Home » Inspiratie » Blog » 6 tips || Gezond aankomen doe je zo!

6 tips || Gezond aankomen doe je zo!

Gepubliceerd op 16 januari 2019 om 20:19

In mijn blogs ligt de focus over het algemeen op het creëren van een gezonde leefstijl en afvallen. Als mensen problemen hebben met hun gewicht, gaan we er automatisch vanuit dat iemand wilt afvallen. Maar in mijn coachingspraktijk krijg ik ook vragen van mensen die graag willen aankomen, omdat ze zichzelf bijvoorbeeld te dun vinden of gezondheidsproblemen ervaren. Zij hebben vaak de grootste moeite om aan te komen. Veel mensen realiseren zich niet dat deze mensen elke dag weer een gevecht aangaan om juist aan te komen.  Daarom vind ik het belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden!

"Ja, jij hebt makkelijk praten. Je kunt alles eten wat je wilt zonder aan te komen". Voor mensen die elke dag weer hun best moeten doen om voldoende te eten en aan te komen, zijn dit vervelende opmerkingen. Het is ´not done´ om tegen iemand met overgewicht te zeggen dat dat hij minder moet eten. Maar tegen iemand die dun is zeggen dat hij toch echt meer moet eten, kan volgens veel mensen helaas wel.

Aankomen is voor sommige mensen minstens zo zwaar en moeilijk als afvallen is voor anderen. Vaak gaat men automatisch uit van een eetprobleem, terwijl dun zijn niet hoeft te betekenen dat je weinig eet. Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen. Misschien eet je wel al heel veel, maar beweeg je zodanig veel dat het lastig is om de verbrande calorieën er allemaal bij te eten.

Wanneer je te licht bent en graag wilt aankomen, zal je meer moeten eten dan je verbruikt (energiebalans). Dit voelt onnatuurlijk, omdat je het gevoel hebt dat je al ontzettend veel eet. Hierdoor kan eten een hele opgave worden. Gelukkig heb ik een aantal tips en tricks die jou kunnen helpen om op een gezonde manier aan te komen.

 1. Eet elke vier uur

Voor veel mensen is het lastig om grote hoeveelheden in een keer te eten. Daarom kan het handig zijn om je eetmomenten meer te verspreiden over de dag. Neem tussendoortjes tussen alle hoofdmaaltijden in (ontbijt, lunch, avondeten). Hierdoor heb je zes eetmomenten in plaats van drie.

 

 

 1. Beleg je boterham met verschillende voedingsmiddelen

In plaats van 20 boterhammen weg te werken, kan het helpen om je brood rijk en dubbel te beleggen. Bijvoorbeeld:

 • Pindakaas met banaan
 • Hüttenkäse en avocado
 • Hummus en gerookte zalm

 

 1. Kies voor volle producten

Bij mensen die willen afvallen adviseer ik om te kiezen voor magere of halvolle producten. Maar als je wilt aankomen is het verstandiger om te kiezen voor de volle varianten zoals volle kwark, volle melk en volle yoghurt. Als je op gewicht bent is het echter aan te raden om weer over te stappen op minder volle producten in verband met de hoeveelheid verzadigd vet.

 

 1. Neem wat extra vet

Vet levert per gram meer kcal op dan koolhydraten en eiwitten, namelijk 9 kcal in plaats van 4 kcal. Daardoor kan het eten van meer vet helpen om makkelijker aan te komen. Gebruik wat extra vloeibaar bak- en braadproducten of olijfolie bij het bakken en besmeer je boter standaard met margarine. Daarnaast zijn ongezouten noten, avocado en vette vis je beste vriend.

   

   1. Smoothies

   Smoothies kun je volstoppen met veel voedzame voedingsmiddelen zoals groente, fruit en zuivel. Maar je kunt er ook heel makkelijk een caloriebommetje van maken door er avocado of 100% pindakaas aan toe te voegen. Door eten te ‘drinken’ voelt het alsof je minder eet (snap je het nog). Zeker wanneer eten je tegenstaat is het makkelijker om even een smoothie te drinken. Ook handig als tussendoortje. 

    

   Maak bijvoorbeeld deze havermout smoothie met:

   • 40 gram havermout
   • 200 ml melk
   • 2 grote dadels (of 4 kleine)
   • 1 banaan
   • 1 tl kaneel
    1. Kies voor calorierijke tussendoortjes

    Als veel eten moeilijk voor je is, kies dan voor producten die calorierijk zijn. Qua volume hoef je dan minder te eten, maar je krijgt hierdoor wel voldoende calorieën binnen. Denk bijvoorbeeld aan:

    • Ongezouten noten
    • Pitten & zaden
    • Gedroogd fruit
    • Volkoren crackers met humus en ei

     

    Net zoals voor mensen die willen afvallen, zijn de volgende punten van belang: maak bewuste keuzes, zorg voor regelmaat, heb geduld en ben consistent. Bouw je eetpatroon langzaam uit en laat je lichaam wennen aan het ‘meer eten’. Houdt je gewicht in de gaten door regelmatig op de weegschaal te staan. Zo weet je of je op de goede weg zit. Ongeveer 0,5 kilo aankomen in 1-2 weken is goed.

     

    Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!


    «   »

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Ilse
    3 jaar geleden

    Yes dankje voor deze blog, echt super fijn deze tips! Erg lekker en verantwoord eten om bij te komen zo😁

    Lieke
    3 jaar geleden

    Hoi Ilse,
    Fijn om te horen dat je iets hebt aan deze tips :-).

    Mariska
    3 jaar geleden

    Fijn om eens te lezen dat het leven niet alleen bestaat uit afvallen. Hoevaak krijg ik te horen "eet, dat je wat word". Of "jij kunt toch alles eten wat je wilt". Niet wetende dat het echt moeite kost om er een kilo bij te krijgen en niet altijd fijn is om dun te zijn. Terwijl het merendeel van de bevolking alleen maar gefocust is op dunner worden.
    Deze tips hebben het mogelijk gemaakt dat mijn gewicht nu meer op peil is en ik nu niet meer zorgen hoef te hebben als het eens een keertje minder is.
    Super bedankt Lieke. Goeie blog 😀