Home » Inspiratie » Blog » Gezonde ontbijtgranen - Tips

Gezonde ontbijtgranen - Tips

Gepubliceerd op 12 december 2019 om 15:07

 

Daar sta je dan, voor een schap vol met ontbijtgranen. Keuzestress en paniek!! Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende ontbijtgranen op de markt, dat het bijna niet meer mogelijk is om een goede keuze te maken. Want hoe kies je nu de juiste? Waar moet je op letten? Waar moeten ze aan voldoen om voedzaam te zijn? In deze blog zet ik alles voor je op een rijtje zodat je zelf een bewuste en verantwoorde keuze kunt maken.

Ik heb onderzoek gedaan naar wat nu de meest gezonde ontbijtgranen zijn. Ik ben naar de supermarkt gegaan en heb daar serieus op de grond gezeten om producten te vergelijken. Beetje ongemakkelijk, maar je moet iets overhebben voor je trouwe volgers toch!? Daarnaast ben ik op internet gaan speuren en kwam ik een duidelijk onderzoek van de consumentenbond tegen, waarin ze 50 soorten ontbijtgranen hebben vergeleken. Ik heb alle informatie gebundeld, zodat jij na het lezen van deze blog, een bewuste keuze kunt maken als je volgende keer voor het ontbijtgranen schap staat.

 

Disclaimer: Over wat gezond is kan altijd worden gediscussieerd. Ik heb op basis van een aantal criteria een overzicht gemaakt van producten die de voorkeur hebben en welke je het beste kunt laten staan. Het is aan jou om daar zelf een keuze in te maken.

 

De criteria

 

Wanneer je ontbijtgranen vergelijkt kunt je deze criteria gebruiken om een keuze te maken:

 1. GRANEN: Kies voor ontbijtgranen die zoveel mogelijk bestaan uit graanvlokken zoals haver, tarwe en rogge. Bij voorkeur bestaan deze graanvlokken uit volkoren. Laat graanvlokken bestaande uit (gesuikerde) geroosterde maisvlokken en gepofte rijst zoveel mogelijk staan.

 2. FRUIT: Wanneer je graag gedroogd fruit door je ontbijtgranen wilt, kies dan voor de ongesuikerde variant maar niet meer van 20%.

 3. NOTEN: Aan veel ontbijtgranen zijn noten en zaden toegevoegd. Noten en zaden zijn gezond vanwege de onverzadigde vetten, maar zijn ook calorierijk. Let er op dat de hoeveelheid noten en zaden niet meer is dan 25%.

 4. SUIKER: Er zal altijd iets van suiker in ontbijtgranen zitten, zeker wanneer je voor een fruitvariant kiest. Maar je kunt er wel op letten dat er verder geen suikers aan toegevoegd zijn. Let op: honing is bijvoorbeeld ook toegevoegd suiker.

Minder gezonde ontbijtgranen

Helaas zijn er heel veel ontbijtgranen die niet heel gezond zijn, vanwege de hoeveelheid suiker en doordat ze weinig voedzame bestanddelen bevatten. Hieronder een opsomming van ontbijtgranen die je bij voorkeur mag laten staan:

 

 • Ontbijtgranen voor kinderen: vrijwel alle ontbijtgranen die gericht zijn op kinderen, zoals chocopops en honeyloops zitten bomvol suiker (tot wel 43%). Deze ontbijtgranen zijn vaak gemaakt van mais (cornflakes) en rijst (krispies). Deze producten zijn niet voedzaam voor het lichaam omdat ze weinig nuttige voedingsstoffen bevatten zoals vezels.

   

   

  • Cornflakes: de ‘normale’ cornflakes (maisvlokken) bevatten minder suiker dan de kindervarianten, maar zijn ook niet voedzaam. Ze bevatten heel weinig vezels, vitamines en mineralen. Kellogg’s is het bekendste merk. Deze bevatten bovendien vrijwel allemaal toegevoegde suikers.

   

  • Krokante muesli/cruesli: De meeste mensen vinden krokante muesli of cruesli het lekkerst om door hun yoghurt of kwark te doen. Er zit veel smaak aan en het heeft een bite. Helaas is het minder gezond. Het bevat veel toegevoegde suikers (bijvoorbeeld honing) en omdat het wordt gebakken in olie ook vet. Wanneer het in palmolie is gebakken, bevat het ook verzadigd vet (check altijd de ingrediëntenlijst). Wel bevatten ze vaak voldoende vezels (minimaal 8%) omdat ze bestaan uit volkoren granen.

   

  • Granola: De meeste mensen weten inmiddels wel dat cruesli minder gezond is, maar wist jij dat granola (welke een gezonder imago heeft) eigenlijk in de meeste gevallen vergelijkbaar is met krokante muesli/cruesli. Ook granola wordt in olie geroosterd en bevat (in mindere mate) toegevoegde suikers.

  Houd je van cornflakes, krokante muesli/cruesli of granola, dan zijn dit naar mijn mening (en die van de consumentenbond) de beste opties:

   

  • Bolletje krokante ontbijtgranen
  • Quaker cruesli balans granola original
  • Quaker cruesli 4 noten
  • Quaker granola pecan & brazil nuts
  • Albert Heijn bio cornflakes naturel

  Gezondere keuze

   

  • Havermout: Havermout is het meest pure en basic product onder de ontbijtgranen. Het bevat weinig suiker en verzadigd vet, maar wel veel vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Haver bevat bijvoorbeeld bètaglucanen welke cholesterolverlagend werken. Naar mijn idee is dit de beste keuze wat betreft ontbijtgranen, maar helaas niet de meest smaakvolle. Door het te combineren met vers fruit, kun je er echter een lekker en voedzaam ontbijtje mee maken. Let trouwen op met havermout met smaakjes zoals de havermout met kaneel van quaker. Hier zit namelijk wel weer suiker aan toegevoegd.

   

  • Volkoren graanontbijt (bij de meeste bekend als Brinta): Volkoren graanontbijt bevat voldoende vezels (10%). Ga trouwens ook hier weer voor de basic variant zonder toevoegingen. De appel-rozijn versie van Brinta bevat bijvoorbeeld weer veel meer (toegevoegde) suikers.

   

  Lees ook: Brinta of havermout, wat is gezonder?

   

  • Muesli: Muesli bestaat uit een mix van verschillende granen met gedroogd fruit, en/of noten en zaden. Muesli bevat vezels omdat het bestaat uit volkoren granen. Daarnaast bevat het minder suiker dan bijvoorbeeld cruesli. Tegenwoordig zijn er echter heel veel luxe varianten van muesli. Hier zijn weer veel extra dingen aan toegevoegd zoals gedroogd fruit of chocolade. Dit zorgt weer voor extra suiker en vet. Ga bij voorkeur voor de basic (de meeste saaie) variant, bijvoorbeeld de basic muesli van de Albert Heijn.

  Ik hoop dat jij je door deze informatie de volgende keer niet zo verloren voelt als je voor het schap met ontbijtgranen staan. Er zijn heel veel ontbijtgranen die niet zo gezond zijn, maar gelukkig zijn er ook genoeg gezonde opties.

   

  Nog wat extra tips:

  • Houd gemiddeld 40 gram ontbijtgranen aan om door je yoghurt of kwark te doen.
  • Kies bij voorkeur voor magere- en naturel kwark of yoghurt vanwege de hoeveelheid suiker en verzadigd vet.
  • Droge havermout of basic muesli is voor veel mensen een beetje saai. Doe er dan bijvoorbeeld vers fruit doorheen, suikervrije siroop of kaneel voor extra smaak.
  • Je bent geen slecht persoon als je producten eet die minder gezond zijn. Als je in de basis gezond eet, kun je best kiezen voor de minder gezonde ontbijtgranen. Het is vooral belangrijk dat je bewust bent van wat je eet.

  Ik ben een echte havermout freak. Welke ontbijtgranen eet jij het liefst?


  «   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.