Home » Inspiratie » Blog » Brinta of havermout, wat is gezonder?

Brinta of havermout, wat is gezonder?

Gepubliceerd op 8 mei 2019 om 13:52

Sommige mensen gruwelen bij het idee dat ze pap moeten eten. Ik kan mij herinneren dat ik vroeger soms een bord Brinta pap kreeg met een beetje suiker. Ik vond het super lekker!! Een paar jaar terug werd havermout opeens helemaal hip. Ik eet het regelmatig: het is lekker, voedzaam en je kunt er onwijs veel mee variëren.

 

Gisteren plaatste ik een poll op Instagram en Facebook met de vraag wat gezonder is: Havermout of Brinta. 22.2% denkt dat Brinta gezonder is, 55.6% is van mening dat havermout gezonder is en 22.2% denkt dat beide producten even ´gezond´ zijn. 

 

Maar wat is nu beter: havermout of Brinta?

Verschil tussen Brinta en havermout

Brinta is eigenlijk gewoon een merknaam (Breakfast Instant Tarwe), waaronder verschillende ontbijtproducten vallen. In deze blog focus ik op de klassieke variant van Brinta die gemaakt is van volkoren tarwemeel. Havermout is niet gemaakt van tarwe maar, je raad het al, van volkoren haver(vlokken).

 

Tarwe en haver zijn beide gezonde graansoorten met unieke kenmerken:

  • Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld. De tarwekorrels groeien in aren. Er zijn verschillende soorten tarwe, namelijk emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Tarwe, met name volkoren tarwe, is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast bevat tarwe veel eiwitten. In tarwe zitten gluten. Het heeft het hoogste glutengehalte van alle graansoorten. Mensen met een coeliakie (glutenintolerantie) of een tarweallergie, kunnen tarwe niet verdragen.

  • Haver bevat net zoals tarwe veel voedingsvezels in de vorm van bètaglucanen. Deze zijn in staat het LDL-cholesterol (‘slechte cholesterol’) in het bloed te verlagen. Daarnaast is haver net zoals tarwe rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Haver is in principe glutenvrij, alleen wordt het geproduceerd in fabrieken waar gewerkt wordt met gluten. Haver kan daarom sporen van gluten bevatten, maar je kunt ook glutenvrije havermout krijgen (moet wel specifiek op de verpakking staan)

Verschil in voedingswaarden

Het verschil tussen Brinta en havermout is dus de gebruikte granen. Wanneer we de voedingswaarden van Brinta en havermout bekijken, vallen nog een aantal verschillen op. Ik heb de Brinta volkoren graanontbijt vergeleken met de havermout van Crownfield (Lidl):

Beide producten zijn koolhydraatrijke producten. Echter, Brinta bevat meer koolhydraten (en suikers) dan havermout. Zoals een aantal van jullie terecht opmerkten in de ´comments´ van facebook en instagram, zijn de voedingswaarden van havermout afhankelijk van het merk dat je kiest. Mijn voorkeur gaat uit naar de meest basic havermout variant (de goedkoopste vaak) omdat deze minder toegevoegde suikers bevat dan bijvoorbeeld Quaker.

Daarnaast valt op dat havermout meer vet bevat dan Brinta. (7% vs. 1,9%). Tenslotte bevat Brinta iets meer eiwitten dan havermout.

Op basis van deze getallen is het lastig een winnaar aan te wijzen. Qua suikergehalte zou ik eerder kiezen voor havermout. Maar als je kijkt naar het aantal calorieën en hoeveelheid eiwitten, scoort brinta weer beter.

Brinta bevat meer gluten dan havermout. Dit hoeft niet erg te zijn, maar als je intolerant bent voor gluten is dat natuurlijk een belangrijke reden om Brinta te laten staan.

 

Conclusie: Het maakt eigenlijk niet uit of je voor Brinta of havermout kiest, beide hebben hun unieke eigenschappen. Mocht je beide producten lekker vinden, kun je hier lekker mee variëren. Mocht je wel een voorkeur hebben, of een gluten intolerantie hebben dan is de keuze makkelijk gemaakt. Let op dat je kiest voor de basic varianten van zowel Brinta als havermout, zonder toegevoegde suikers en poespas. Het ene merk is het andere niet, dus bekijk altijd even de ingrediëntenlijst en voedingswaarden. 

 


Waar gaat jouw voorkeur naar uit?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Frenk
3 jaar geleden

Complimenten voor je nuttige content. Need and nice to know.

Lieke
3 jaar geleden

Thanks Frenk! Leuk om te horen :-)

Sacha
2 jaar geleden

Ik vroeg me af voor een bewoner in de zorg met een ijzertekort die altijd brinta eet of het beter is om havermout te nemen?
In granen zit fytinezuur die de opname van ijzer negatief zou beïnvloeden. Zit dit zuur ook in haver?

Lieke
2 jaar geleden

Hoi Sacha, Goede vraag! fytinezuur zit ook in haver, maar zover ik weet wel minder dan in andere graanproducten. Echter, in granen zit tegelijkertijd ook weer ijzer, dus ik zou dit niet gaan vermijden. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet de oorzaak van het ijzertekort zijn. De opname van ijzer kun je wel bevorderen door voldoende vitamine c te eten (groente & fruit). Ik ken de situatie van de desbetreffende persoon niet, dus is lastig om gericht advies te geven. Wellicht is het verstandig om een diëtist hiervoor te benaderen, welke ook de medische achtergrond hierin meeneemt.

Cor
een jaar geleden

Ik heb een Ldl van 4,5 en eet morgens altijd Brinta.
Kan ik dit beter vervangen door havermout?

Lieke
een jaar geleden

Hoi Cor,

Zowel brinta als havermout hebben de eigenschap om ldl te verlagen. Wellicht haver iets meer, maar daar hoef je mijn inziens niet per se voor te wisselen. Bovendien zijn er meerdere factoren die invloed hebben op het ldl, alleen het graanproduct aanpassen zal wellicht niet voldoende zijn maar kan een positieve bijdrage hebben. Mocht je meer willen weten over het verlagen van je ldl doormiddel van voeding, dan zou ik u adviezeren een dieetist in te schakelen. Zij zijn hier meer in gespecialiseerd.

Sanja Homan
een jaar geleden

ik hou niet van pap. als kind al niet
wel eens geprobeerd ,vind het niets.
eet liever yoghurt met fruit er door.
en drink volle melk

Lieke
een jaar geleden

Gelukkig zijn er nog heel veel andere voedzame mogelijkheden inderdaad!

Jan Folkerts
6 maanden geleden

Brinta is gemaakt van gegaarde tarwevlokken, maakt dat nog verschil?