Home » Inspiratie » Blog » Afvallen door negatieve calorieën

Afvallen door negatieve calorieën

Gepubliceerd op 25 juli 2019 om 08:14

 

Sommige voedingsproducten zoals bleekselderij of komkommer zouden negatieve calorieën bevatten. Dat wil zeggen dat het meer energie kost voor het lichaam om deze producten te verteren dan dat het energie oplevert. Door deze producten te eten, zou je dus kunnen afvallen. Maar is dit ook echt waar!?

Wat zijn negatieve calorieën?

Met negatieve calorieën worden voedingsmiddelen bedoeld die zó weinig calorieën bevatten dat de vertering in het lichaam meer energie kost dan er in het voedsel zit. Komkommer en bleekselderij zijn hier een voorbeeld van, maar ook koud water zou dit effect hebben. Water bevat geen calorieën en zet het lichaam aan het werk om het water op temperatuur te brengen. Dit wordt althans door sommige mensen beweerd. Een ander voorbeeld:

 

100 gram bleekselderij bevat ongeveer 18 kcal. Als je dit eet, moet je lichaam arbeid leveren om de bleekselderij te verteren. Dit kost energie en dus verbranding van kcal. Als het je lichaam meer dan 18 kcal kost om bleekselderij te verteren, zou je dus kunnen afvallen door bleekselderij te eten.

 

Klinkt fantastisch! Maar is het waar?

 

Thermisch effect

Wanneer je iets hebt gegeten, verbruikt je lichaam inderdaad energie om hetgeen wat je hebt gegeten af te breken, te verteren en op te slaan. Dit wordt ook wel het thermisch effect van voeding (TEF) genoemd. De hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft, verschilt per voedingsmiddel. Dit komt doordat alle macronutriënten (voedingsstoffen) een eigen thermisch effect hebben:

 

  • Eiwitten hebben een thermisch effect van 20-35%. Dat wil zeggen dat wanneer je 100 kcal aan eiwitten hebt gegeten, 20-35 kcal worden gebruikt voor de verwerking van die eiwitten.
  • Koolhydraten hebben een thermisch effect van 5-15%, maar vezelrijke producten kunnen dit effect verhogen tot 20%.
  • Vetten hebben een thermisch effect van 2-3%, maar sommige vetten hebben een hogere TEF.

Hoe meer je eet, hoe hoger je TEF wordt. Je hebt immers meer energie nodig om dit allemaal te verwerken. Bedenk wel dat wanneer je meer eet, je ook meer calorieën binnen krijgt.

 

MAAR

 

Afvallen door negatieve calorieën?

Wat kun je met deze informatie? Eigenlijk vrij weinig. Ja, je lichaam verbruikt energie om voeding te verteren maar het is heel moeilijk om precies te meten hoeveel energie je lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld 100 gram bleekselderij te verteren. Bovendien is de energie die je lichaam nodig heeft om voeding te verwerken gering. Het is dus niet iets waar je mee bezig hoeft te zijn als je wilt afvallen.

 

Waar je wel mee bezig moet zijn als je wilt afvallen? Je totale energiebalans: zorg ervoor dat je gemiddeld gezien minder eet dan je verbruikt. Zorg er daarnaast voor dat je basisvoeding bestaat uit voedzame producten en dat je zo nu en dan ook lekker geniet van minder gezonde producten. Eet alles met mate, doe lekker normaal en maak je niet druk om ‘negatieve calorieën’ en andere wondermiddeltjes waarvan wordt beweerd dat je daarmee afvalt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.