende factoren die elkaar beïnvloeden en versterken.

Daarom geloof ik niet in symptoombestrijding, zoals het volgen van strikte eetschema's of diëten. Tenminste, niet wanneer je een verstoorde relatie met eten hebt en last hebt van bijvoorbeeld eetbuien en emotie-eten. In dat geval is het belangrijk om te begrijpen wat er écht achter je eetgedrag schuilgaat.


> Waarom grijp je naar eten, terwijl je helemaal geen honger hebt?

> En wat maakt dat je de grip verloren bent over je eetgedrag?


 

Ik werk vanuit een neurobiopsychosociaal perspectief. Je lichaam, hersenen, psyche én omgeving spelen allemaal een rol in het ontstaan en in stand houden van (eet)patronen zoals emotie-eten, overeten, eetbuien en diëten.

  • Lichaam: factoren zoals hormonen, honger- en verzadigingssignalen, slaap, stress en je energiebalans vormen de basis voor je eetgedrag.

  • Hersenen: automatische gewoontes en de manier waarop je hersenen beloning, dreiging en impulscontrole reguleren, spelen een essentiële rol.

  • Psyche: Emoties, overtuigingen, perfectionisme, zelfkritiek en ingesleten patronen hebben vaak een sterke invloed op je eetgedrag.
  • Omgeving: maatschappelijke schoonheidsidealen, eetverleidingen en sociale druk kunnen het gedrag versterken

Ik geloof dat eetvrijheid begint bij het begrijpen van en luisteren naar jezelf. Door met nieuwsgierigheid te onderzoeken wat schuilgaat achter je eetgedrag, kun je stap voor stap leren omgaan met jouw onderliggende behoeften op een gezondere en liefdevollere manier.

Mijn coaching is niet gericht op perfect eten of het nastreven van een ideaal gewicht. Het gaat om het creëren van een relaxte, respectvolle en compassievolle relatie met eten – en vooral met jezelf.

 

Voor een lichter leven

De methode waarmee ik je help om een fijne relatie met eten en jezelf op te bouwen. 

 

Ik werk niet met een standaard stappenplan of vast programma, maar stem mijn begeleiding volledig af op jou:


Op jouw verhaal, jouw behoeften en jouw tempo.

Wel zijn er een aantal belangrijke elementen die altijd terugkomen in mijn coaching. Deze vormen samen de basis van mijn methode:

 

 

1. Bewustwording en inzicht

Samen gaan we ontdekken wat er onder jouw eetgedrag ligt.

 

We onderzoeken:

  • Wat jouw (eet)triggers zijn
  • Wat jouw gewoontes zijn rondom eten
  • Wat er voorafgaat aan jouw eetbuien
  • Welke strenge (di)eetregels je hebt


Je wordt je bewust van automatische patronen, (oude) beschermingsmechanismen en innerlijke kritische stemmen.

Door deze te leren (h)erkennen, ontstaat er ruimte om andere keuzes te maken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. 

We gaan ook aan de slag met het versterken van je lichamelijk bewustzijn, zodat je beter leert luisteren naar honger- en verzadigingssignalen.

2. Je relatie met eten herstellen

We laten stap voor stap het dieetdenken los.

Je leert o.a.:

  • vertrouwen op (de signalen van) je lichaam

  • eten zonder schuldgevoel

  • jezelf voeden op een manier die zowel fysiek als emotioneel goed voor je is

  • het loslaten van beperkende eetregels en alles-of-niets-denken 

Samen creëren we een eetpatroon dat realistisch, haalbaar en zowel mentaal als fysiek verzadigend is.

Een patroon dat past bij jóu en niet bij wat je “zou moeten” doen. 

3. Werken met onderliggende basisboehoeften

Eten is vaak een oplossing voor iets anders. Daarom duiken we dieper in jouw gedrag en onderzoeken we de onderliggende lagen:

 

  • Wat heb je eigenlijk nodig als je grijpt naar eten?
  • Welke emoties mogen er (nog) niet zijn?
  • Wat probeer je te verdoven, vermijden of compenseren?

 

Het doel is om te leren hoe je met gevoelens om kunt gaan zónder eten daar altijd voor te hoeven inzetten.


Je leert emoties te reguleren, gezonde copingstrategieën toe te passen en stress beter te reguleren. Zodat je eten niet meer altijd nodig hebt om het leven dragelijk of overzichtelijk te maken.

Ook kijken we naar je omgeving: hoe ga je om met verleidingen of verwachtingen uit je omgeving?
Hoe geef je je grenzen aan, zodat je jezelf niet meer overbelast?

4. Opbouwen van nieuwe helpende gewoonten

Ik help je niet alleen om nieuwe inzichten en vaardigheden te ontdekken, maar vooral om deze daadwerkelijk in jouw dagelijks leven toe te passen.


Samen werken we aan:

  • het versterken van je eigenwaarde en zelfvertrouwen

  • het stellen en bewaken van je grenzen

  • het verbeteren van je slaap, zodat je lichaam niet meer voortdurend het energietekort probeert op te vullen met eten

  • het doorbreken van eetgewoontes, zoals eetbuien, streng lijnen of compenseren na een eetbui

  • het reguleren van je zenuwstelsel, zodat je ook in stressvolle of overweldigende situaties jezelf kunt kalmeren, zonder eten. 

 

We kijken naar wat jij nodig hebt om vol te houden, ook op moeilijke momenten.Niet door ‘harder je best te doen’, maar door liever voor jezelf te zijn. 

Geen quick fix, wél duurzame verandering

Mijn aanpak is niet magisch. Het is een proces van bewustwording, herkennen, ontleren en opbouwen. Met ruimte voor alles wat je onderweg tegenkomt: twijfel, weerstand, onzekerheid, angst, groei en hoop. Het is niet de bedoeling dat je het perfect doet. Het enige wat ik van je verwacht, is dat je eerlijk en nieuwsgierig bent naar jezelf.

De rest doen we samen 🦋