Home » Inspiratie » Blog » Kleine veranderingen maken een groot verschil

Kleine veranderingen maken een groot verschil

Gepubliceerd op 4 januari 2019 om 13:51

Eén van de meest voorkomende goede voornemens is gezonder eten en leven. Na 1 januari ga je fanatiek aan de slag met je voornemens. De eerste week sta je maar liefs 5 keer in de sportschool en eet je tijdens de lunch alleen salades. Goed bezig zou je denken. Maar vervolgens zakt de motivatie en wordt je sportabonnement minder vaak gebruikt. Elke dag salades klaarmaken en eten gaat je ook steeds meer tegenzitten. Kortom, gezond eten en leven is nog best een uitdaging. Met deze 10 kleine aanpassingen wordt het een stuk makkelijker!!

Uiteindelijk gaat het om het veranderen van gewoontes. Helaas zijn gewoontes niet 1-2-3 aangepast. Daar is veel geduld en consistentie voor nodig. Echter, met kleine veranderingen kun je een heel groot verschil maken! Het voordeel van kleine veranderingen, is dat je ze vrij makkelijk kunt volhouden. Grote veranderingen daarentegen hou je moeilijker vol en de kans dat je snel opgeeft is veel groter.

 

Deze kleine maar effectieve aanpassingen gaan jou helpen met het verbeteren van je leefstijl!

 

 1. Kies voor volkorenvarianten

Vervang witbrood, witte rijst en pasta voor volkorenvarianten. Bij volkorenproducten is de hele graankorrel gebruikt, waardoor ze meer vezels, vitamines en mineralen bevat. Bovendien houd je er langer een vol gevoel aan over waardoor je minder snel weer iets gaat eten.

 

 1. Eet fruit bij je ontbijt

Voor sommige mensen is het een hele uitdaging om voldoende fruit te eten (200 gram). Daarom kan het helpen om standaard bij je ontbijt een stuk fruit te nemen. Doe bijvoorbeeld een appeltje door je magere kwark, een banaan door je havermout, of eet het bij je boterham.

 

 1. Kies vaker voor water of andere caloriearme dranken

Frisdrank en sapjes bevatten vrij veel calorieën en toegevoegde suikers. Je vermindert je calorie-inname door frisdrank en sapjes te laten staan en deze te vervangen door bijvoorbeeld water, thee en koffie (zonder suiker). Wees ook niet bang om light varianten te drinken. Ben je een diehard frisdrank drinker? Bouw de hoeveelheid dan langzaam af.

 

 1. Pas je portiegrootte aan

Vaak is het probleem niet wát je eet, maar hoeveel je eet. Ongezouten noten bevatten bijvoorbeeld gezonde voedingsstoffen, maar zijn erg calorierijk. Pas je portie hier dan ook op aan. Zorg er daarnaast voor dat de helft van je bord tijdens het avondeten gevuld is met groenten. Hierdoor lijkt het alsof je heel veel eet, maar valt het qua calorieën heel erg mee (volumevoedsel!!). Eerder heb ik een post op Instagram geplaatst waarin ik laat zien dat de grootte van je bord van invloed is op hoeveel je eet.

 

 1. Kies voor magere zuivelproducten

Zuivelproducten leveren veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B2, B12 en calcium. Echter, het vet in zuivel bevat veel verzadigde vetzuren. Het eten van te veel verzadigde vetten vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het advies is daarom te kiezen voor magere of halfvolle producten. Bijna alle zuivelproducten hebben wel een mager variant: magere melk, magere yoghurt/kwark en magere kaas. Wissel je vette 48+ kaas bijvoorbeeld eens in voor hüttenkäse.

 

  1. Stel jezelf een stappendoel

  Bewegen is gezond, daar kan geen twijfel over bestaan. Toch bewegen we vaak nog te weinig. Daag jezelf daarom uit en bepaal een stappendoel voor jezelf. Een mooi streven is om tussen de 8000-10.000 stappen per dag te zetten. Het kan in het begin een hele uitdaging zijn, maar je gaat er vanzelf handigheid in krijgen. Stap bijvoorbeeld een halte eerder uit wanneer je met het ov naar het werk of naar school gaat, parkeer je auto een stukje van je werk af, maak in de middagpauze een wandeling of neem een hond (grapje natuurlijk, maar werkt wel!!).

   

  1. Neem vaker de trap in plaats van de lift/roltrap

  Een andere manier om meer te bewegen is door vaker de trap te nemen. Tot en met de derde etage neem ik sowieso standaard de trap in plaats van de lift. Traplopen doet een beroep op verschillende spiergroepen en prikkelt je cardiovasculair systeem (hart en longen). Traplopen past dus perfect in een gezonde en actieve leefstijl. Ga bijvoorbeeld 2 etages hoger/lager koffie voor je collega's halen op je werk. 

   

  1. Drink minder/geen alcohol

  Dry January, oftewel de hele maand geen alcohol drinken. Steeds meer mensen besluiten de alcoholische versnaperingen in januari te laten staan. Alcohol is namelijk niet echt goed voor je gezondheid. Door alcohol te laten staan beperk je de calorie inname en werk je aan je gezondheid!

   

  1. Verdiep je eens in mager broodbeleg

  Als je wilt afvallen kun je makkelijk calorieën besparen door je boterhammen minder dik en met ander beleg te besmeren. Het is namelijk niet het brood wat dik maakt (zoals veel mensen denken), maar juist wat je erop doet en hoeveel je ervan eet. Een aantal tips voor mager broodbeleg: halvajam, rookvlees, kipfilet, hüttenkäse, rosbief en kalkoenfilet. Beleg je brood ook eens met groente of fruit!

   

  1. Doe geen suiker in je koffie/thee

  Door iets simpels als suiker te verbannen uit je koffie en thee maak je een groot verschil. Een klontje suiker bevat ongeveer 20 kilocalorieën. Stel je drinkt 5 koppen koffie per dag met een suikerklontje. Dan krijg je 100 calorieën extra binnen in vergelijking met iemand die geen suiker in zijn koffie of thee doet. Dat zijn 236.500 kcal extra per jaar. Denk daar nog maar eens over na…

   

  Tot zover 10 eenvoudige aanpassingen die toch een groot verschil maken! Het is dus zeker niet nodig om rigoureuze veranderingen aan te brengen om je leefstijl te verbeteren. Sterker nog, soms werk dat juist averechts.

   

  Heb jij nog tips om je leefstijl te verbeteren? Laat het hieronder achter in de reacties. Wellicht inspireer je hier andere mensen mee!


  «   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.