Home » Inspiratie » Blog » De ‘saboteurs’ in je omgeving

De ‘saboteurs’ in je omgeving

Gepubliceerd op 5 juli 2018 om 10:27

Je hebt besloten je leefstijl om te gooien. Je hebt duidelijke doelen gesteld, hebt het sporten opgepakt, je voeding is op orde en je voelt je happy. Niks staat die gezonde levensstijl meer in de weg, op naar die sixpack! Het gaat een hele tijd goed, totdat je vrienden of familie een feestje geven en je geconfronteerd wordt met een aantal verleidingen (lees: gebak, chips, alcohol). Kun jij deze verleidingen weerstaan? Ben jij in staat om ‘nee’ te zeggen?

Commentaar op je gezonde levensstijl

 

‘Sport je niet te veel?’

‘Eet je nu alweer een salade?

'Je kunt toch best een koekje eten?'

Krachttraining? ieuw, daar wordt je toch gespierd van?’

 

Als jij vrienden en familie hebt die net zoals jij regelmatig sporten en gezond eten, dan zul je dit niet herkennen (lucky you!). Maar misschien heeft niet iedereen uit je leefomgeving begrip voor je gezonde leefstijl. Wanneer je kiest om je leefstijl te veranderen, meer te sporten en gezonder te eten, moet jouw omgeving hieraan wennen. De kans bestaat dat ze de nodige opmerkingen (blijven) maken. 

 

Bedenk dat mensen die oprecht om je geven, het beste met je voor hebben. Zij hebben wellicht een ander referentiekader en vullen een ‘gezonde levensstijl’ anders in. In plaats van in de verdediging te schieten kan het helpen een gesprek aan te gaan. Probeer eens te achterhalen waar bepaalde opmerkingen vandaan komen. Misschien maken ze zich zorgen dat je doorschiet in jouw gedrag. Wellicht hebben ze het gevoel dat ze minder aansluiting met je hebben omdat je interesses zijn veranderd. Of vinden ze het jammer dat ze jou minder zien omdat de prioriteiten zijn verschoven.

 

Het is belangrijk dat je datgene blijft doen wat goed voelt. Vind jij het leuk om een aantal keer per week te sporten, laat je dan niet tegenhouden door wat anderen hiervan vinden. Heb je een bepaald doel voor ogen, durf dan ook eens te kiezen voor jouw eigen geluk en ‘nee’ te zeggen tegen jouw omgeving.

 

Je hoeft het niet alleen te doen

 

Het veranderen van jouw levensstijl vergt veel motivatie en doorzettingsvermogen. Hoewel vrienden en familie het wellicht niet altijd begrijpen, kunnen ze een grote steun voor je zijn. Zeker wanneer je nog niet zo lang bezig bent, geeft een motiverende omgeving je veel positieve energie. Licht de mensen om je heen in zodat zij jou kunnen steunen. Door familie en vrienden op de hoogte te stellen van je doelen, heb je een extra stok achter de deur om deze ook echt te realiseren.

 

Zoek mensen op die jou sterker maken, mensen die een peptalk geven als het even tegen zit. Stap uit je comfortzone en spreek mensen aan in je sportschool of sportclub of zoek een sportmaatje. Als je eens geen zin hebt om te sporten, is er altijd iemand die jou van de bank kan trekken. Creëer een omgeving die motiveert en helpt om grenzen te verleggen en doelen te behalen!

Dat stemmetje dat uit de snoepkast komt

 

Niet alleen jouw sociale omgeving maar ook jouw fysieke omgeving heeft invloed op het al dan niet volhouden van een gezonde levensstijl. Loop maar eens rond in huis en kijk eens in je keukenkastjes. Iedereen heeft wel een ‘snoepkast’. Daar is helemaal niks mis mee, maar als je net begonnen bent met veranderingen aan te brengen in je levensstijl, kan die snoepkast een sterke aantrekkingskracht hebben.

 

Wij mensen zijn gewoontedieren. Keuzes die wij maken gaan over het algemeen via het impulsieve systeem. We hebben gewoonweg niet de tijd en energie om alle beslissingen bewust en rationeel te nemen (reflectieve systeem). Om weerstand te bieden aan verleidingen uit de omgeving, is veel zelfbeheersing nodig. Dit kost veel energie! Zeker wanneer je een rotdag achter de rug hebt, kost het veel moeite weerstand te bieden. De keuze voor een appel of koekjes wordt voor een groot deel bepaald door wat jij in de keuken hebt liggen, zo simpel is het.

 

Ga voor jezelf na of jouw fysieke omgeving bijdraagt aan het behalen van jouw doelen. Wanneer er geen verleidingen zijn, kun je ook niet de mist ingaan. Haal geen koekjes in huis als je weet dat je de verleiding niet kan weerstaan. Maak het jezelf niet te moeilijk. 

 

Samenvatting: Creëer voor jezelf een motiverende omgeving, zodat het volhouden van een gezonde leefstijl geen opgave wordt:

  • Informeer je omgeving over je doelen en leg uit waarom je dit doet
  • Verzamel mensen om je heen die dezelfde instelling hebben
  • Vul je keukenkastjes en koelkast met gezonde voedingsproducten

 

Heb jij 'saboteurs' in jouw omgeving?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.